Гъбички по Ноктите – Домашно Лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гъбичките по ноктите, известни като онихомикоза, са често срещано заболяване, засягащо ноктите на краката или ръцете. Те водят до промяна в цвета, удебеляване и разрушаване на ноктите. Основните причинители включват гъбички дерматофити като Trichophyton rubrum (най-често срещан причинител) и Trichophyton mentagrophytes, както и дрождеви гъбички от рода Candida, които често засягат ноктите на ръцете. Немикотични организми като плесени (Scopulariopsis brevicaulis и Fusarium) също могат да причинят онихомикоза. За диагностика се използват микроскопско изследване на проба от нокътя или култивиране за идентифициране на специфичния вид гъбички.

Симптоми при гъбички по ноктите.

  • Промяна в цвета– Ноктите могат да станат жълти, кафяви, зелени или бели.
  • Удебеляване на нокътя– Ноктите стават по-дебели и трудни за изрязване.
  • Чупливи и ронливи нокти– Ноктите се ронят и лесно се чупят.
  • Деформация на нокътя– Ноктите могат да станат крехки и да променят формата си.
  • Лоша миризма– Инфектираните нокти често имат неприятен мирис.
  • Болка или дискомфорт– В по-напреднали стадии ноктите могат да станат болезнени или чувствителни на натиск.
  • Онихолиза– Отделяне на нокътя от нокътното легло, което може да доведе до празно пространство под нокътя.
  • Млечно-бели петна– При бяла повърхностна онихомикоза могат да се появят бели петна по повърхността на нокътя.
  • Възпаление на кожата около нокътя– Често срещано при инфекция с дрожди от рода Candida.

Видове онихомикоза.

Онихомикозата, или гъбичната инфекция на ноктите, има няколко различни форми в зависимост от причинителя и начина, по който се разпространява.

  • Дистална подногтева онихомикоза (DLSO)– Инфекцията започва от върха или отстрани на нокътя и постепенно се разпространява към корена. Нокътят пожълтява, удебелява се и става чуплив. Най- чест причинител на този вид инфекция е Trichophyton rubrum.
  • Бяла повърхностна онихомикоза (WSO)– Инфекцията засяга само повърхността на нокътя, създавайки бели, прахообразни петна. Повърхността на нокътя става крехка и се рони лесно. Причинител най-често е Trichophyton mentagrophytes , но и други видове.
  • Проксимална подногтева онихомикоза (PSO)– Инфекцията започва от основата на нокътя (където кутикулата се среща с нокътното легло) и се разпространява към върха, бели или жълтеникави петна се появяват в основата на нокътя.Причинител обикновено е Trichophyton rubrum.
  • Кандида онихомикоза– Обикновено засяга ноктите на ръцете, особено при хора, които работят във влажна среда. Ноктите се сгъстяват, стават жълти или кафяви и може да се появи възпаление на кожата около нокътя (паронихия).Причинители – гъбички Candida (най-често Candida albicans).
  • Общо дистрофична онихомикоза (TDO)– Общата дистрофична онихомикоза може да бъде причинена от различни видове гъбички, включително дерматофити, дрожди и плесени. Това е напреднала форма на онихомикоза, при която целият нокът е разрушен. Ноктите са силно удебелени, чупливи и често напълно отделени от нокътното легло.
  • Ендоникс онихомикоза– Ендоникс онихомикозата обикновено се причинява от Trichophyton soudanense или Trichophyton violaceum. Инфекцията се развива вътре в нокътната плочка, без да засяга нокътното легло. Ноктите стават млечно-бели, но не се отделят от нокътното легло.

Рискови фактори при онихомикоза.

1.Възраст– по-възрастните хора са по-склонни към развитие на онихомикоза поради по-бавния растеж на ноктите и намаления имунитет.

2.Диабет– диабетиците са по-податливи на гъбични инфекции, включително онихомикоза.

3.Слаба имунна система– хора със СПИН или приемащи имуносупресори след трансплантация са с повишен риск.

4.Влажна или мокра среда– посещението на обществени басейни, фитнес зали, сауни или бани увеличава вероятността от инфекция.

5.Травми на ноктите– малки наранявания или напукване на ноктите могат да увеличат риска от инфекция.

6.Носене на тесни обувки– особено при спортисти или хора с изпотяващи се крака.

7.Лична или семейна история на гъбични инфекции– хората с близки роднини, които са страдали от гъбички, са с повишен риск.

8.Хронични заболявания на краката– болест на периферните съдове или псориазис.

9.Повтарящи се гъбични инфекции– атлетно стъпало (гъбички по краката) или други гъбични инфекции на кожата.

10.Слаба циркулация на кръвта– особено при хора със сърдечносъдови заболявания или диабет.

11.Тютюнопушене– пушачите са по-склонни към развитие на гъбични инфекции.

12.Неподходяща хигиена на ноктите– редовното използване на дезинфекцирани инструменти за маникюр и педикюр намалява риска.

13.Дългосрочна употреба на антибиотици– може да наруши нормалната микрофлора и да повиши риска от гъбични инфекции.

14.Изкуствени нокти– продължителното носене на изкуствени нокти може да увеличи риска от онихомикоза.

Прочети повече: Гъбички по ноктите – как да се справим с тях?

Гъбички по ноктите

Домашни средства срещу гъбички по ноктите.

Сода за хляб

Гъбичките по ноктите, или онихомикоза, са често срещан проблем, който може да засегне ноктите на ръцете и краката, променяйки цвета, дебелината и формата им, и ги прави чупливи. Содата за хляб, или натриев бикарбонат, е домашно средство, което може да помогне в борбата с тази инфекция.

Благодарение на леко алкалния си характер, содата променя рН нивата на кожата, създавайки неблагоприятна среда за гъбичките, които предпочитат кисела среда. Тя има естествени антифунгални свойства, които унищожават гъбичките и предотвратяват разпространението им, и абсорбира влагата от кожата, създавайки суха среда, която затруднява развитието им.

За лечение, направете паста от сода за хляб и вода, която нанесете върху засегнатите нокти и оставете да действа 10-15 минути, след което изплакнете с топла вода. Можете също да добавите 4-5 супени лъжици сода за хляб в топла вода и да накиснете краката или ръцете си за 15-20 минути.

Комбинацията от сода за хляб и ябълков оцет също е ефективна: накиснете краката си в разтвор от равни части ябълков оцет и вода за 15 минути, след което нанесете паста от сода за хляб. За предпазване от гъбички поръсете сода за хляб вътре в обувките си, за да абсорбира влагата. Избягвайте директно приложение върху отворени рани и тествайте предварително върху малка област от кожата. Ако инфекцията е упорита, консултирайте се с дерматолог за комбинирано лечение.

Кисело мляко

Киселото мляко е традиционно домашно средство, което може да помогне в борбата с гъбичките по ноктите, или онихомикоза, благодарение на пробиотичните бактерии, които съдържа. Lactobacillus acidophilus и други пробиотични бактерии в киселото мляко възстановяват здравословния баланс на микрофлората по кожата и ноктите, като потискат растежа на патогенни гъбички като Candida. Освен това, някои щамове пробиотични бактерии произвеждат вещества с антимикробно действие, които унищожават или инхибират растежа на гъбичките.

Редовната консумация на кисело мляко подобрява имунната система, което помага на организма по-ефективно да се бори с гъбичните инфекции. Локално, киселото мляко може да се използва чрез нанасяне на дебел слой върху засегнатите нокти и околната кожа, оставяйки го да действа 20-30 минути преди изплакване с топла вода и подсушаване – процедура, която се повтаря два пъти дневно.

За по-добър ефект се препоръчва включването на киселото мляко в ежедневната диета, както и използването на натурално, неподсладено кисело мляко с активни пробиотични култури. В комбинация с добра хигиена на краката и ноктите, киселото мляко може да бъде ефективно средство срещу гъбичките по ноктите, но при упорита инфекция е добре да се консултирате с дерматолог.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е популярно домашно средство, което помага в борбата с гъбичките по ноктите, благодарение на своите естествени противогъбични свойства. Киселинността на оцетната киселина променя рН нивата на кожата и ноктите, създавайки кисела среда, която затруднява развитието на гъбичките.

Освен това, оцетната киселина притежава антимикробни свойства, които инхибират растежа на патогенни микроорганизми. Ябълковият оцет също така възстановява естествения баланс на микрофлората по кожата и ноктите, намалявайки риска от повторна инфекция.

 За лечение, смесете равни части ябълков оцет и вода и накиснете засегнатите ръце или крака за 15-20 минути, след което изплакнете и подсушете добре. Повтаряйте процедурата два пъти дневно.

Можете също да нанесете неразреден ябълков оцет директно върху ноктите с памучен тампон или да комбинирате оцета със сода за хляб, като първо накиснете краката в оцетен разтвор, а след това нанесете паста от сода за хляб и вода върху засегнатите нокти. Използвайте натурален, нефилтриран ябълков оцет за максимална ефективност и комбинирайте лечението с добра хигиена на краката и ноктите. Бъдете постоянни и продължете лечението няколко седмици до пълното възстановяване на ноктите.

Билки при гъбички по ноктите.

Чесън (Allium sativum)

Чесънът е добре познато средство за естествено лечение на гъбичките по ноктите, благодарение на мощните си противогъбични свойства. Той съдържа алицин – активно съединение, което се образува при смачкване или нарязване на скилидка чесън и има силни противогъбични, антимикробни и антисептични свойства, инхибирайки растежа на гъбичките, включително тези, причиняващи онихомикоза. Освен това чесънът е богат на серни съединения като диалил дисулфид, които също притежават противогъбични свойства.

За лечение можете да приготвите чеснова паста, като смелите 3-4 скилидки чесън и ги смесите със зехтин или кокосово масло. Нанесете пастата върху засегнатите нокти и околната кожа, оставете да действа 30 минути, след което изплакнете и подсушете добре, повтаряйки процедурата веднъж дневно.

Алтернативно, смесете няколко капки чесново масло с базово масло и нанасяйте два пъти дневно или накиснете краката в чеснова вода (5-6 смачкани скилидки в литър топла вода) за 15-20 минути веднъж дневно. Лечението с чесън отнема време, така че бъдете постоянни и го комбинирайте с добра хигиена на ноктите и краката. При упорити или тежки случаи се консултирайте с дерматолог за допълнително лечение. Чесънът може да бъде ефективен съюзник в борбата с гъбичките по ноктите, когато се комбинира с други средства и добра хигиена.

Лимонена трева (Cymbopogon citratus)

Лимонената трева ,известна и като цитронела, е популярна билка, която е полезна в борбата с гъбичките по ноктите, благодарение на своите мощни антимикробни и противогъбични свойства. Основните активни съставки в етеричното масло от лимонена трева са цитрал и гераниол, които имат силни противогъбични и антисептични свойства.

Те инхибират растежа на гъбичките, причиняващи онихомикоза, и предотвратяват разпространението им. Освен това, маслото унищожава различни патогенни микроорганизми, включително гъбички и бактерии, които могат да предизвикат инфекции по ноктите. Лимонената трева също така намалява възпалението и раздразнението, свързани с гъбичните инфекции, успокоявайки засегнатите области.

За лечение разтворете няколко капки етерично масло от лимонена трева в базово масло като зехтин или кокосово масло и нанесете сместа директно върху засегнатите нокти с памучен тампон два пъти дневно. Можете също така да приготвите чай от лимонена трева, като залеете 1 супена лъжица изсушена билка с чаша вряла вода и използвате чая за накисване на засегнатите нокти за 15 минути веднъж дневно. Вана за крака с лимонена трева може да се направи, като добавите 10 капки етерично масло в леген с топла вода и накиснете краката си за 15-20 минути два пъти седмично.

Невен (Calendula officinalis)

Невенът е популярна билка, известна със своите лечебни свойства и ефективна в борбата с гъбичките по ноктите (онихомикоза) благодарение на своите антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства.

Той съдържа флавоноиди, тритерпеноиди и сапонини, които инхибират растежа на гъбичките, включително тези, причиняващи онихомикоза. Освен това, невенът има антисептично действие, предотвратявайки бактериални инфекции, които съпътстват гъбичните инфекции. Противовъзпалителните му свойства намаляват възпалението и успокояват кожата около засегнатите нокти, облекчавайки болката и дискомфорта.

За лечение на гъбички можете да приготвите отвара от невен, като залеете 2 супени лъжици изсушени цветове с 500 мл вряла вода и накиснете засегнатите крака или ръце в отварата за 15-20 минути веднъж дневно.

Мехлем от невен може да се направи, като загреете 100 мл кокосово масло с 1 супена лъжица изсушени цветове от невен и прецедите след 30 минути варене на слаб огън, след което нанасяйте мехлема директно върху ноктите два пъти дневно. Тинктура от невен се приготвя, като залеете 1 чаша изсушени цветове с 2 чаши водка и оставите за 2 седмици, след което разреждате няколко капки във вода за директно нанасяне върху ноктите два пъти дневно.

Фунгаликс Форте Спрей 30мл.

36,60 лв.

За профилактика и лечение на гъбички по ноктите Хидратира и възстановява еластичността на ноктите Достига инфекцията в дълбочина Ефективен още след първите няколко впръсквания Лесен за нанасяне Опаковка: 30мл

В наличност

Чаено дърво(Melaleuca alternifolia)

Чаеното дърво е растение, чието етерично масло е популярно средство за лечение на гъбички по ноктите, благодарение на мощните си противогъбични, антисептични и антимикробни свойства. Основната активна съставка в маслото, терпинен-4-ол, инхибира растежа на гъбичките и унищожава гъбичните клетки, включително тези, причиняващи онихомикоза. Маслото от чаено дърво има антисептични свойства, които предотвратяват бактериални инфекции, съпътстващи гъбичните инфекции, и действа като антивъзпалително средство, облекчавайки дразненето и възпалението. То също стимулира имунната система, помагайки на организма да се бори с инфекцията по-ефективно.

 За лечение, разредете няколко капки масло от чаено дърво с базово масло като зехтин или кокосово масло и нанесете сместа директно върху засегнатите нокти с памучен тампон два пъти дневно. Можете също да добавите 5-10 капки масло в купа с топла вода и да накиснете краката или ръцете си в разтвора за 15-20 минути веднъж дневно. Алтернативно, смесете 10 капки масло с 100 мл вода в спрей бутилка и напръскайте засегнатите нокти два пъти дневно. Бъдете постоянни в лечението и се консултирайте с дерматолог при упорити случаи.

Лавандула(Lavandula angustifolia)

Лавандулата е билка с мощни лечебни свойства, полезна при гъбички по ноктите, благодарение на противогъбичните, антимикробни и противовъзпалителни свойства на етеричното си масло. Основните активни съставки в маслото, линалоол и линалил ацетат, инхибират растежа на гъбичките, причиняващи онихомикоза, и предотвратяват разпространението им. Освен това, маслото от лавандула унищожава различни патогенни микроорганизми, включително гъбички и бактерии, като същевременно намалява възпалението и успокоява кожата около засегнатите нокти, облекчавайки болката и дразненето.

За лечение разредете няколко капки етерично масло от лавандула в базово масло като зехтин или кокосово масло и нанесете сместа директно върху засегнатите нокти с памучен тампон два пъти дневно. Можете също да смесите равни части масло от лавандула, масло от чаено дърво и базово масло и да нанесете върху ноктите по същия начин. Вана за крака с лавандула може да се направи, като добавите 10 капки етерично масло в леген с топла вода и накиснете краката си за 15-20 минути два пъти седмично. Бъдете постоянни в лечението, комбинирайте с добра хигиена и се консултирайте с дерматолог при упорити случаи.

Заключение

Гъбичките по ноктите  или онихомикозата, са често срещано и упорито заболяване, което може да засегне както ноктите на ръцете, така и на краката. Те предизвикват промяна в цвета, дебелината и формата на ноктите, правейки ги чупливи и податливи на инфекции. Лечението на гъбичките изисква време, постоянство и комбинация от ефективни стратегии, включително натурални средства като масло от чаено дърво, чесън, лимонена трева, лавандула и невен. Тези билки и етерични масла притежават силни противогъбични, антимикробни и противовъзпалителни свойства, които подпомагат борбата с инфекцията и възстановяват здравето на ноктите. Въпреки това, добрата хигиена на краката и ноктите, редовното поддържане и избягването на влажна среда са ключови фактори за предотвратяване на повторната инфекция. При тежки или упорити случаи винаги е препоръчително да се потърси съвет от дерматолог, за да се приложи ефективен план за лечение, който може да включва както медикаменти, така и природни средства.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни