Да се предпазим от стомашни инфекции през лятото

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
da-se-predpazim-ot-stomashni-infektsii

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Стомашно-чревните инфекции са разпространени заболявания, които засягат стомашно-чревния тракт и могат да предизвикат симптоми като диария, рвоти, гадене и болка в корема. Те могат да бъдат причинени от различни микроорганизми като бактерии, вируси или паразити. В тази статия ще разгледаме как да се предпазим от стомашни инфекции и как да облекчим симптомите.

Познаване на причините за стомашно-чревните инфекции

  1. Бактериални инфекции Бактериалните инфекции са често причинени от бактерии като салмонела, ешерихия коли, кампилобактер или шигела. Те могат да се предават чрез контаминирана храна или вода и да предизвикат сериозни стомашно-чревни проблеми.
  2. Вирусни инфекции Най-често срещаните вируси, които причиняват стомашно-чревни инфекции, са норовируси и ротавируси. Те се предават лесно от човек на човек и могат да причинят голямо разпространение на инфекцията.
  3. Паразитни инфекции Паразитите като Гиардия и Криптоспоридия могат да причинят стомашно-чревни инфекции, особено при консумация на контаминирана храна или вода. Тези инфекции често се свързват с диария и други неприятни симптоми.

Как да се предпазим от стомашни инфекции?

да се предпазим от стомашни инфекции

Периодично мийте ръцете със сапун и топла вода

Едно от най-важните неща, които можем да направим за да се предпазим от стомашно-чревните инфекции, е да периодично мием ръцете си със сапун и топла вода. Това ще помогне да отстраним замърсяванията и микробите, които можем да сме събрали от околната среда или контакт с различни повърхности.

Избягвайте употребата на неочистени водни източници

При пътувания или престоя на места извън дома, е важно да избягваме употребата на неочистени водни източници. Пийте бутилирана или хлорирана вода, особено ако не сте сигурни в качеството на местната вода. Също така, избягвайте лед от неизвестен произход.

Гответе храната добре

Когато сме на открито или на пикник, е важно да се уверим, че храната, която консумираме, е добре приготвена и достатъчно загрята. Избягвайте сурови или недостатъчно готвени меса и риба, които могат да бъдат източник на различни бактерии и вируси.

Отказвайте се от сурови яйца и недостатъчно промити плодове и зеленчуци

Суровите яйца или недостатъчно промити плодове и зеленчуци могат да бъдат замърсени с бактерии като Salmonella и E. coli. Избягвайте консумацията на такива храни, особено когато сте на открито.

Поддържайте хигиена на кухненските повърхности и съдовете

Предпазването от стомашно-чревни инфекции изисква и поддържане на добра хигиена на кухненските повърхности и съдовете. Периодично ги почиствайте със сапун и гореща вода, след като приготвяте храната.

Избягвайте употребата на храна изложена на топло за дълго време

Ако сте на плажа или на друго открито място, избягвайте употребата на храна, която е била изложена на топло за дълго време. Периодично проверявайте температурата на храната и избягвайте да консумирате продукти, които са били на топло за дълго.

Пазете се от насекоми

Насекомите като комари и мухи могат да предават различни инфекции. Използвайте репеленти срещу комари и други насекоми, особено ако сте на открито или в горски райони.

Посетете лекар при поява на симптоми

Ако все пак усетите някакви симптоми като диария, гадене и треска, не ги игнорирайте. Незабавно потърсете лекарска помощ, за да се предотврати развитие на по-сериозни заболявания.

Как да се справим със стомашно-чревните инфекции?

  • Важността на хидратацията: При стомашно-чревни инфекции често се наблюдават рязко увеличени загуби на течности и електролити. Затова е от съществено значение да се поддържате добре хидратиран. Пийте малки количества вода често през целия ден. Допълнително можете да консумирате електролитни напитки или смутита с банани и сол, за да възстановите загубените електролити.
  • Хранителен режим: В началото на инфекцията е възможно да сте по-чувствителни към храната. Опитайте се да избягвате тежка и мазна храна, плодове и зеленчуци с високо съдържание на фибри, както и алкохол. Най-добре е да консумирате леки и лесни за сваряване храни, като печени банани, супи, пюрета или блендирани смутита.
  • Пробиотици: Пробиотичните добавки могат да бъдат от полза при стомашно-чревни инфекции, тъй като помагат да се възстанови балансът на добрите бактерии в червата и да намалят диарията. Предварително се консултирайте с лекар или фармацевт относно подходящия продукт и дозировка.
  • Отдих и почивка: Важно е да си осигурите достатъчно време за почивка и отдих. Организмът се нуждае от време, за да се възстанови и се бори с инфекцията.
  • Лек хранителен режим: Възможно е да имате намален апетит при инфекцията. Опитайте се да ядете по-чести и по-малки хранения. Можете да се насърчите с леки, но апетитни храни, които предлагат някои от необходимите хранителни вещества.

Прочети повече:Заболявания на черния дроб, жлъчката, панкреаса и стомашно-чревния тракт – Академия Здравитал

Заключение

През лятото, когато излязаме и пътуваме повече, вниманието към хигиената и предпазливостта ни е от решаващо значение. При спазване на тези съвети, можем да се предпазим от стомашно-чревни инфекции и да се насладим на лятото с пълна радост и здраве. Важно е да сме информирани и внимателни, за да се запази доброто си здраве и да създадем незабравими спомени през тези топли месеци.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни