Полезните действия на глухарчето. Чести хирургични случаи в коремната и общата хирургия. – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В поредното издание на рубриката „Здраве и билки“ разгледахме един сериозен здравословен проблем – камъни в жлъчката и какви са полезните действия на глухарчето особено при този проблем.

Полезните действия на глухарчето

Глухарчето се отличава с богато съдържание на биологично активни съставки, които допринасят за неговата лечебна сила. През годините билката е използвана в различни култури за справяне с редица заболявания. По-специално това се отнася за жлъчната система и камъни в бъбреците. Това е така, защото полезните действия на глухарчето включват стимулиране на производството на жлъчка в мехура. Съставките на глухарчето имат способността да подпомагат разграждането и разтварянето на камъните в жлъчката. Те предотвратяват образуването на нови камъни и помагат на организма да използва жлъчните соли по-ефективно.

Освен това полезните действия на глухарчето не спират до тук. То съдържа антиоксиданти, които действат срещу възпалителни процеси и облекчават болката, свързана с образуванията. Растението подобрява дейността на жлъчния мехур, което от своя страна оптимизира храносмилателния процес. Билката действа позитивно и при редица други здравословни проблеми, като: подагра, оплаквания на стомашно-чревния тракт, чернодробни и жлъчни заболявания, алергии, анемия, ревматизъм, диабет, хемороиди, разширени вени, жълтеница, неврози, безсъние, липса на апетит.

Полезните действия на глухарчето

Камъни в жлъчката

Жлъчният мехур е орган, в който се съхранява жлъчен сок. Този сок е отговорен за нормалното храносмилане. Мехурът представлява торбичка с крушовидна форма, разположен е под долната предна повърхност на черния дроб. От жлъчния мехур, жлъчката попада в тънкото черво и там влиза в контакт с приетата храна.

Появата на камъни в тази част от тялото е често срещан здравословен проблем. Образуването е известно като холелитиаза. Ако бъде оставен без лечение, холециститът (възпалението на мехура) може да доведе до сериозни усложнения – например разкъсване и развитие на перитонит. Когато камъните преминат през жлъчните пътища, пациентите получават криза, съпроводена от силна болка. В някой случаи се стига до фатални ситуации за човешкия живот.

Можем да отличим най-вече два вида каменни натрупвания – пигментни и холестеролни. Първите са тъмно-кафяви или черни, заради задържаното в тях  багрилно вещество. Вторите биват жълти, тъй като се състоят от неразтворен холестерол. Към двете често срещани групи прибавяме билирубинови и смесени камъни. Билирубиновите образувания имат калций, затова са твърди.  Смесените има вариант да са единични или няколко – те не надхвърлят размер от един сантиметър.

Обикновено камъните в жлъчката се формират активно при наследствено предавани смущения в мастната обмяна, но причинителите е възможно да бъдат и други. Образуването на холестероловите камъни минава през различни етапи. Повишеното насищане на жлъчката с холестерол води до преципитиране на излишния холестерол като твърди микрокристали. След това се образува ядро, около което излизат кристалите. Важно е да отбележим, че различни микроорганизми и паразити също участват в изграждането на каменното ядро.

Полезните действия на глухарчето

Основни симптоми и причини

Характерните симптоми включват: нарушено храносмилане; подуване на корема; образуване на газове в червата; болки в горната част на корема, обикновено характеризиращи се в дясната подбедрица; евентуално гадене и повръщане. Възможно е физическото не разположение да се локализира и към гърба, под дясната лопатка и рамото.

Една от основните причини за камъни в жлъчката е неравновесието в състава на жлъчните течности, които се произвеждат от жлъчката и служат за разграждане на мазнините от храната. Ако балансът бъде нарушен, това провокира появата на камъни. Генетичните фактори също играят важна роля, като те определят предразположеността на хората към този проблем. Като допълнително възможни причинители маркираме: неправилна диета, затлъстяване, бързо отслабване, диабет, бременност, някой медикаменти, възраст.

Билкова терапия

  • Глухарче – Корените му увеличават количеството на течността в жлъчката и така помагат за разбиването на камъните;
  • Бял трън и Бабини зъби – Растенията имат способността да намалят съдържанието на холестерол в жлъчната течност;
  • Куркума – Имат фенилпропаноиди (куркуминоиди), етерично масло и други активни съединения, които втечняват жлъчния сок, засилват неговото отделяне и стимулират изхвърлянето на образуванията.

Често срещани случаи в коремната и обща хирургия

В рамките на предаването „Академия Здравитал“ водещият професор доктор Христо Деянов събеседва с д-р Драгомир Дарданов. Гостът е хирург в университетската болница „Лозенец“ – град София. Доктор Дарданов е председател на българското дружество по колопроктология, което скоро осъществи първата си конференция.

Колопроктологията като наука изучава заболяванията на дебелото и правото черво. Това е хирургична специалност, но реално е мултидисциплинарна област. В нея са замесени и гастроентеролози, онколози, образна диагностика.

Хемороиди

Хемороидите са венозни образувания, които всеки човек има. Въпросът е кога те трябва да бъдат премахнати. Съществуват четири стадий, като лечението зависи от индивидуалните симптоми. Ако има ежедневно кървене, болка, възпаление при всяко ходене до тоалетната по голяма нужда, тогава се прилага специфично лечение, в случай, че хемороидите не са свързани с друг здравословен проблем. В тази област се срещат други заболявания – анални фисури, злокачествени образувания. Първите два стадия биха могли да бъдат преминат с консервативна терапия – особено промяна в хранителния режим.

При някой пациенти дори големите хемороидални възли не кървят често и няма възпаление – тогава не е нужна операция. Съществуват обратни моменти, когато вторият етап води до тежко кръвотечение и желязна анемия. Правилните безоперативни методики биха могли да направят така, че възпалителните моменти да преминат за 2-3 три седмици при втора група хемороиди. Понякога са подходящи методиките за връзване и изсушаване на възлите, тяхното приложение също е строго индивидуално, защото са възможни некрози, фистули.

Анални фисури, фистули

Аналните фисури представляват цепнатини, рани, които трудно зарастват. Те са свързани със силни болки при изхождане и рязко влошаване в стила на живот. Относно лечението е важно да бъде разбрано каква е първопричината за проблема. Възможно е възпален фисур да се появи отново след няколко месеца.

Фистулите са сериозен здравословен проблем, при тях е възможен рецидив, спрямо оперирани пациенти. За тяхното третиране съществуват редица новости в съвременната медицина. Целта на операциите е да бъда запазен свинктерът (кръг от мускули). Клиничните пътеки в България покриват оперативните интервенции. Болните трябва да знаят, че оплакванията не винаги минават веднага след хирургичните методи.

Рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е с най-честа локализация в ректума. Според доктор Драгомир Дарданов честотата на онкологичното заболяване се увеличава през последните години. Това е така, тъй като съвременните диагностични методи дават възможност за повече разкрити случаи. Причина за повечето диагнози е начинът на живот и по-специално – некачественото хранене, алкохолната консумация, затлъстяването. В България липсва скринингова програма за този вид рак.

Те първа в тази област навлиза виртуалната колоноскопия. Вече биват разработвани капсули, които попадайки в дебелото черво, правят много снимки. Идеята е занапред изкуственият интелект да анализира получените образи, което да помага за по-ранната диагностика, правилно лечение. В днешно време се вземат и проби от изпражненията, там могат да бъдат открити маркери от туморни клетки. Целта е тези два метода да навлязат изцяло в практиката до няколко години. Д-р Дарданов сподели, че по някой места дори правят изследвания на молекули от издишан въздух, за да бъде проверено дали в даден организъм се развива онкологичен процес. Напоследък преживяемостта след рак на дебелото черво нараства, благодарение на новите технологии.

Рак на ректума

Лечението е разнообразно. Освен хирургичните методи, тук се включват лъчетерапията, химиотерапията, имунотерапията, медикаментите. Когато туморът е по-напреднал, лекарите преценяват, че могат първо да направят облъчване, за да бъде предизвикано свиване. При определени пациенти в днешно време, химио и лъче-терапиите се прилагат преди операцията. В приблизително 10 процента от случаите туморът напълно изчезва, без да се налага хирургия.

Прочети повече:Д-р Драгомир Дарданов за коремната хирургия

Съвет от специалиста

„За профилактиката на първо място е това всеки един симптом, който е свързан с храносмилателната система да бъде изяснен дали се дължи на доброкачествено или злокачествено заболяване. На второ място хората да не се притесняват да потърсят специализирана помощ, независимо какъв е проблема.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни