Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Острият панкреатит или възпалението на вашия панкреас има няколко възможни причини, но водещата причина са камъните в жлъчката . Лекарите разграничават панкреатита, причинен от камъни в жлъчката, от другите видове панкреатит, тъй като естеството на заболяването, как възниква и как се лекува са различни. При жлъчнокаменен панкреатит (наричан още билиарен панкреатит) жлъчният камък блокира панкреатичния канал. Запушването причинява възпаление. Камъкът в жлъчката трябва да премине или да бъде отстранен, за да се коригира жлъчнокаменният панкреатит.

Какво представлява панкреасът?

Панкреас

Панкреасът е орган в храносмилателната система , който произвежда храносмилателни ензими , за да помогне за разграждането на храната. Когато храната попадне в тънките ви черва за храносмилане, химикалите сигнализират на панкреаса ви да освободи тези ензими. Панкреасът доставя ензимите през малък канал, наречен панкреатичен канал. Панкреатичният канал се влива в по-голям канал, наречен общ жлъчен канал, който доставя ензимите, заедно с жлъчката от черния дроб и жлъчния мехур , в горната част на тънките черва. При усложнения може да се стигне до жлъчнокаменен панкреати

Какво представляват камъните в жлъчката?

Камък в жлъчка

Жлъчните камъни се развиват в жлъчния ви мехур от кристализирани концентрации на жлъчка. Вашият жлъчен мехур е отделение за съхранение на жлъчката, произведена от черния дроб. Жлъчката има няколко съставки и ако има твърде много от една от тях – обикновено холестерол, а понякога и билирубин – излишъкът се превръща в един вид утайка, която седи в дъното на жлъчния ви мехур. Ако жлъчният ви мехур не се изпразва често или достатъчно старателно, утайката остава и се концентрира, докато накрая се слепи и кристализира в камъни.
Тези камъни може да причинят запушване и да доведат до жлъчнокаменен панкреати

Сериозен ли е жлъчнокаменен панкреати?

Да. Затова трябва трябва да търсите незабавно лечение на жлъчнокаменен панкреатит. Вашите симптоми може да са леки до тежки, но те ще стават по-тежки колкото по-дълго не се лекува. Усложненията също стават по-сериозни с течение на времето, особено когато има запушване на жлъчните пътища . Усложненият или тежък жлъчнокаменен панкреатит може да бъде животозастрашаващ.

Колко често се среща жлъчнокаменен панкреатит?

Камъните в жлъчката са често срещани, но не винаги създават проблеми. В САЩ приблизително 10% до 15% от хората имат камъни в жлъчката, но само 0,1% от тях ще имат жлъчнокаменен панкреатит с камъни в жлъчката. Остър жлъчнокаменен панкреатит като цяло се среща при около 0,4% от хората в САЩ, като жлъчните камъни представляват около 35% от тези случаи. Употребата на алкохол е втората водеща причина.

Какво причинява камъни в жлъчката?

Камъните в жлъчката нямат една пряка причина, но няколко фактора могат да допринесат. Може да имате твърде много холестерол в кръвта си поради диета или метаболитно нарушение. Това може да доведе до натрупване на холестерол в жлъчката. Може да имате твърде много билирубин в кръвта и в жлъчката, ако имате чернодробно заболяване . Може да имате функционално разстройство, което не позволява на жлъчния ви мехур да се изпразва ефективно. Високият естроген може също да забави изпразването на жлъчния мехур, поради което бременните хора са по-застрашени.

Как камъните в жлъчката причиняват жлъчнокаменен панкреатит?

жлъчнокаменен панкреати

Вашият панкреас и жлъчен мехур са свързани един с друг чрез общия жлъчен канал. Обикновено жлъчката преминава от жлъчния ви мехур през общия жлъчен канал по пътя си към тънките черва. Но ако имате камъни в жлъчката, един от тях също може да премине.

Камъните в жлъчката могат да се движат, когато са малки, но те растат с течение на времето, тъй като нова жлъчка ги измива. Камък в жлъчката, който веднъж е пътувал, може в крайна сметка да заседне на тясно място. Камъкът в жлъчката може да блокира канала на панкреаса, като влезе в него или да причини запушване извън него.

Запушването може да причини жлъчнокаменен панкреатит по един от двата начина. Една от теориите е, че жлъчен камък, който блокира общия жлъчен канал извън панкреатичния канал, може да доведе до обратно преминаване на жлъчката в панкреаса. Жлъчката е силно разяждаща и дразни панкреаса.

Другата теория е, че самите панкреатични ензими дразнят панкреаса, когато се върнат обратно в него. Тези ензими, които са предназначени да разграждат протеини, въглехидрати и мазнини в тънките ви черва, също са силно корозивни. Вашето тънко черво има дебела лигавица от слуз, която го предпазва, но панкреасът ви не.

Панкреасните ензими обикновено не се активират, докато не достигнат тънките черва. Но запушването на канала на панкреаса може да доведе до натрупване на толкова много налягане в канала и в панкреаса, че налягането активира ензимите.

Какъвто и да е механизмът, знаем, че има причинно-следствена връзка между жлъчните камъни в жлъчните пътища и острия жлъчнокаменен панкреатит. Когато отидете в болницата за лечение, отстраняването на камъни в жлъчката от жлъчните пътища облекчава жлъчнокаменния панкреатит.

Какви са признаците и симптомите на жлъчнокаменен панкреатит?

Панкреас

Типичните симптоми включват:

  • Силна болка в корема . Може да я почувствате в горната лява страна, където е панкреасът ви. Може да се почувства остра болка или притискане отвътре. Може също да се разпространи към гърдите, рамото или гърба.
  • Гадене и повръщане .

По-напредналите симптоми на жлъчнокаменен панкреати могат да включват:

  • Подут корем .
  • Дехидратация .
  • Учестен пулс.
  • Учестено дишане или недостиг на въздух .
  • Ниско кръвно налягане .
  • Ниска телесна температура .
  • Треска и втрисане.
  • жълтеница 

Какви са възможните усложнения на жлъчнокаменен панкреати?

Ако вашият панкреас остане в състояние на остро възпаление, тъканите в крайна сметка ще започнат да образуват белези и да загубят кръвоснабдяването. Това може да доведе до повреда на панкреаса. Продължителното възпаление също причинява натрупване на течност в тъканите между вашите органи ( перитонит ). Течността може да продължи да се разпространява нагоре в гърдите ви, оказвайки натиск върху белите дробове и сърцето ви . Натрупващата се течност изчерпва кръвния ви обем, причинявайки тежка дехидратация . Това кара бъбреците ви да задържат течност и в крайна сметка може да доведе до хиповолемичен шок .

Камък в жлъчката, заседнал в жлъчните пътища, причинява вторичен набор от проблеми за органите, свързани с жлъчното дърво. Това може да доведе до връщане на жлъчката в черния дроб и жлъчния мехур, причинявайки вторичен холецистит (възпаление на жлъчния мехур) и чернодробно заболяване . Налягането в каналите ги кара да изпускат храносмилателни течности като жлъчка в кръвния поток. Запушването може също така да причини обратно преминаване на бактерии от тънките черва в каналите, което води до вторична инфекция. Ако инфекцията изтече в кръвта ви, тя може да стане системна , водеща до септичен шок .

Как се диагностицира жлъчнокаменен панкреати?

жлъчнокаменен панкреати

Ако отидете в болницата с типични симптоми, лекарите ще ви направят кръвен тест, за да провери за панкреатични ензими. Те също така ще прегледат нивата на чернодробните ви ензими , за да видят доколко черният ви дроб е бил засегнат.  Освен това ще продължат с образни тестове, за да разгледат панкреаса ви и да получат по-добра представа колко тежък е вашият жлъчнокаменен панкреатит.

Абдоминалният ултразвук може да открие камъни в жлъчката в каналите. CT сканирането може да предостави повече подробности за панкреаса, ако е необходимо. Понякога жлъчният камък, който е причинил първоначалното запушване, което е започнало вашия жлъчнокаменен панкреатит, вече е преминал от само себе си, докато потърсите лечение. Но ако наоколо има други камъни в жлъчката, те ще знаят, че това е причината.

Как се лекува жлъчнокаменен панкреати?

жлъчнокаменен панкреати

Ако сте в тежко състояние, ще бъдете отведени в реанимация. Повечето случаи (80%) ще бъдат по-леки и ще започнат с поддържащо лечение. Това е единственото лечение за самия панкреатит.

Поддържаща грижа

Лечението започва с:

  • IV течности . Повечето хора ще бъдат дехидратирани и трябва да възстановят кръвния си обем. Вашите лекари ще поставят интравенозен катетър във вена на ръката ви, за да доставя непрекъснати течности, включително електролити.
  • Облекчаване на болката . Повечето хора ще се нуждаят от силно облекчаване на болката чрез инжекция или чрез интравенозна инфузия.
  • Почивка на червата . Вероятно ще трябва да спрете да ядете, докато панкреасът ви се успокои. Активирането на храносмилателната ви система сигнализира на панкреаса ви да отделя повече ензими, а на черния дроб и жлъчния мехур да отделят повече жлъчка. Това повишава налягането в жлъчните ви пътища и влошава състоянието ви.
  • Хранителна подкрепа . В зависимост от това колко тежък е вашият случай и колко дълго се очаква да останете в болницата, вашият здравен екип може просто да добави малко глюкоза към вашите интравенозни течности , за да ви даде енергия, или може да даде на организма ви нужните му хранителни вещества чрез назогастрална сонда или чрез интравенозно вливане .

Допълнителните лечения на жлъчнокаменен панкреати могат да включват:

  • Лекарство против гадене.
  • Кислородна терапия.
  • Антибиотици (ако има открита инфекция).
  • Назогастрална (NG) сонда преминава през носа ви в стомаха за източване на течности.
  • Уринарен катетър за оттичане на урината ви и измерване на отделянето на урина.

Ще останете на поддържащо лечение, докато панкреасът ви започне да се успокоява. В по-леките случаи това отнема няколко дни. Поддържащите грижи могат да ви помогнат естествено да отделите камък, ако все още не е причинил сериозни усложнения.

Интервенции с камъни в жлъчката

жлъчнокаменен панкреати

Рано или късно всеки жлъчен камък, заседнал във вашите канали, ще трябва да бъде отстранен. Това може да е незабавна спешна процедура или може да дойде след поддържащо лечение, в зависимост от вашето състояние. Дори ако първоначалният камък, причинил запушването, е преминал, всички останали камъни също ще трябва да бъдат отстранени.

Може да имате една или и двете от следните процедури:

  • ERCP . ERCP означава ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография. Това е вътрешен преглед, който също така дава на вашия лекар достъп да коригира неща, които открие по пътя. Използвайки комбинация от рентгенови лъчи и ендоскоп, ERCP тестът изследва жлъчните пътища. Ендоскопът ( дълга тръба със светеща камера в края) се вкарва през гърлото ви в стомаха. След това втора тръба преминава през първата тръба в жлъчните ви пътища. Вашият лекар ще може да види тези канали чрез флуороскопска рентгенова технология. Има възможност да вкарат инструменти през тръбите за отстраняване на жлъчни камъни и да поставят стентове за облекчаване на запушванията.
  • Отстраняване на жлъчния мехур . След като камъните в жлъчката са ви довели до болницата, шансът те отново да причинят проблеми е твърде голям, за да рискувате. Отстраняването на жлъчния мехур е единственото лечение на камъни в жлъчката, което причинява проблеми, и е безопасно и ефективно. Обикновено може да се направи чрез минимално инвазивна хирургия. Лапароскопската холецистектомия премахва жлъчния ви мехур през няколко малки разреза с помощта на лапароскоп, малка камера, вкарана през един от разрезите. Някои хора може да се нуждаят от традиционна отворена операция в зависимост от тяхното състояние.

Може ли да се предотврати жлъчнокаменен панкреатит?

лечение на жлъчнокаменен панкреати

Ако сте имали признаци или симптоми на камъни в жлъчката в миналото, това е предупреждение. Определено трябва да разберете дали ги имате и да ги премахнете, ако ги имате. Нещо, което ще ви предупреди е симптом, наречен жлъчна колика. Това е болка в дясната страна на корема под десния гръдния кош, където е жлъчният ви мехур. Може да го почувствате след хранене и може да ви причини гадене. Жлъчните колики, които се появяват и изчезват, показват частично или случайно запушване на жлъчния мехур или жлъчните пътища. Може да идва и да си отива, докато жлъчният ви мехур се свива и отпуска. Това лесно може да се превърне в нещо по-сериозно.

Колко дълго продължава жлъчнокамененият панкреати?

Обикновено няма да се разреши от само себе си, но ако имате сравнително лек и неусложнен случай, няколко дни поддържащо лечение в болницата би трябвало да го направят. Все пак може да се наложи да премахнете запушването.

Колко време отнема възстановяването от лечението на жлъчнокаменен панкреати?

Повечето хора ще се нуждаят от холецистектомия и времето за възстановяване ще зависи от вида, който имате. Възстановяването след лапароскопска операция отнема около две седмици. Ако имате отворена операция, отнема шест до осем седмици.

Каква е прогнозата за хора, приети в болница с жлъчнокаменен панкреатит?

Ако нямате тежък или сложен случай, можете да очаквате да се възстановите напълно. Отстраняването на жлъчния мехур се счита за лека операция с малко усложнения. Вашата храносмилателна система може да продължи да функционира добре без жлъчния ви мехур.

Около 20% от случаите са тежки или усложнени. Вече нанесените щети в тези случаи са трудни за поправяне. Въпреки интензивните грижи, до 25% от тези случаи могат да бъдат фатални. Тези, които оцелеят, ще бъдат в болницата много седмици, преди да се възстановят.

Заключение

Ако не знаете, че имате камъни в жлъчката, а много хора не знаят, може да бъдете изненадани и озадачени от внезапната поява на жлъчнокаменен панкреатит. Болката може да бъде силна и да изглежда, че идва от нищото. Ако мислите, че може да имате камъни в жлъчката, добре е да разберете предварително.

Обърнете внимание на симптомите на коремна болка и гадене, особено след хранене. Това е предупредителният знак за жлъчни колики. Винаги приемайте болката сериозно и потърсете медицинска помощ, за да разберете какво я причинява. Колкото по-рано потърсите лечение за жлъчнокаменен панкреатит, толкова по-добър ще бъде резултатът.

Приемът на добавка на билкова основа, като например Трибор Делта, която съдържа бабини зъби, бял трън и корен от глухарче, може да помогне за намаляване на възпалението, да подобри храносмилането и да помогне на организма да изхвърли по естествен начин жлъчните камъни.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни