Глог при тромбоза. Вредни зависимости за човешкия организъм. – Академия Здравитал

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В първата част на „Академия Здравитал“ се излъчи поредното издание на рубриката „Здраве и билки“ – за ползите от глог при тромбоза, а след това се обърна внимание на „вредните пороци“ в нашето съвремие.

Глог при тромбоза

Глогът се използва в традиционната медицина от много векове, той е характерен със своите бели цветове и червени плодове. Едно от най-известните полезни свойства за човешкия организъм е действието върху сърдечно-съдовата система. Билката е полезна за лечение на тромбози. Съставката притежава флавоноиди и фенолни киселини, които са с мощни антиоксидантни свойства. Съединенията действат позитивно, спрямо свободните радикали в тялото – тези радикали биха могли да нарушат клетките и съдовете. Именно този процес е предпоставка за тромбоза. Терпеноидите помагат за нормализирането на сърдечния ритъм като увеличават транспортирането на кислород и хранителни вещества до сърдечния мускул. Глогът съдържа аминокиселини, витамини и минерали, помагащи за оптимизирането на най-важния орган и стимулиращи разширението на кръвоносните съдове. Това подобрява кръвообращението и намалява напрежението.

Глог при тромбоза

Както вече споменахме, активните съставки в билката разширяват съдовете – този процес е познат като вазодилатация. Така циркулацията на кръвта бива подобрена, това редуцира риска от образуване на тромби или развитие на вече съществуващи. Когато ритъмът на сърцето е нормален, това също намалява опасността да се появят кръвни съсиреци. Именно вазодилатацията и други полезни свойства на глога понижават кръвното налягане. Контролирайки налягането, хората успяват да поддържат стабилно своето сърце. Антиоксидантите биха могли да спрат оксидативния стрес в съдовете и тъканите, като ги предпазват от увреждане или запушване.

Всички тези факти показват ползите от употребата на глог при тромбоза.

Тромбоза

Тромбозата представлява образуване на кръвен съсирен в някой съдове или в камерата на сърцето. Тромбите могат да блокират притока на кръв или да се освободят, отивайки към други части на тялото. Ако съсирекът заседне в белите дробове, мозъка, има вариант това да доведе до животозастрашаващ проблем. Симптомите на болестта варират в зависимост от местоположението на тромба – оплакванията включват болки в гърдите, затруднено дишане и кожни промени. При някой хора рискът от развитие на болестта е по-висок, поради други здравословни оплаквания. Съществуват два вида тромбози:

  • Артериална тромбоза – При нея се образува съсирек в артерия. Артериите пренасят кръв от сърцето към останалата телесна част. Този вид е най-честата причина за сърдечни пристъпи и инсулти;
  • Венозна тромбоза – Тук образуванията се локализират във вена. Венозната тромбоза е водещ рисков фактор за белодробна емболия.
Глог при тромбоза

Характерна симптоматика и лечение

Най-характерните неразположения са болка и оток в засегнатата област. Възможно е кожата да стане червена, синя или виолетова, поради нарушеното кръвоснабдяване. Инфектираната зона става топла на допир, поради възпалителния процес. При тромбоза в сърдечните съдове идва натиск в гърдите, затруднено дишане, бърз пулс и сърцебиене. Възможна е дисфункция, в зависимост от засегнатите органи. В случай, че проблемът е с артериите, кожата става бледа, студена – тук е възможна обща слабост и парализа.

Лечението включва медикаменти, минимално инвазивни процедури и операции. На помощ идват и някой билкови съставки. Сред полезните природни съединения открояваме:

  • Глог при тромбоза – Подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане, което предотвратява образуването на тромби;
  • Джинджифил – Намалява възпалителните процеси;
  • Куркума – Притежава антиоксидантни свойства и противовъзпалителни способности;
  • Канела – Подобрява кръвната циркулация и чувствителността към инсулин;
  • Гинко Билоба – Разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Съставката разрежда кръвта.

Вредни зависимости

Във втората част на предаването „Академия Здравитал“ гостува доцент доктор Соня Тотева. Специалистката е психиатър, председател на Българската асоциация за профилактика на наркоманиите (БАПН). Събеседниците обсъдиха какви са най-вредните зависимости в сегашно време и как те влияят на човешкия организъм. Акцентът падна върху алкохолизма и наркотиците. Целта на разговора бе стане ясно какво може да се направи, за да бъде намалено влиянието и разпространението на вредните вещества сред подрастващото население. По думите на професор Деянов наркотиците са „най-големия бич в съвременното общество“.

В началото се обърна внимание на така актуалния райски газ. Това представлява диазотен оксид. Увреждания могат да настъпят предимно върху централната нервна система. В следствие се получава главозамайване, загуба на равновесие,световъртеж – това са бързите ефекти. Трайните последствия представляват нарушения на паметта и отслабено внимание, оглупяване. По мнението на доцент доктор Тотева в стратегиите, които сега се пишат от отговорниците, няма достатъчно профилактика към младото поколение.

Проблемът на този етап с психоактивните субстанции е, че наркотиците започват да стават стил на поведение – понякога и родителите, и децата вземат забранени субстанции. Според актуално проучване у нас, проведено сред 4012 студенти, 18.8% от тях пушат марихуана, а близо 6 процента – вземат кокаин. По думите на психиатъра процентът е паднал – преди години е бил 20-30 единици. За сметка на това се увеличава приемът на други синтетични наркотични вещества – екстази, кокаин и други. Увеличено е разпространението и на хероина – при него има психическа и физическа зависимост.

Алкохолизъм

Доц. Д-р Соня Тотева сподели, че в работата на психиатрите практиката, опита са много важни и няма много специалистите, които да желаят да се занимават с лечение на зависимости. Други лекари пък се държат по-агресивно със заболелите.

Приемането на някой сънотворни лекарства или онкологични медикаменти от пациентите биха могли да доведат до положителен тест за наркотични вещества. Специалистката добави, че някой хора, приемащи наркотици, знаят различни похвали за разреждане на урината, за да не бъдат хванати при специализирана проверка. Ако човек бъде проверен от полицаи и тестовете покажат лъжливо наличие на наркотични вещества или алкохол, потърпевшите могат да изискват незабавна проверка на кръв в специализирана лаборатория.

Хората, които имат предразположение към увреждане на черен дроб, стомашно-чревен тракт, сърце, жлъчка, са по-предразположени към допълнителни усложнения, свързани с алкохола. Дори употребата на 50 милилитра концентрат или чаша вино може да имат вредно влияние. В България отдавна няма изградена стратегия за справяне с алкохолизма, този проблем остава на заден план за управляващите.

Интересни факти за алкохолизма и лечението на вредните зависимости

Доцент Тотева сподели:

„Около седем процента от  хората, които употребяват алкохол, развиват зависимост.. Генетичната предизпозиция е фактор при 30-50 процента от случаите“.

Първият симптом за тази зависимост е загубата на количествен, ситуативен контрол. Тогава хората са в невъзможност да контролират приетите концентрати и как това би им повлияло. Освен това алкохолът увеличава агресивността при мъжете и жените. Местата за лечение на алкохолната зависимост в България са силно ограничени. На практика в момента болните биха могли да бъдат приети само в Раднево, Кърджали и Варна. За едно лекуване е много важно самият пациент да бъде мотивиран – това се отнася и за дрогата. Лечението трябва да бъде съобразено и с приеманите медикаменти. Освен това съществуват хора, които консумират антидепресанти и психотични медикаменти над 5-10 години. От тези лекарства също би могла да бъде развита зависимост, а това да доведе до полиневропатия и начална деменция. По този начин се получава така, че едно лечение след това налага допълнително такова.

В страната съществуват два вида метадонови програми – държавни и частни. Тези терапии се заместителни, те изместват употребата на опиати. Тук трябва да се внимава с дозировката, за да не стане обратен ефект – привикване към метадон. При опиевата зависимост има тежка абстиненция, стомашни проблеми, гъша кожа, широки зеници.

Финално обръщение

Доцент Доктор Соня Тотева завърши предаването със следните думи:

„Търсене информация, образовайте се, Българската асоциация за профилактика на наркомании издава книги. Търсете консултации със специалисти. Не се страхувайте да потърсите психиатри при нужда.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни