Храни за Лятото – СЪВЕТИ как и с какво да се храним

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
hrani-za-lyatoto

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

С лятото в разгара си, е време да се насладим на слънцето, топлите бризове и обилното плодоносие на сезона. Лятото предоставя разнообразие от свежи плодове и зеленчуци, които са не само вкусни, но и богати на хранителни вещества и вода, които ни помагат да се поддържаме хидратирани. В тази блог статия ще разгледаме някои от най-добрите храни за лятото, за да се наслаждаваме на сезона и да поддържаме добро здраве.

Хидратацията е ключът

Лятото, особено при високи температури, може да доведе до по-бърза загуба на течности чрез изпотяване. Затова е важно да се хидратираме добре през целия ден. Вода е най-добрият избор, но можем да допълним хидратацията със сокове, зеленчукови напитки или летни коктейли. Избягвайте напитките с високо съдържание на захар и алкохол, тъй като те могат да допринесат за дехидратацията.

Свежите плодове и зеленчуци са едни от най-добрите храни за лятото

храни за лятото

През лятото имаме изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Към тях можем да включим ягоди, череши, праскови, кайсии, дини, арбузи, краставици, домати, броколи, спанак и много други. Те помагат за укрепване на имунната система и предпазват кожата от вредното въздействие на UV лъчите.

Зърнени храни

Предпочитайте пълнозърнести продукти като цялозърнест хляб, киноа, овесени ядки и царевица. Те са богати на фибри и витамини от групата B, които подпомагат храносмилането и допълват хранителните ни нужди.

Леки протеинови източници

През лятото е добре да се предпочитат по-леки протеинови източници, като пилешко и пуешко месо, риба, яйца и суроватъчен протеин. Те са по-лесно усвоими от организма и не натоварват тежко храносмилателната система.

Защита на кожата от слънцето

Слънчевите лъчи могат да бъдат вредни за кожата, затова е важно да я защитаваме. Консумирането на храни, богати на антиоксиданти като плодовете и зеленчуците, може да помогне за укрепване на кожата и намаляване на вредното въздействие на слънчевите лъчи. Освен това, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем с подходящ фактор за защита.

Ограничете консумацията на обработена храна

През лятото можем да бъдем изкушени да се насладим на пикник или барбекю с бърза храна и готови закуски. Въпреки че те могат да бъдат вкусни, честата консумация на обработена храна може да доведе до наднормено тегло и намалена енергия. Опитайте да замените тези храни със свежи и натурални алтернативи.

Правилно приготвяне на храната

През лятото може да предпочитаме леки и свежи ястия. Гответе с пара, печете на грил или опитайте сурови ястия като салати и сандвичи. Това ще помогне да запазите хранителните вещества в храната и да избегнете излишното добавяне на мазнини и калории.

Внимавайте с топлината

Лятото може да наложи допълнителни предизвикателства, свързани със съхранението на храната. Уверете се, че съхранявате храната правилно, за да предотвратите развитието на бактерии. Поддържайте храната на хладно място, избягвайте излагането й на слънце и контролирайте периодите на оставане на храната извън хладилника.

Прочети повече:Температурни амплитуди – Как въздействие върху тялото ни?

Заключение

През лятото се наслаждавайте на разнообразието от свежи плодове и зеленчуци, които са на разположение. Залагайте на леки и здравословни храни, които поддържат доброто здраве и хидратация. И не забравяйте да се наслаждавате на сезона и на храната, която предоставя.

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни