Сетива, които може би не подозирате, че притежавате

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Когато мислим за сетивата, най-често си представяме петте класически сетива: допир, обоняние, вкус, слух и зрение. Тази класификация, въведена от древногръцкия философ Аристотел, е останала валидна през вековете. Но човешкото тяло притежава много повече сензорни рецептори, които изпълняват жизненоважни роли отвъд тези пет сетива. С развитието на науката се откриват нови форми на сетивно възприятие, за които повечето хора дори не подозират, че съществуват. Нека разгледаме тези по-малко известни сетива и разберем тяхната значимост.

Основните Сетива и Нашето Разбиране за Тях

Всички ние имаме основно разбиране за петте основни сетива, тъй като те ни помагат да се ориентираме в ежедневието си. Те са толкова интегрирани в живота ни, че често ги приемаме за даденост, докато не се влошат. Според д-р Пол Фукс от Центъра за сензорна биология към Университета „Джонс Хопкинс“, „с напредването на възрастта всичките ни сетива се влошават. Налага се да ползваме очила или слухови апарати. Това обаче не е всичко – дори усещането ни за допир се влошава с годините.“

Прочети повече: Шофиране – как влияе върху психиката ни?

сетива

Сетивни Системи Отвъд Основните Пет

В телата ни има много сензорни рецептори, които изпълняват жизненоважни роли отвъд известните ни сетива – от контролиране на баланса до усещане за глад. Ето пет сетива, за които повечето от нас дори не подозират.

Еквилибриоцепция – сетиво за баланс

Еквилибриоцепцията, или чувството за баланс, ни позволява да стоим и ходим, без да падаме. Тя се регулира от течността във вътрешното ухо и е тясно свързана със зрението, което ни помага да се движим безопасно. Много лесно обаче може да бъде нарушено чрез многократно въртене, което причинява виене на свят и загуба на равновесие.

Проприоцепция

Проприоцепцията е способността да знаем къде се намират частите на тялото ни по всяко едно време, без да гледаме. Например, ако затворим очи и вдигнем ръка, знаем къде е тя, без да се налага да поглеждаме. Това може да изглежда безсмислено на някои хора, но без това сетиво би трябвало постоянно да гледаме надолу към краката си, за да можем да ходим, без да залитаме.

Терморецепция

Терморецепцията е способността да усещаме топлината и студа. Тези усещания се дължат на терморецепторите в кожата ни, които отчитат промените в температурата. Това ни позволява да усещаме топлината на огъня или студенината на леда, без физически да ги докосваме.

Ноцицепция – сетиво за болка

Ноцицепцията е способността да усещаме болка. Тя е свързана с терморецепцията, тъй като двете сетива използват сходни нервни клетки в кожата. Ноцицепторите – свободни нервни окончания, които могат да приемат механични, топлинни и химични стимули – се намират в кожата, костите и вътрешните органи.

Интероцепция

Интероцепцията е общ термин за сетивата, които управляват нашите вътрешни органи. Тя включва множество вътрешни рецептори, които задействат подсъзнателни или рефлексивни реакции, важни за здравето и благополучието. Те предизвикват кашлица, контролират дихателната честота и предизвикват усещане за глад и жажда.

Заключение

Макар че петте основни сетива са жизненоважни за нашето ежедневие, човешкото тяло притежава много повече сетивни способности, които често остават незабелязани. С откритията на съвременната наука разбираме все по-добре сложността на сетивното възприятие и неговата роля в нашия живот. Поглеждайки отвъд класическите пет сетива, можем да оценим по-добре колко невероятно е човешкото тяло и как то функционира, за да ни поддържа живи и здрави.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни