Простатит и Бабини зъби. Рак на простатата и пикочния мехур – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В рубриката „Здраве и билки“ обсъждахме простатит и бабини зъби, как тази чудотворна билка помага при този проблем.

Простатит и бабини зъби – билка

Научното наименование на билката е Трибулус Терестрис. Това е многогодишно растение, разпространено е предимно в Азия и Балканския полуостров. Съставката е известна от много години в народната медицина и се използва за лечение на различни здравословни заболявания. Особено полезен е продуктът за проблеми с простатата при мъжете – за пример ще дадем простатита. Бабините зъби съдържат редица активни съставки, включително сапонини, флавоноиди, алкалоиди, които притежават антиинфламаторни и антиоксидантни свойства.

Изследванията показват, че сапонините в трибулус терестрис могат да намалят възпалителния процес в простатата. Именно спирането на възпалението е ключов момент за нормалното функциониране на съответния орган. Освен със своите антиинфламаторни свойства, бабините зъби са известни и с положителното действие върху сексуалната функция и либидото. Билката помага за общото здраве на човека, защото повишава енергията, издръжливостта. Това е важно за поддържането на активен начин на живот, който включва повече физическа активност. Трибулус терестрис може да се приема като билкови добавки, екстракти или чай.

простатит и бабини зъби

Простатит и бабини зъби – здравен проблем

Простатитът е възпаление на простатната жлеза, заболяването е често срещано, особено при мъжете след 50-годишна възраст. Мястото на простатната жлеза е под пикочния мехур при мъжете. Диагнозата може да доведе до неприятни симптоми като болка при уриниране, увеличена необходимост да ходиш до тоалетна, слаб поток на урината, сексуални дисфункции. Състоянието се разделя на два типа – остър и хроничен простатит.

Острата форма се характеризира с болки в кръста и малкия таз, често подмокряне и повишена температура. Появява се бързо и изисква незабавно лечение. Хроничното заболяване е по-продължително, тук отново има физически дискомфорт в малкия таз, подмокряне и сексуална дисфункция. Втората класификация изисква дълго лекуване.

Простатитът би могъл да доведе до сериозни усложнения, ако не се действа правилно. Едно от най-честите усложнения е образуването на абсцеси в простатата – това са гнойни събирателни маси. Друго възможно последствие е хронична болка в малкия таз, която силно да влоши качеството на живот. Към нежеланите последствия прибавяме еректилната дисфункция и намаленото либидо. В по-редки случаи, при неадекватно лечение и развиване на хронична форма, е възможно простатитът да увеличи риска от рак на простатата.

простатит и бабини зъби

Билкови продукти за лечение на простатит

  • Бабини зъби – Съдържат антиинфламаторни и антиспазмотични свойства. Те помагат да се спре възпалението в простатата. Освен това билката облекчава физическите болки;
  • Ехинацея – Притежава имуномодулиращи възможности, подпомага имунната система при борбата с различни инфекции. Това е полезни при простатит, защото той често е свързан с вредни бактериални организми;
  • Коприва – Има витамини А и К, магнезий, желязо. Тези съставки могат да подпомогнат за намаляване на възпалителния процес. Освен това те улесняват уринирането и облекчават нежеланата симптоматика;
  • Семена от тиквички – Те са богати на цинк, а това е важен минерал за простатата. Цинкът регулира размера на жлезата и нормализира функцията.

Прочетете повече:Как да се справим с простатита: Ефективни методи за намаляване на дискомфорта при простатит

Нов диагностичен метод

Във втората част на „Академия Здравитал“ гост на професор Христо Деянов бе д-р Георги Георгиев. Доктор Георгиев е един от най-известните уролози в България. В началото на събеседването урологът даде повече информация за сравнително нов метод, който поставя ранна диагностика на рака на простатата. Това е кръвната биопсия. Говорим за изследване, при което се взема кръв от пациента. След това течността бива изпращана в Англия, където в специализирана лаборатория се правят необходимите проверки. Доказано е, че при рак на простатната жлеза в съответната зона много рано започват да циркулират ракови клетки. Целта на кръвната биопсия е да диагностира онкологичния процес много по-рано, преди той да бъде проявен на PSA (Простатно-специфичен антиген).

Точността на кръвната биопсия е около 93 процента. Резултатите излиза в рамките на 10 дни. Огромно предимство на методиката е, че тя е микроинвазивна – няма странични ефекти, контра-индикации. Всеки един пациент може да се подложи на това изследване. Те първа то се развива в световен мащаб, у нас би могло да бъде извършено в „Хил Клиник“ – град София. Кръвният метод не замества последващата стандартна биопсия. При този тест лекарите се ориентират дали изобщо има ракови клетки в простатната жлеза, но не могат да кажат какъв е вида на онкологичния проблем – той варира, според агресивността.

Видове за рак на простатата, рискови фактори. Съвременна медицина.

Условно казано съществуват три вика рак на простатната жлеза. Единият е  високо-диференциран – това е най-лекият вариант. Ако ниско-рисковата форма се открие при пациенти в по-напреднала възраст (над 75 години), би могло да не се налага лечение, а само активно периодично наблюдение. Следващата група е умерено-диференцираният аденокарцином, а третата класификация – ниско-диференцираните заболявания. Последните случаи са най-злокачествени, рано дават метастази. При липсващи сериозни съпътстващи заболявания операцията е най-добрия вариант, защото хормоналната терапия дава редица странични ефекти. По принцип при операция се премахва цялата простатна жлеза, но при сексуално-активни пациенти вариантът е невро-съхранителен подход. Минималният период за наблюдение на оперирани мъже е 5 години.

Един от най-безопасните и неинвазивни методи, даващи представа за състоянието на простатата, е ехографията. В съвременната медицина съществува малък апарат, който представлява локален ехограф. Устройството може да бъде носено навсякъде, телефонът се използва като екран. По този начин лекарите могат да минават на визитация в стаята на пациентите и да ги преглеждат без излишно разкарване по отделения. Апаратът е с висока резолюция. В допълнение към това, при новите мулти-параметрични ядрено-магнитни резонанси съществува система, показва до колко диагностицираната лезия е ракова.

Основните рискови фактори са интензивното тютюнопушене и фамилната предразположеност. Към тях добавяме разреденият сексуален живот, хроничният простатит и наднорменото тегло.

3D фюжън биопсия и PSA

По отношение на диагностиката е важен начина за взема на биопсия. При 3D фюжън биопсията е възможно да се вземе повече тъкан, точки (средно по 20-30) от простатната жлеза. Пози начин се разбира пространственото разпространение на раковия процес и по-точно се вижда хистологичния вариант. Престоят на пациентите в болнично заведение е само един ден. Доктор Георгиев сподели, че в своята практика няма нито един пациент с кървене и усложнение след този вид биопсия.

Във връзка с PSA в лабораториите най-често се пуска общият туморен маркер. При завишени стойности на тотален простатно-специфичен антиген бива преглеждан и свободният маркер. Ако съотношението е над 20 процента, се смята, че завишаването на тези стойности се дължи на увеличеният размер на жлезата. Ако цифрите са под 15% – най-вероятно става въпрос за раков процес. При нормални обстоятелства PSA трябва да се увеличава с не повече от 0,2 единици годишно. Обикновено много високите стойности на специфичния антиген се дължат на възпалителни процеси в простатата – например простатит.

Рак на пикочен мехур

Тук засегнати са и мъжете, и жените. При този вид рак пациентите по-рано виждат кръв в урината, това им сигнализира за евентуален проблем. Ехографски процесът се диагностицира лесно, изобразена е променената зона в пикочния мехур, съществува дефект в изпълването. След това лекарите правят цистоскопия. Голяма част от пациентите подлежат на радикално резециране – изрязване на туморния участък в максимална дълбочина. Ако туморът е агресивен, понякога се налага премахване на целия пикочен мехур. Прекомерното тютюнопушене увеличава риска от този вид онкология с 60 процента. Работата с пестициди, стресът, неправилното хранене са предразполагащи фактори, както и увеличената алкохолна консумация.

Обръщение към зрителите

„Един преглед при уролог не отнема никакво време, нито е болезнен и страшен. Не бива това да спира хората да отидат на консултация, Повярвайте ми, ракът на простатната жлеза е често заболяване и единственият начин да помогнем на хората е, ако те ни потърсят навреме.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни