Рязко падане на кръвната захар – Какво да направим?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Хипогликемията, известна още като ниска кръвна захар е състояние, при което нивата на глюкозата (захарта) в кръвта падат под нормалните граници. Това може да се случи по различни причини, но често се среща при хора с диабет, които могат да прекалят с дозата на инсулин или други лекарства за намаляване на кръвната захар, или не ядат достатъчно, за да поддържат нормални нива на глюкоза в кръвта.

Причини за рязко падане на кръвната захар

Падането на кръвната захар, или хипогликемия, може да бъде причинено от множество фактори, особено при хора, които управляват диабет. Ето някои от основните причини за ниска кръвна захар:

1.Прекомерен прием на лекарства за намаляване на кръвната захар: Това включва предозиране с инсулин или други лекарства за диабет, което може да намали кръвната захар твърде много.

2.Неправилно хранене: Пропускането на хранения или недостатъчната консумация на храна, особено въглехидрати, може да доведе до понижаване на кръвната захар.

3.Прекомерно физическо натоварване: Упражненията могат да изчерпят глюкозата в кръвта, особено ако не се консумира достатъчно храна преди или след тренировка.

4.Алкохол: Пиенето на алкохол, особено на празен стомах, може да намали способността на черния дроб да освобождава глюкоза, което води до понижаване на кръвната захар.

5.Несъответствие между лекарствата, храненето и упражненията: Неуспехът в балансирането на тези фактори може да доведе до падане на кръвната захар, особено при хора с диабет.

6.Хормонални недостатъци: Някои състояния, като недостатъчност на надбъбречната или хипофизната жлеза, могат да влияят на управлението на кръвната захар.

7.Бъбречни заболявания: Увредените бъбреци могат да затруднят изчистването на инсулин от тялото, което води до по-дълго действие на лекарствата за намаляване на захарта и потенциално хипогликемия.

Симптоми на рязко падане на кръвната захар

Отговорът на всеки човек към ниски нива на кръвната захар може да варира. За да управлявате това състояние ефективно, е важно да разпознавате вашите уникални симптоми, които се появяват при понижение на кръвната ви захар.

Ранните признаци на хипогликемия обикновено се дължат на освобождаването на адреналин и могат да включват:

1.Тремори и нервност: Често се чувствате треперещи и изключително нервни.

2.Изпотяване: Независимо от температурата, може да изпитате изненадващи изблици на изпотяване.

3.Сърцебиене: Усещане за бърз или неравномерен сърдечен ритъм.

4.Чувство на глад: Необичайно силно или спешно чувство на глад.

5.Замаяност и обърканост: Лесно може да станете замаяни или объркани.

6.Бледа кожа: Кожата може да стане бледа и студена.

7.Умора: Чувство за изтощение или слабост.

8.Проблеми със зрението: Замъглено зрение или двойно виждане.

9.Трудности при говоренето: Проблеми с нормалното говорене.

10.Главоболие: Внезапна болка в главата.

Какво значи ‚наразпознаване на хипогликемия.

Терминът “неразпознаване на хипогликемия” (или хипогликемична невъзприимчивост) описва състояние. Състояние, при което човек не усеща или не разпознава предупредителните симптоми на ниска кръвна захар (хипогликемия). Това може да бъде особено рисковано за хора с диабет. Това е така, тъй като отсъствието на симптомите може да предотврати своевременната реакция на ниска кръвна захар. Това увеличава риска от тежка хипогликемия. Неразпознаването на хипогликемия може да доведе до сериозни рискове. Включително загуба на съзнание, припадъци и в най-тежките случаи, може да бъде животозастрашаващо. То също така увеличава трудността в управлението на кръвната захар, което може да повлияе на общото здравословно състояние.

Причини за неразпознаване на хипогликемия:

1.Чести епизоди на хипогликемия. Редовното преживяване на ниска кръвна захар може да накара тялото да се “адаптира” и да стане по-малко чувствително към симптомите.

2.Дългогодишен диабет: Хората, които са живели с диабет за продължителен период, могат да развият тази невъзприимчивост към симптомите.

3.Невропатия: Диабетичната невропатия, засягаща нервите, които помагат за усещане на симптомите на хипогликемия, може също да допринесе за това състояние.

Как да се предпазим от хипогликемия.

Рязко падане на кръвната захар

Предпазването от хипогликемия, особено при хора с диабет, изисква внимателно управление на няколко аспекта от здравословния начин на живот и лечението. Ето няколко важни стъпки, които могат да помогнат в предпазването от ниска кръвна захар:

1.Регулиране на приема на лекарстваСпазвайте точните дози и времена за прием на инсулин или други лекарства за диабет. Консултирайте се с лекаря си за оптималния график и дозировка.

2.Редовен мониторинг на кръвната захарЧесто проверявайте нивата на кръвната захар, особено преди и след хранене, както и преди и след физическа активност. Това помага да се избегнат внезапни падания на захарта.

3.Планиране на хранениятаЯжте редовно балансирани хранения и закуски, които съдържат здравословна комбинация от въглехидрати, протеини и мазнини, за да поддържате стабилни нива на кръвната захар.Избягвайте прекалено дълги периоди без храна, особено ако приемате лекарства, които понижават кръвната захар.

4.Смарт физическа активностПроверете кръвната си захар преди физическа активност. Ако е необходимо, яжте малко въглехидратна закуска преди тренировка, за да предотвратите падане на кръвната захар.Носете си винаги източник на бързи въглехидрати (като глюкозни таблетки или сок), особено при упражнения или физическа активност.

5.Образование и осведоменостНаучете се да разпознавате ранните признаци на хипогликемия. Обучението на близките и приятелите за симптомите на хипогликемия също може да бъде от помощ.

6.Подготовка за извънредни ситуации. Носете си медицинска карта или бижу, което информира, че сте диабетик, и което съдържа информация за вашите лекарства и кого да се обади в спешен случай.

Прочети повече: Нормални нива на кръвната захар

Как бързо да е реагираме при падане на кръвната захар.

При рязко падане на кръвната захар е важно да се действа бързо и ефективно, за да се предотвратят сериозни усложнения. Ето няколко стъпки, които могат да помогнат при такива ситуации:

1.Проверете кръвната захарАко имате глюкомер, измерете нивата на кръвната захар, за да потвърдите дали става въпрос за хипогликемия .

2.Прием на бързи въглехидрати– Консумирайте 15-20 грама бързи въглехидрати, които бързо повишават кръвната захар:

  • 4 до 6 чаени лъжици захар, разтворени във вода
  • Чаша обикновен сок или газирана напитка (не диетична)
  • Глюкозни таблетки или гел
  • Мед или сладко

3.Повторно измерване на кръвната захарСлед около 15 минути, проверете отново кръвната захар. Ако все още е ниска, повторете приема на бързи въглехидрати.

4.Прием на комплексни въглехидрати и протеини. Веднъж когато кръвната захар се стабилизира, консумирайте храна, богата на комплексни въглехидрати и протеини. (Например сандвич, плодове с малко ядки), за да поддържате стабилността на кръвната захар в дългосрочен план.

5.Наблюдавайте симптомитеПродължете да наблюдавате как се чувствате. Ако симптомите продължават или се влошат, не се колебайте да потърсите медицинска помощ.

6.Записване на епизода. Запишете случая на хипогликемия, включително колко захар сте приели, реакцията на тялото и как са се променили симптомите. Това може да помогне при консултацията с лекар.

7.Консултация с лекар. Обсъдете случая с ваш лекар, за да разберете причините за хипогликемията и да направите нужните корекции в лечението или диетата.

Билки помагащи при ниска кръвна захар.

Използването на билки за регулиране на кръвната захар може да бъде част от по-широк подход към здравословния начин на живот. Това важи особено при хора с леки форми на хипогликемия или тези, които искат да поддържат стабилно ниво на кръвната си захар. Важно е да се подчертае, че при сериозни състояния или диабет, винаги трябва да се консултирате с лекар преди употребата на билки или други естествени средства. Ето някои билки, които традиционно се използват за подпомагане на метаболизма на глюкозата и могат да помогнат за повишаване на кръвната захар:

Женшен

Използван от векове в традиционната китайска медицина, е ценен за своите адаптогенни свойства, които помагат на тялото да се адаптира към стрес и подобряват общото здраве. Тази билка играе ключова роля в управлението на кръвната захар чрез няколко механизма. Първо, женшенът стимулира панкреаса да произвежда повече инсулин, което е особено полезно за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, особено при хора с ниски такива. Второ, той подобрява чувствителността към инсулин на клетките, което позволява по-ефективно използване на глюкозата в кръвта и помага за предотвратяване на внезапни спадове в нивата на захарта. Накрая, женшенът съдържа антиоксиданти, които защитават клетките от увреждане от свободни радикали, свързани с хронични заболявания като диабет, подобрявайки по този начин клетъчното здраве и управлението на кръвната захар. Важно е приемът на женшен да се обсъди с лекар, особено при хора на лекарства за диабет, заради възможни взаимодействия.

Ликорис (сладък корен)

Ликорисът, известен още като сладък корен, е широко използван в различни културни традиции за лечение на множество здравословни проблеми, включително за регулиране на кръвната захар. Тази билка включва активни съединения като глициризин и глицирретинова киселина. Те поддържат функцията на надбъбречните жлези, отговорни за отделянето на кортизол, хормон, който помага за регулиране на метаболизма на глюкозата и стабилизиране на нивата на кръвната захар. Освен това, ликорисът притежава силни противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при хронично възпаление, често срещано при диабет и други метаболитни заболявания. Също така, билката стимулира имунната система, което е важно за поддържането на общото здраве и може индиректно да влияе положително на управлението на кръвната захар. Не на последно място, сладкият корен намалява стреса и умората благодарение на своите успокояващи свойства, което помага да се избегнат стрес-индуцирани колебания в нивата на захарта в кръвта.

Джинджифил

Джинджифилът е билка, известна с множеството си здравословни ползи, включително способността да влияе положително на нивата на кръвната захар. Той може да подобри чувствителността към инсулин. Това е от съществено значение за ефективното използване на глюкозата от клетките и предотвратяване на резки спадове в кръвната захар. Също така, джинджифилът стимулира усвояването на глюкоза в клетките дори без присъствието на инсулин, което помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар, особено при хора с инсулинова резистентност. Неговите антиоксидантни свойства също са важни, тъй като помагат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в тялото, което е свързано с множество хронични заболявания, включително диабет тип 2. Подпомагащите гастропротективни и противовъзпалителни свойства на джинджифила също играят ключова роля в поддържането на здравословната храносмилателна система, която е важна за правилната абсорбция и усвояване на хранителни вещества, включително глюкозата.

Сибирски женшен

Известен също като Елеутерокок, е адаптогенна билка, ценена за своите способности да подобрява общото физическо и психическо здраве и да поддържа управлението на кръвната захар, което е особено полезно за хора с ниски нива на захар в кръвта. Тази билка увеличава енергийните нива и физическата издръжливост, помагайки така да се предотврати изтощението на глюкозния резерв, което често води до ниска кръвна захар, особено при активни индивиди и редовно трениращи. Освен това, подобрява функциите на имунната система, което спомага за оптималната работа на тялото, включително хормоналния баланс и метаболизма на захарите. Неговите адаптогенни свойства също помагат на организма да се адаптира към стрес, който е важен за регулиране на нивата на кръвната захар, като стресът може да стимулира хормони като адреналин и кортизол, влияещи на кръвната захар. Сибирският женшен също така нормализира метаболитните функции, свързани с производството и усвояването на глюкоза, което допринася за стабилността на кръвната захар.

Заключение

При рязко падане на кръвната захар, известно като хипогликемия, е критично да се действа бързо и ефективно, за да се предотвратят сериозни здравословни проблеми. Първоначалните стъпки включват незабавния прием на бързи въглехидрати, като глюкозни таблетки, сок или сладки, които бързо могат да вдигнат нивата на кръвната захар. След това, е важно да се измери кръвната захар, за да се провери дали е върната в безопасен диапазон. Ако симптомите продължават или кръвната захар остава ниска, трябва да се повтори приемът на въглехидрати.

Веднъж когато се стабилизира кръвната захар, е препоръчително да се консумират комплексни въглехидрати и протеини, за да се поддържат стабилни нива за по-дълго време. Такива събития трябва да се документират и обсъдят с медицински специалист, за да се идентифицират причините за хипогликемията и да се направят необходимите корекции в диетата, лекарствата или начина на живот.

Осведомеността за симптомите на хипогликемия и подготовката за тяхното бързо облекчаване са ключови за управлението на здравето при хора с риск от това състояние. Редовните консултации със здравни специалисти са важни за поддържането на контрол върху диабета или други здравословни състояния, водещи до хипогликемия.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни