Тъмни кръгове и торбички – как да се справим с тях?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ние, хората, сме несъвършени същества. Знаем, че бихме искали да влезем в по-добра форма, но тази шоколадова бисквитка изглежда толкова вкусна, че няма как да не я изядем. Знаем, че трябва да се събудим рано, но остава само един епизод от любимия ни сериал и трябва да го изгледаме, независимо, че часът е 1 през нощта. Знаем, че трябва да прилагаме слънцезащитен крем във всеки ден от почивката си, но забравяме да носим бутилката със себе си на плажа.

Това е животът! Поредица от изключения, които вредят на нашето здраве и ни отдалечават от мечтания външен вид. Това обаче не означава, че не можем да изградим тепърва някои навици за смекчаване на неизбежните последици от добре изживения живот. Почти всяка нощ не намираме сили да нанасяме околоочен крем, макар да имаме всичко необходимо за борба с годините.

С времето очите ни проявяват първите признаци на стареене, като се образуват тъмни кръгове и торбички под тях.

Защо получаваме тъмни кръгове?

Всички ние, рано или късно, проявяваме признаци на стареене и те включват торбички под очите и тъмни кръгове. Колкото и внимателни да сме към грижата за кожата си, дори да се пазим, рано или късно ще забележим първите признаци на стареене.

С течение на времето кожата губи естествено колагена и изтънява, вените неизбежно започнат да се показват през тънката кожа около очите ви. Както вече знаем, излагането на слънце ускорява процеса на разграждане на колагена, така че най-доброто ви оръжие срещу кръговете под очите е навикът за прилагане на слънцезащитни продукти от най-ранна възраст. Носенето на слънчеви очила, докато сте изложени на слънце, също помага.

Наследствена обремененост

Генетиката е най-големият фактор за това какъв вид кожа ще имаме и как ще изглеждаме с напредването на възрастта. Тези от нас, които са наследили светла или тънка кожа, имат по-склонна към образуване на тъмни кръгове кожа. За съжаление, когато все повече кръв се натрупва около очите, капилярите започват да се разширяват, което води до образуване на т.нар. тъмни кръгове.

Други причини за появата на тъмни кръгове

Тъмните кръгове могат да се образуват и от алергии или умора, затова първо проверете здравословното си състояние и се наспете добре.

И ако все пак не можете да се отървете от торбичките под очите и потъмнелият околоочен контур е време да приложите тези лесни методи за справяне с нежеланите реакции на вашата кожа.

Студен компрес

Сутрин или вечер – или още по-добре, сутрин и вечер – прилагайте студен компрес за около 10 минути. Ако имате маска, която можете да държите в хладилника си и да я изваждате два пъти на ден, това е най-лесният начин да изпробвате този метод за намаляване на тъмните кръгове. Нанасяйте маска за очи охладена два пъти дневно и можете да се радвате на невероятни резултати.

Краставици при тъмни кръгове

Всички сме виждали краставици, използвани като студени компреси по телевизията и във филмите – но наистина ли действат?

Всъщност краставиците имат изсветляващи и стягащи кожата свойства, така че можете да използвате нарязани филийки краставица, за да направите един естествен компрес за намаляване оцветяването под очите. За да опитате този метод два пъти на ден, нарязвайте прясна краставица на дебели филийки и след това охлаждайте за 30 минути. След това оставете резените върху очите си за 10 минути. Изплакнете областта на очите с топла (но не гореща) вода.

Сок от краставица + сок от лимон

Ако филийките краставица не ви вършат работа, опитайте да смесите равни части краставица и лимонов сок и след това използвайте памучно топче, за да нанесете върху кръговете си под очите. Не допускайте течността да попада в очите. Оставете разтвора върху кожата си за 15 минути и след това изплакнете с топла вода.

Розова вода

Розовата вода не просто мирише фантастично – тя също може да успокои и подмлади уморената кожа. Подобно на краставицата, тя има леко стягащ ефект, така че може да работи като тонер за кожата. Просто накиснете памучните тампони за почистване на грим в розова вода за няколко минути и след това оставете напоените тампони върху клепачите. Оставете ги за около 15 минути. Можете да правите процедурата два пъти дневно.

Студени торбички за чай при тъмни кръгове

Ако нямате студен компрес или маска, които да използвате, заменете с торбички чай. Много чайове като зеления например, имат допълнителното предимство на антиоксидантите, които имат противовъзпалителни свойства и спомагат за успокояване на напрегнатите капиляри в областта под очите.

За да използвате торбички със студен чай като компрес, накиснете чаена торбичка в чиста водa. След това я поставете в хладилника за 30 минути. След това поставете торбичките с чай върху очите си. Оставете за около 10 минути, като можете да правите това два пъти дневно, след 10 минути изплакнете мястото с топла вода.

Картофи

Картофите са изненадващ източник на много витамин С, който освен всичко друго, е чудесен за синтеза на колаген за насърчаване на по-здрава и по-млада кожа.

За да използвате силата на витамин С за лечение на торбичките под очите, настържете малко картофи. Извлечете сока от картофа и накиснете в сока няколко памучни тампони. Поставете ги върху очите си за около 10 минути и след това изплакнете с топла вода.

Кокосово масло

Като мощно естествено и нежно противовъзпалително средство, кокосовото масло е ефективен метод за изсветляване на тъмните кръгове под очите. Освен това овлажнява, докато изсветлява, за да предотврати появата на бръчки и фини линии под очите. Използвайте кокосово масло като втриете добре в областта под очите, оставете го да действа една нощ и го изплакнете сутрин.

Яжте повече черен шоколад при тъмни кръгове

Ето вашето оправдание да се отдадете на шоколада. Той предпазва от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, като по този начин забавя процеса на стареене, причинен от твърде много време на слънце – факт, който е в противоречие с твърденията, че шоколадът е вреден за нашата кожа!

Ограничаване на консумацията на сол + пийте повече вода

Водата в тялото ви се движи от места с най-много вода към тези с най-малко. Частите на тялото с ниско съдържание на натрий (сол) съдържат повече вода, докато частите на тялото с повече натрий съдържат по-малко вода.

В заключение

Когато тялото ви няма достатъчно вода, но твърде много сол, можете да изглеждате и да се чувствате подпухнали и подути. Кожата около очите ви е особено тънка и уязвима на дехидратация. Когато ядете солено ястие, но не пиете достатъчно вода, тялото ви буквално ще „изглежда“ дехидратирано – т.е. червени, подпухнали очи. Така че, ако планирате да се насладите на солено ястие, противодействайте на ефектите с много вода.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни