Оригами: Как Помагат на Здравето Ни

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Оригамите, традиционното японска изкуство на сгъване на хартия, не само предоставя радост в творчеството, но и е изключително благоприятно за нашето здраве. Специфичните движения и визуалната концентрация, изисквани за направата на оригамите, могат да имат положителен ефект върху психическото и физическото ни благополучие.

Поверие

Историята на Садако Сасаки – трогателна и вдъхновяваща, е свързана с японската традиция за сгъване на 1000 жерави. Садако, японско момиченце, става символ на надеждата и мира след облъчването с радиация по време на Втората световна война, след избухването на атомната бомба над Хирошима.

Родена през 1943 г., Садако е била само на 2 години, когато се е случила трагедията. Въпреки че оцелява след взрива, по-късно се разболява от левкемия – форма на рак, предизвикана от радиацията, известна като “болест от атомната бомба”, и е хоспитализирана.

В болницата Садако научава за стара японска легенда, че ако някой сгъне 1000 оригами жерави, ще му се изпълни едно желание. Вдъхновена от легендата и подкрепена от семейството и приятелите си, тя започва да сгъва хартиени жерави, с надеждата, че това ще й донесе изцеление и мир.

Садако използва всякаква налична хартия, включително опаковки от лекарства и други. Вярва, че ако завърши 1000 жерава, ще се излекува, но успява да сгъне само около 644 преди да почине, не достигайки своята цел. Въпреки това, нейните приятели и съученици завършват останалите жерави в нейно име.

Като символ на мира и в памет на Садако, през 1958 г. в Парка на мира в Хирошима е поставен паметник, изобразяващ японската момичета, държаща златен жерав. Надписът гласи: “Това е нашият вик. Това е нашата молитва. Мир в света.”

Паметникът става място за поклонение, символ на разрушителните последици от войната и надежда за мирно бъдеще. Историята за Садако Сасаки и сгъването на хиляда хартиени жерави става световно признат символ на мир и надежда. Хора от целия свят продължават да сгъват хартиени жерави като жест на солидарност, състрадание и желание за свят, свободен от насилие и страдание.

Успокояване на Ума и Тревожност

Повтарящите се и фокусирани движения на ръцете, необходими за сгъването на хартията, могат да допринесат за успокояване на ума. Този процес създава медитативна среда, която помага да се намали тревожността и стресът. Вдъхновението, което носи процесът на създаване на оригами, може да бъде ценен инструмент в борбата с ежедневните предизвикателства.

Прочети повече: Най-добрите игри за стимулиране на мозъка при деменция и как действат те

оригами

Логическо и Творческо Мислене

Оригамито ангажира както логическото, така и творческото мислене. Изработването на сложни модели изисква високо ниво на логика и стратегическо мислене. Същевременно, насоките за сгъване изискват визуализация на това как плосък лист хартия може да се трансформира във вълнуващ триизмерен обект. Този процес стимулира развитието на мозъчните функции и подобрява концентрацията.

Търпение и Постоянство

За да се постигне перфекция при създаването на повечето видове оригами, е необходимо търпение и постоянство. Този аспект на изкуството на оригамите предоставя възможност за усъвършенстване на уменията за търпение и издръжливост. Процесът на многократно сгъване и коригиране на детайлите може да научи практикуващите на изкуството да не се отказват и да приемат трудностите като стимул за по-нататъшно развитие.

Психологически Аспекти и Лечение

Освен като хоби, оригамито е било използвано в различни психологически методи за лечение. Терапевтичните ползи от процеса на създаване и сгъване на хартията са неоспорими. Това изкуство може да бъде включено в програми за лечение на стрес, депресия и други психически състояния. Ръчната работа и фокусът, изисквани за оригамите, предоставят терапевтичен изход и подпомагат възстановяването на психичното здраве.

Заключение

В заключение, оригамито не е само традиционно изкуство, а и цялостен начин за подобряване на физическото и психическото ни здраве. Съчетавайки технически умения, творчество и терапевтичен потенциал, оригамито заслужено се превръща във важен инструмент за поддържане на баланса в нашия динамичен свят.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни