Как да предпазим кожата си лятото?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
kak-da-predpazim-kozhata-si-lyatoto

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Лятото е времето, когато наслаждаваме на слънцето, броим дните до плажа и се радваме на ваканцията си. Но докато се радваме на тези приятни моменти, трябва да помислим и за едно много важно нещо – предпазването на кожата си от слънцето. Слънцето е прекрасно, но може да бъде и опасно за кожата ни, ако не се грижим за нея правилно. Затова днес ще ви споделя няколко съвета как да предпазим кожата си лятото.

Избягвайте слънчевите лъчи в пиковите часове на деня

Първият и най-важен съвет за това как да предпазим кожата си лятото е да избягвате излишното излагане на слънце по време на пиковите часове на деня – от около 10-11 часа сутринта до 4 часа следобед. През тези часове слънцето излъчва най-силни и вредни ултравиолетови лъчи, които могат да повредят кожата ви и да доведат до слънчеви изгаряния. Ако планирате да сте на открито в този период, носете широка качулка, слънчеви очила и използвайте слънцезащитен крем с висок фактор.

Използвайте слънцезащитен крем

Как да предпазим кожата си лятото: слънцезащитен крем

Слънцезащитният крем е едно от най-важните средства за предпазване на кожата от вредните въздействия на слънчевите лъчи. Независимо дали сте на плажа, в градината или просто разхождате на открито, слънцезащитният крем трябва да е вашето задължително съпътство. Изберете крем с висок фактор защита, според вашата кожа и тип на кожата. Нанасяйте го генерозно и редовно, особено след плуване или потене.

Покрийте кожата си с дрехи и шапка

Едно от най-ефективните неща, които можете да направите, за да предпазите кожата си от слънцето, е да я покриете с дрехи и шапка. Изберете леки, светли и дишащи материи, които да предпазят от вредните лъчи и в същото време да позволяват на кожата да диша. Широките качулки и шапките са особено полезни, защото защитават лицето, врата и част от горната част на гърба.

Пийте достатъчно вода за здрава кожа

Едно от най-честите заблуждения е, че слънцето е единствената заплаха за кожата ни през лятото. Но вярно е и обратното – топлото време и слънчевите лъчи ни карат да изпотяваме повече, което води до загуба на течности от организма. Затова е важно да пиете достатъчно вода през лятото, за да поддържате кожата си хидратирана и здрава. Поддържането на правилната хидратация помага и за предпазването на кожата от изсушаване и изгаряне.

Специални грижи за деликатните зони на кожата

Някои части от кожата ни са по-чувствителни и изискват специални грижи през лятото. Говорим за устните, ушите, веждите и врата, които са по-изложени на слънчевите лъчи и имат по-тънка кожа. Затова е добре да използвате специални продукти за предпазване на тези зони, като балсами за устни с висок фактор защита или слънчеви очила с UV филтър за веждите.

Осигурете си сянка

Когато сте на открито през лятото, опитайте се да си осигурите сянка, особено по време на пиковите часове на деня. Плажните чадъри, дърветата или сянката на сградите могат да ви предпазят от директните слънчеви лъчи и да помогнат на кожата ви да се охлади. Помнете, че дори и когато сте в сянка, винаги трябва да използвате слънцезащитен крем, за да предпазите кожата си от отразяващите се лъчи.

Поддържайте грижлива рутина за почистване и хидратация

През лятото кожата ни е подложена на повече излагане на външни фактори като слънце, пясък, солена вода и пот. Затова е важно да поддържаме грижлива рутина за почистване и хидратация. Използвайте нежни почистващи продукти, които ще отстранят замърсяванията и излишния себум, без да изсушават кожата. След почистване нанесете подходящ хидратиращ крем или лосион, за да запазите кожата си мека и гладка.

Прочетете повече:Храни за Лятото – СЪВЕТИ как и с какво да се храним

Заключение

Предпазването на кожата си през лятото е от съществено значение за запазването й здрава и красива. Спазвайте съветите по-горе и не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с висок фактор защита, да носите дрехи и шапка за покриване, да пиете достатъчно вода и да се наслаждавате на слънцето в умерени количества. Както виждате, грижата за кожата ви през лятото може да бъде лесна и приятна, а резултатът ще бъде здрава, сияйна и предпазена кожа през цялото лято.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни