Здравословни навици – пътя към промяната

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В последно време, здравословният начин на живот намира все по-голямо приложение сред множество последователи. Все повече хора се усърдно стремят към спорт и привършват към здравословното хранене, с цел да предоставят на своите тела необходимите хранителни вещества. Здравословното хранене не е сложно, не изисква значително време и усилия, а просто включва следването на няколко основни здравословни навици, които могат да направят този начин на хранене стил на живот.

Никога не изпускайте закуската е основен от всички здравословни навици

Закуската предоставя важна енергия, която ви подпомага да стартирате деня си. Ако досега не сте били привърженици на закуската, няма нужда да се безпокоите. Не е задължително да ядете обилна закуска. Просто вземете нещо леко, като например варени яйца и малко сирене, за да заредите енергията си. Добавянето на плодове към закуската е възможен вариант. Важното е да не се принуждавате да консумирате големи порции само заради мнението, че закуската е най-важният прием на храна и трябва да бъде изобилна.

Пригответе храната си предварително e навик, които ще ви спести много време

Често, бързият животен ритъм представлява препятствие по пътя към здравословното хранене. За да промените този образ на живот, опитайте се да приготвите храната си предварително. Например, отделете си 1-2 часа в неделя вечер и пригответе храната си за следващите няколко дни. Това ще ви осигури винаги наличие на здравословни опции и няма да поддавате на изкушението да консумирате нежелани храни. Също така, научете се да планирате напред – ако знаете, че ще бъдете извън дома, където няма здравословни възможности за хранене, просто си носете здравословни закуски от вкъщи.

Пийте достатъчно вода е един от малкото здравословни навици, за който сте чували милиони пъти

Здравословни навици  - пийте вода

Всеки ден загубвате вода чрез дъха си, потта, урината и червата. За да поддържате тялото си в оптимално състояние, уверете се, че замествате загубената вода, консумирайки напитки и храни, богати на течности. Заменете соковете и газираните напитки с чиста вода. Ако желаете да придадете по-различен вкус на водата си, добавете парченца плодове, зеленчуци или билки като лимон, лайм, краставица и мента.

Не се лишавайте.

Здравословното хранене не изисква постоянно ограничаване и гладуване. Ако имате желание за консумация на определена храна и ви липсва, не се чувствайте виновни след това. Просто умерено се наслаждавайте на нея. Устойчивостта е ключ. Не прекалявайте, но и не се лишавайте постоянно.

Заменете нездравословните продукти със здравословни.

Ако искате да се откажете от нездравословни храни, търсете алтернативи, които са полезни. Всички газирани напитки и алкохолни напитки могат да бъдат заменени със свежи сокове и смутита, които също са вкусни. Не забравяйте, че калориите се натрупват и когато пиете напитки. Заменете печените и обработвани закуски със сурови, маслото със зехтин и сладостите с плодове. С времето, тези промени ще станат част от ежедневните ви предпочитания. Здравословната храна може да бъде вкусна, ако експериментирате с нови комбинации и рецепти.

Приемайте достатъчно незаменими мазнини.

Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на тялото и мозъка. Те могат да се намерят в мазни риби като сьомга и тон, зехтин, авокадо, маслини и студено пресовани масла. Животинските мазнини от месо и млечни продукти също могат да бъдат полезни. Ако не обичате морската храна, може да вземете рибено масло като алтернатива.

Изчистете дома си от вредни храни.

Премахнете от дома си всичко, което ви изкушава и считате за нездравословно. Заменете захарта с мед, сладкишите с плодове, чипсовете със зеленчуци или оризови бисквитки, а сладоледа с йогурт и др. Този подход ще ви помогне да се избегнете от изкушенията, тъй като ще ги няма във вашето близко около.

Прочети повече:Телесно тегло и здравословно хранене – “Академия Здравитал

Заключение

Здравословното хранене не е само стил на хранене, а начин на живот, който може да подобри физическото и психическото ни благополучие. Не се изисква строго броене на калории или гладуване, а по-скоро се насърчава умереност и усърдие. Предоставянето на тялото с необходимите хранителни вещества и подменянето на нездравословни продукти със здравословни алтернативи са ключови елементи в този начин на живот. Освен това, подготовката на храната предварително и поддържането на хидратацията са съществени аспекти на здравословното хранене. Здравословното хранене не трябва да бъде скучно и лишено от удоволствие, а може да бъде вкусно и разнообразно, ако се експериментира с различни вкусове и рецепти.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни