Хъркане: Как да го спрем?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хъркането или още наричано ронхопатия, представлява звук, когато дишаме по време на сън и въздушният поток преминава през релаксираните тъкани на гърлото, и причинява вибрациите им. Този звук може да варира по сила от тих шум до доста силен и неприятен звук. Хъркането е често срещано и може да се случва на хора от всяка възраст, но е по-разпространено при възрастни и хора с наднормено тегло.

Причини за хъркане

1.Анатомични особености на гърлото и носа. Такива като уголемени сливици, дълга мека небце или удължен увула могат да допринесат за създаването на звука при хъркане.

2.Наднормено тегло– излишните мазнини около шията могат да оказват натиск върху горните дихателни пътища, което води до тяхното стесняване.

3.Възраст– с напредването на възрастта мускулатурата в гърлото става по-слаба, което увеличава вероятността от хъркане.

4.Пол– мъжете са по-склонни към хъркане поради по-тесни въздушни пътища.

5.Позиция на сън. Спането на гръб може да улесни хъркането, тъй като езикът и меките тъкани могат по-лесно да блокират въздушния поток.

6.Алкохол и седативи– тези вещества отпускат мускулите в гърлото, което може да допринесе за хъркане.

7.Задръствания на дихателните пътища– алергии, настинки и синузит могат да блокират носните проходи и да усилят хъркането.

Здравословни рискове от хъркането

Хъркането може да изглежда като безобидно състояние, но в някои случаи то може да бъде свързано с различни здравословни рискове и усложнения.

1.Обструктивна сънна апнея (ОСА). Често хъркането е един от основните симптоми на обструктивна сънна апнея, състояние при което дишането временно спира по време на сън поради блокиране на въздушния поток. ОСА може да доведе до прекъсвания на съня, което води до дневна умора и сънливост, повишавайки риска от инциденти и намалявайки качеството на живот.

2.Сърдечно-съдови проблеми. Честото хъркане и свързаната с него сънна апнея могат да увеличат риска от високо кръвно налягане, аритмии, сърдечен удар и инсулт. Прекъсванията в дишането увеличават натоварването на сърцето, което може да доведе до различни сърдечни усложнения.

3.Метаболитни проблеми. Нарушенията в съня, причинени от хъркане и сънна апнея, могат да нарушат хормоналния баланс, което води до увеличен риск от метаболитни състояния като инсулинова резистентност и тип 2 диабет.

4.Когнитивни и психически проблеми. Недостатъчният сън и намаленото кислородно насищане на мозъка могат да влияят негативно на паметта, концентрацията и психическото здраве. Хората с нелекувана сънна апнея често изпитват раздразнителност, депресия и други психологически проблеми.

5.Главоболиепроучванията показват връзки между ежедневното главоболие и редовното хъркане. Хората с хронично главоболие са 2,5 пъти по-склонни да хъркат, отколкото хората, които не страдат от такъв проблем. В допълнение, недоспиването, причинено от ронхопатия, може да предизвика и мигрена.

Прочети повече: Спането на лявата страна е полезно! Ето защо…

Как да се справим с хъркането

Борбата с хъркането може да включва няколко стратегии, които помагат на хората да намалят или премахнат хъркането. Важно е обаче преди да се прибегне до да такива методи, да се идентифицират и адресират основните причини за хъркането. Ето няколко ефективни подхода:

1.Отслабване– ако сте с наднормено тегло, загубата на излишните килограми може да намали или премахне хъркането, като намали тъканта в гърлото, която може да блокира дихателните пътища.

2.Избягване на алкохол и седативи– тези субстанции отпускат мускулите на гърлото и могат да влошат хъркането.

3.Спане настрани– спането на гръб улеснява падането на езика и меките тъкани назад в гърлото, което блокира дихателните пътища. Спането на едната страна може да предотврати това.

4.Антихъркащи устройства. Носни клипсове, устни шини и възглавници за спане са сред устройствата. Те могат да помогнат за поддържане на дихателните пътища отворени по време на сън.

5.CPAP машина– за хора с обструктивна сънна апнея, CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) машините предоставят постоянен поток на въздух в дихателните пътища, за да ги държат отворени през нощта.

6.Посещение при лекар– за хронично хъркане, особено ако се подозира сънна апнея, е важно да се консултирате с лекар. Може да се наложи извършване на сънен тест или други изследвания.

7.Хирургическа интервенция. В определени случаи, като уголемени сливици или излишък на тъкан в носа или гърлото, хирургията може да бъде опция.

8.Поддържане на добра хигиена на съня. Установяването на редовен сънен график, избягване на стимуланти като кофеин близо до лягане и създаване на спокойна среда за сън могат да помогнат.

9.Упражнения за гърлото– има упражнения, които могат да укрепят мускулите на гърлото и да намалят хъркането. Това включва пеене, изговаряне на гласни звукове или притискане на езика към тавана на устата.

Билки , които биха ни помогнали да се справим с хъркането

Лайка

Лайката е широко използвана в народната медицина заради своите успокояващи и релаксиращи свойства. Те могат да бъдат особено полезни за хора, страдащи от хъркане. Съдържащите се в нея съединения помагат за намаляване на напрежението и способстват релаксацията. Това може да подобри качеството на съня и да намали мускулното напрежение, често водещо до хъркане.

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, лайката може да намали възпалението в дихателните пътища,облекчавайки дишането и потенциално намалявайки хъркането. Това важи особено ако е причинено от блокирани или възпалени носни проходи и гърло. Освен това, лайката облекчава симптомите на алергии и настинки, които могат да допринасят за хъркане, като намалява назалната конгестия и подобрява дихателните функции, осигурявайки по-свободно дишане през нощта.

Антиоксидантните свойства на билката също помагат за борба с оксидативния стрес и поддържане на здрави дихателни пътища. Това е от съществено значение за намаляване на хъркането.

Лавандула

Лавандулата е ценена за своите успокояващи свойства, които могат да помогнат в борбата с хъркането по различни начини. Нейното релаксиращо действие облекчава стреса и подобрява качеството на съня. Това често води до намаляване на мускулното напрежение около гърлото и дихателните пътища, помагайки така за смекчаване на хъркането.

Също така, благодарение на своите антиинфламаторни свойства, лавандулата може да намали възпалението в дихателните пътища, подобрявайки преминаването на въздуха и намалявайки хъркането. Тя е полезна и при облекчаване на алергии, които могат да причинят задръствания и възпаления, допринасящи за хъркане.

В ароматерапията, изпаренията от етерично масло на лавандула помагат за дълбок и релаксиращ сън, като по този начин също допринасят за намаляване на хъркането. Използването на лавандула във вечерните ритуали преди сън може значително да облекчи дихателните пътища и да сведе хъркането до минимум.

Евкалипт

Евкалиптът е ценена билка с множество лечебни свойства, особено ефективна за облекчаване на дихателни проблеми, включително хъркане. Съдържащото се в евкалипта етерично масло обладава силни антибактериални и антисептични качества, което помага за отпушване на носните проходи и дихателните пътища, улеснявайки дишането и потенциално намалявайки хъркането.

Освен това, евкалиптът има изразени противовъзпалителни свойства, които могат да намалят възпалението в дихателните пътища, често възникващо при състояния като синузит или алергии, и по този начин да спомогнат за намаляване на хъркането.

Инхалациите с евкалипт могат да облекчат дихателните симптоми на настинки и грип, включително хъркане, докато неговата употреба в ароматерапията може да насърчи по-спокоен сън и да помогне за релаксация, което е особено полезно за хора, страдащи от хъркане.

Бял равнец

Билката бял равнец е ценена за своите успокояващи и седативни свойства, които могат да бъдат особено полезни за хора, страдащи от хъркане. Като действа като естествен седатив, бялият равнец помага за релаксация на централната нервна система и улеснява заспиването, което намалява мускулното напрежение около гърлото и горните дихателни пътища, честа причина за хъркане.

Насърчаването на дълбок и спокоен сън от бялият равнец позволява на тялото да преминава през всички фази на съня, което намалява вероятността от релаксация на меките тъкани в гърлото, които могат да блокират дихателните пътища. Освен това, билката помага за намаляване на стреса и напрежението, фактори, които могат да допринесат за хъркане, като подобрява общото състояние на релаксация и спомага за по-качествен сън.

Джинджифил

Джинджифилът е билка, известна с множеството си ползи за здравето, включително потенциалното облекчаване на хъркането. С противовъзпалителните си свойства, джинджифилът помага за намаляване на възпалението в дихателните пътища, което често е причина за хъркане, облекчавайки дишането и потенциално намалявайки хъркането, особено при свързани с това респираторни проблеми като алергии или синузит.

Допълнителното стимулирането на отделянето на слуз помага за разчистване на запушените дихателни пътища, улеснявайки свободното преминаване на въздуха. Джинджифилът също така предлага успокояващи свойства, които могат да подобрят храносмилането и да намалят гаденето, като индиректно влияят на качеството на съня и намаляват хъркането, особено при хора с киселини. Неговите антиоксидантни свойства също помагат за намаляване на оксидативния стрес в тялото, който може да допринесе за възпалението и усилването на хъркането.

Заключение

Облекчаването на хъркането може значително да подобри качеството на съня и да намали риска от свързани със съня здравословни проблеми. За тази цел са на разположение разнообразни стратегии, включващи както промени в начина на живот, така и медицински интервенции. Първостепенни мерки като загуба на тегло, избягване на алкохол и седативи, редовно упражняване и спане настрани могат да предоставят значително облекчение.

Освен това, употребата на антихъркащи устройства, CPAP машина при сънна апнея, и други помощни средства може да спомогнат за свободно дишане през нощта. Хората могат да използват и естествени средства като билки, които подпомагат дихателните функции и намаляват възпалението. Важно е при постоянни проблеми с хъркането да се потърси медицинска помощ, за да се изключат по-сериозни здравословни състояния като обструктивна сънна апнея. Облекчаването на хъркането не само подобрява личното здраве, но и обогатява общото благосъстояние на всички около нас.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни