Захранване, водено от бебето

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Захранването, водено от бебето, е иновативен и все по-популярен подход към въвеждането на твърда храна в диетата на вашето дете. Този метод подчертава важността от позволяването на бебето само да определя темпото и начина, по който да започне да яде твърда храна, започвайки не по-рано от шестия месец. В тази статия ще разгледаме всички аспекти на този подход. Ще предоставим полезни съвети и идеи за храни, които можете да включите в захранването на вашето малко съкровище.

Започване с основите

Преди да започнете процеса на захранване, е важно да сте сигурни, че вашето бебе е готово. Това включва способността на детето да седи самостоятелно с добър контрол на главата и врата, загуба на рефлекса за изтласкване на езика, способността да приближава предмети към устата си, както и проявен интерес към храните, които ядат възрастните.

Принципи на захранването, водено от бебето

Основната идея зад този метод е да се даде възможност на детето само да изследва и да се научи да яде различни видове храни в собственото си темпо. Предлагането на храна под формата на лентички или големи парченца, които бебето може лесно да хване в ръчичките си, е ключов момент. Това насърчава развитието на моторните умения и дава възможност на бебето да участва активно в процеса на хранене.

Как да следите за алергии

Въвеждането на нова храна на всеки 3-5 дни е критично за идентифицирането на евентуални алергични реакции. Внимавайте за всякакви признаци на алергия, като обриви, проблеми с храносмилането или дишането, и консултирайте се с педиатър при съмнение.

Подходящи храни за захранване

Захранване водено от бебето

Изборът на правилните храни е съществен за успешното и безопасно захранване, водено от бебето. Предпочитайте меки, лесно размачкваеми между пръстите храни, които вашето бебе може безопасно да обработва. Ето няколко предложения:

  • Парени плодове. Меки парченца ябълка или круша на пара са отличен избор, тъй като тяхната мекота ги прави лесни за смачкване и безопасни за бебешкото гърло.
  • Банан, авокадо и зряло манго. Тези плодове са идеални за начинаещи захранващи се бебета, благодарение на тяхната естествена мекота и леснота за хващане.
  • Парени зеленчуци. Лентички от сладки картофи, тиква, зелен фасул, броколи и карфиол са богати на витамини и минерали, като същевременно са лесни за захапване и дъвчене.
  • Преварени макаронени изделия. Особено тези, обогатени с желязо, са добър избор за допълване на нуждите от желязо на растящото бебе.
  • Добре сготвена мека риба и месо. Уверете се, че рибата е без кожа и кости, а месото е сготвено до състояние, което е лесно за дъвчене и безопасно за бебето.

Съвети за успех

  • Наблюдавайте бебето по време на хранене: Винаги стойте до бебето по време на хранене, за да може да реагирате бързо в случай на задушаване.
  • Позволете на бебето да опознае храната: Давайте му време да пипа, да мачка и да опитва храната в своя собствен темп.
  • Очаквайте бъркотия: Захранването, водено от бебето, често включва разхвърляне на храна. Подгответе се с подходящи предпазни средства за почистване.
  • Поддържайте позитивно отношение: Подкрепяйте и насърчавайте вашето бебе, без да го притискате да яде повече, отколкото желае.

PEDIAKID Kутия за храна (биоразградима)

  • Биоразградимата кутия за храна помага да се намали употребата на пластмасови опаковки.
  • Екологично отговорна алтернатива.
  • Тъй като не съдържа токсични вещества и химикали, кутията е безопасна за съхранение на храна и напитки.
  • Удобна и практична: PEDIAKID биоразградимата кутия е удобна за употреба и подходяща за съхранение на различни видове храни.

Захранването, водено от бебето, е вълнуващо пътешествие както за вас, така и за вашето малко съкровище. То насърчава самостоятелността, развива моторните умения и подпомага установяването на здравословни хранителни навици от ранна възраст. Следвайки тези съвети и насоки, вие стъпвате на пътя към обогатяване на хранителния опит на вашето бебе, като му предоставяте страхотен старт в живота.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни