Болки в стомаха при деца – какво трябва да знаят родителите?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Възникването на болки в стомаха при деца е общо състояние, което може да засегне деца по всякакъв начин. В повечето случаи болката в стомаха при децата е нещо обикновено и минава сама по себе си или след леко лечение. Въпреки това, има ситуации, в които родителите трябва да се притесняват. Днес ще разгледаме някои от най-честите причини за болка в стомаха при децата и кога родителите трябва да потърсят медицинска помощ.

Причини, поради които могат да възникнат болки в стомаха при деца:

Болки в стомаха при деца
  1. Газове: Една от основните причини за болка в стомаха при децата е натрупването на газове. Това обикновено е резултат от консумиране на определени храни или напитки, които предизвикват натрупването на газове в червата. Освен болка в стомаха, децата могат да изпитват и чувство на неприятно притискане В такива случаи, родителите могат да помогнат на детето си чрез масаж на корема, използване на топла бутилка или промяна в хранителния режим.
  2. Запек: Запекът е честа причина за болка в стомаха при децата. Това е вътрешно изгаряне на стомашната обвивка, което се случва поради повишена секреция на киселина. Болката от запек може да бъде описана като горещина в горната част на стомаха. Запекът може да бъде засилен след ядене на определени храни или лежане в хоризонтална позиция. Ако детето ви изпитва такива симптоми, препоръчваме да се консултирате с педиатър.
  3. Възпаление на храносмилателния тракт: Възпалението на храносмилателния тракт може да причини болки в стомаха при децата. Това може да бъде резултат от вирусна или бактериална инфекция, алергични реакции или неправилно хранене. Ако детето изпитва интензивни болки в стомаха, съпроводени със симптоми като възпаление на гърлото, диария, повръщане или висока температура, трябва да потърсите медицинска помощ.
  4. Бъбречен камък: В редки случаи, болката в стомаха при децата може да бъде причинена от бъбречен камък. Това може да се случи, когато камъкът премине през уринарния канал, причинявайки много болка. Ако детето има интензивна болка в областта на стомаха, съпроводена със симптоми като кръв в урината, чести уринни инфекции или затруднено уриниране, трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Ето и някои фактори, които родителите трябва да имат предвид, когато става въпрос за болки в стомаха при децата:

Болки в стомаха при деца
  1. Интензитетът и продължителността на болката – Ако детето изпитва силни и продължителни болки в стомаха, които не отслабват нито със смяна на позицията, нито след отдих, е препоръчително да потърсите медицинска консултация.
  2. Допълнителни симптоми – Ако болката в стомаха идва с други симптоми, като повръщане, диария, висока температура или загуба на апетит, трябва да се консултирате с лекар. Тези симптоми могат да са предпоставки за инфекция, запек или други сериозни проблеми.
  3. Чувствителност при допир – Ако детето реагира болезнено при леко натискане на стомаха или при допир в определена област, е важно да го споделите с лекаря. Това може да бъде признак за проблем с органите в коремната област или наличие на вътрешна травма.
  4. Изменения в поведението и активността на детето – Ако забележите, че детето става по-раздразнително, оплаква се от постоянна умора или пропуска уроците и игрите в училище, това може да бъде свързано с болките в стомаха.
  5. История на здравословни проблеми – Ако детето има известна история на хронични заболявания, като например храносмилателни разстройства, запек или болести на червата, то трябва да се посети лекар, ако болката в стомаха не се облекчава или се влошава.

Заключение

В заключение, болките в стомаха при децата често са безопасни и минават след кратък период. Въпреки това, родителите трябва да бъдат внимателни и да се притесняват, особено когато болката е интензивна, продължава дълго време или е съпроводена от други симптоми. В такива случаи, е важно да се консултирате с педиатър и да получите професионална медицинска помощ.

Ако сте родител, знаете, че здравето и щастливото развитие на вашето дете са най-важни. Имаме удоволствието да ви представим Педиакид – марката, която ще подпомогне вашето дете в превенцията от глисти, подобряването на чревния тракт и борбата с гаденето и повръщането.

  • Предотвратяване на глисти: Глистите са чест проблем, засягащ децата. Сиропът на Педиакид предлага специална формула, разработена специално за предотвратяване на глисти и поддържане на оптимална хигиена на чревния тракт.
  • Подобряване на чревния тракт: Здравата хранителна система е крайъгълен камък за доброто здраве на всяко дете. Нашата формула съдържа агаве и фибри от акация, които ще подпомогнат храносмилателния процес . Педиакид ще подкрепи здравата храносмилателна система на вашето дете и ще му помогне да има енергия за игра и забавления.
  • Борба с гаденето и повръщането: Гаденето и повръщането са често срещани проблеми при децата, особено по време на пътувания или при хранителни проблеми. С Педиакид сироп или Педиакид сашета, можете да се борите с гаденето и повръщането и да откриете облекчение за вашия малчуган.
Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни