Телесно тегло и здравословно хранене – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
dobrovolno-kravodaryavane

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Храната е нещо, без което нито един човек не може да живее. Много е важно хората да знаят кои съставки замърсяват яденето, защото това дава отражение на здравето. По тази и други теми професор доктор Христо Деянов дискутира заедно с проф. Донка Байкова в „Академия Здравитал“. Професор Байкова е една от най-прочутите диетоложки в България. В събеседването специалистите акцентираха към нормалното телесно тегло и здравословно хранене

Цени на продуктите

В началото на разговора водещият отбеляза факта, че у нас цените на някой млечни продукти са по-високи, спрямо тези във Франция и Германия. От своя страна лекарката отдаде този факт на инфлацията, поскъпването на енергийните носители, производствените разходи и човешкия труд. Повишават се цените и на детските храни. Ограничението крие риск за състоянието на бебетата, тъй като те не могат да си набавят необходимите калории за развитие и растеж.

„Въпреки всичко бихме могли и в този период да се храним по-качествено и здравословно. 60 процента от възрастното население в България е със свръх-тегло, а от тях половината са със затлъстяване. При децата процентите също се повишава. Ето защо е време да се ограничаваме в по-малки количества и да вземаме повече растителни храни.“

Според професор Байкова местната продукция е скъпа, понеже няма желаещи за работа по този труд, производството е не достатъчно заплатено. Понякога културите са некачествени, напълнени с пестицидни остатъци в съдържимото и консервиращи покрития. През последните дни има повишени гастроентерологични оплаквания от растителни храни – маруля, репички, краставици, домати. Това се дължи на факта, че продуктите веднъж са обработени с растителна защита и втори път – с консервиращи агенти.

Основен принцип на нормално телесно тегло и здравословно хранене

В началото открояваме хранителният режим. Ако един човек се храни няколко пъти през деня, в умерени количества, той няма да яде толкова много вечерта. Специалистката счита, че петкратното хранене, с умерени дози, носи добри резултати, като всичко това зависи от биохимичните параметри.

Много малко хора в страната имат нетолерантност към млечните продукти и в частност – млечната захар, лактозата. Към белтъка би могла да се изгради алергична реакция. За да се избегнат алергичните и автоимунните процеси при децата съществува опростена методика, която помага да бъде установен индивидуалния статус. Това става с консумация на чаша кисело и прясно мляко. Ако индивидът проявява нежелани ефекти към сирене, кашкавал, извара, кисело мляко, тогава вероятно непоносимостта е комплексна – към белтъка и млечната захар.

Ендокринна функция и субстанции, влияещи на апетита

Наскоро е установено, че мастната тъкан е голяма ендокринна жлеза, която отделя редица хормони. Всеки ден излизат нови адипокини, тъй като медицинските и лабораторните технологии се усъвършенстват. Лептинът потиска центъра на глада, докато грелинът повишава апетита. Не случайно някой нови медикаменти целят да намалят апетита на централно мозъчно ниво и повлияват определени хормони. В тази връзка маркираме, че съществуват изследвания на български физиолози, които показват как прием на малко парче черен шоколад или чаша чай помагат за последващо балансирано основно хранене.

15 полезни съвета за преодоляване на преяждането

Вредни технологични добавки към продуктите

Производителите имат право да изписват добавките като химически наименования или като „Е“ с номер. В един качествен колбас не бива да има повече от три, четири, пет Е-та. Аскорбиновата киселина (Витамин Ц) е важна за употреба, защото има антиоксидантно действие. Потребителите нямат нужда от прекомерна химия, за да приемат месен продукт. Добавките правят храните евтини, вкусни и примамливи. Нитратите са естествени съединения, натрупващи се в растенията, посредством почвата. Тези съединения не са толкова вредни, дори хората сами си ги произвеждат в тялото. Най-много нитрати има в спанака, цвеклото, репичката, марулята, тиквичката.

Друг замърсител на хранителните продукти са пластмасовите субстанции, почти всички опаковки съдържат някакви полиетилени. Бутилките за вода са безвредни, но само при еднократна употреба. Пластмасовите опаковки в никакъв случай не трябва да съхраняват алкохолни напитки и мазнини. Не се препоръчва в този вид преносители храната да бъде съхраняване дълго време.

Професор Христо Деянов констатира следният факт:

„Канцерогенезата недвусмислено се увеличи и подмлади през последните десетилетия. Говорим за различни ракови локализации. Като причина в голяма част се считат химическите агенти, които приемаме.“

Хранителни разстройства – анорексия и булимия

Около 22 процента от децата и юношите в България са с прекомерно тегло и 18% от младото поколение има хранителни разстройства – анорексия, булимия, орторексия (патологично вманиачаване към здравословно ядене), прегорексия (недохранване) и други. За нормални референтни стойности на теглото при бременни жени се счита качването до 12 килограма – от началото до раждането. При двуплодна бременност килограмите могат да стигнат 17.

По принцип анорексиците са с погрешна представа за изкривен образ и постоянна дебелина. През първите три дни на последователно гладуване човек разгражда гликогена (полизахарид) си. Съответно през този период индивида сваля същото тегло. Това насърчава болния да продължи с недохранването. До 11-тия ден вече липсва глюкоза за мозъчните центрове. Когато анорексик след време реши да се захранва успешно, той винаги има камъни, понеже „изядените“ чернодробни клетки са утаени в жлъчния мехур. Вече е нарушен и храносмилателният процес. Обновяването на клетките в гастроинтестиналния тракт е по-бързо в 12-тпръстника, спрямо процеса в дебелото черво. Канцерогенезата на дебелото черво зачестява напоследък, като заболеваемостта е изравнена за двата пола, при жените констипацията е по-честа. Причините са комплексни, като ключово е неправилното, небалансирано хранене,

Булимията е животозастрашаващ, психологически здравословен проблем. Тя се свързва с редовни моменти на преяждане. Терминът означава „свиреп глад“. Това е неконтролируемо усвояване на храната, граничещо с лакомия.

Доктор Байкова и нейните колеги не препоръчват диетите да продължават повече от три седмици, защото за този период човешкия организъм има съхранение на всички жизнено-важни хранителни вещества. Всички подобни режими са свързани с различни дефицити.

телесно тегло и здравословно хранене

Ключови стъпки във връзка с нормалното телесно тегло и здравословно хранене

„Енерго-приемът би трябвало да бъде по-нисък от енерго-разхода. Тоест да имаме двигателна активност. На второ място – да не забравяме, че сутрин сме в най-високата активност на разграждане, а нощен сме в най-високата активност на синтез на мазнините. Въглехидратната храна да я изядем на закуска. На обяд два пъти седмично можем да си позволяваме картофи, ориз, спагети, пица, пет пъти нека да има протеини. И трето – да не консумираме въглехидрати на вечеря… В крайна сметка здравословното хранене е един фрагмент от всички фактори, обуславящи дълголетието.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни