Съвети за здравето след 50-годишна възраст (ТОП 5)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Научете как да бъдем здрави и активни след като навършим 50-годишна възраст.
top-5-zadalzhitelni-stapki-koito-tryabva-da-spazvame-sled-50-godishna-vazrast

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Навършването на петдесет бележи ключов момент в живота. Въпреки че този етап може да предизвика чувство на безпокойство, стрес и съмнение, той също така предоставя възможност за систематизиране на здравословните ни навици. Постигайки синхрон със себе си в този момент би помогнало за това да остареем красиво и позитивно. Ето и нашите съвети за здравето след 50, които трябва да спазваме, за да се чувстваме добре:

1. Упражнения

Съвети за здравето след 50 Здравитал 1

Значението на редовните упражнения не може да бъде надценено, когато става въпрос за съвети, които ще поддържат здравето Ви след 50-годишна възраст. Упражненията помагат на по-възрастните хора да поддържат своята сила и гъвкавост. Същевременно намаляват риска от развитие на хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и остеопороза. Добрата новина е, че никога не е твърде късно да започнете рутинни упражнения. Трябва да се стремим към минимум 30 минути упражнения с умерена интензивност поне пет дни в седмицата. Не е задължително това да са напрегнати дейности като бягане или джогинг. Дори ходенето или леката аеробика могат да ни помогнат да останем активни.

2. Хранене

Съвети за здравето след 50 Здравитал 2

Доброто хранене е от ключов фактор от нашите съвети за здравето на хора след 50-годишна възраст. Храносмилането се забавя с напредването на възрастта, така че на тялото му отнема повече време, за да абсорбира хранителни вещества. Трябва да се стремим да ядем много пресни плодове и зеленчуци всеки ден заради тяхното съдържание на фибри. От своя страна е важно за здравето на храносмилателната ни система по-късно в живота. Важно е да бъдем уверени, че получаваме достатъчно протеини от източници като ядки, яйца и постно месо. Мазната риба като сьомгата също е отличен източник на омега-3 мастни киселини за насърчаване на здравето на сърцето. Естествените пълнозърнести храни са отлични източници на детоксикиращи фибри както и на основни минерали като магнезий и селен. Бобовите растения пък могат да осигурят растителни източници на протеини и желязо.

3. Сънят е един от нашите съвети за здравето след 50

top-5-zadalzhitelni-stapki-koito-tryabva-da-spazvame-sled-50-godishna-vazrast-3

Важен елемент от списъка ни със съвети за здравето след 50 е сънят ни. Сънят става още по-важен на 50-годишна възраст поради повишените нива на стрес и други промени в живота, които настъпват през този период от време. Изследванията показват, че редовното получаване на достатъчно спокоен сън е свързано с подобрено умствено функциониране, физическа издръжливост и цялостна позитивност от живота ни. За да сме сигурни, че получаваме достатъчно сън през нощта, е добре да опитаме да създадем последователен график за лягане с достатъчно време, прекарано в релаксиране преди сън. В общият случай това означава спокоен сън около поне 8 часа на нощ. Тези стойности варират от човек на човек, така че трябва да се вслушаме в тялото си, докато не намерим това, което работи най-добре за нас!

4. Психично здраве

Съвети за здравето след 50 Здравитал 4

Психичното здраве трябва да се поддържа през целия живот, но става все по-важно след петдесетгодишна възраст. Причината за това са настъпващите промени, свързани със стареенето, като наближаващо пенсиониране или живот без партньор. В този етап от живота е добре да отделяме време всеки ден, за да практикуваме дейности, които подпомагат психиката ни. Такива дейности са медитацията, воденето на дневник или прекарването на известно време на открито в природа. Хубаво е да допълним тези дейности с посещения на близки членове на семейството или приятели от време на време. Социалната ангажираност е ключова, когато става въпрос за повишаване на цялостното ни усещане за благополучие!

5. Здравни прегледи

Съвети за здравето след 50 Здравитал 5

Не на последно място в списъка със съвети за здравето след 50, към които трябва да се придържаме, за да се чувстваме жизнени, са редовните здравни прегледи при личния ни лекар – важно е да следим всички физически промени, които настъпват, независимо дали са свързани с нови болки или други елементи на здравето ни като внезапно наддаване или загуба на тегло.

Също така не трябва да пропускаме да запазваме часове за прегледи, когато е необходимо (в зависимост от съветите на лекаря). Причината за това е да бъдем информирани с резултатите от препоръчаните тестове (например мамография). Напълно вероятно е да има проблем в тялото ни, за който не подозираме. Като посещаваме редовно наблюдаващия ни лекар и прилагайки тези 5 задължителни стъпки, за да бъдем здрави след 50-годишна възраст, можем да се предпазим от негативни за здравето ни последици, които са свързани със стареенето. Резултата от тези не толкова трудни за изпълнение стъпки е да продължим да живеем активен пълноценен живот дори в напреднала възраст!

Заключение от нашите съвети за здравето след 50

Списъкът ни с ТОП 5 задължителни стъпки, които трябва да спазваме, след 50-годишна възраст е нещо, на което всеки един от нас трябва да обърне внимание. Ако искаме да останем във форма, да бъдем щастливи и пълноцененни в по-напреднала възраст – редовните упражнения, храненето, сънят, психическото здраве и редовните здравни прегледи са ключови компоненти от ежедневието ни. Те са необходими за поддържането на добро физическо и психическо състояние както и за благополучие през този преходен период!

Ако тази статия Ви се струва интересна може да прочетете нашата статия Топ осем начина за подобряване на зрението над 50.

p.iltchev

p.iltchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни