Инфекция на пикочните пътища – как мурсалският чак помага? Рак напростатата

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В предаването гостува професор Красимир Нейков – един от най-известните онко-уролози за България

Мурсалски чай

Мурсалският чай, известен още като български или планински чай, е билков вид, който расте предимно в планинските райони на Балканите. Билката се използва от дълго време в българската традиционна медицина за лечение на различни здравословни проблеми. Счита се, че е много полезна при инфекции на пикочните пътища. Редица проучвания доказват, че мурсалският чай притежава антибактериални и антиинфламаторни свойства, които могат да бъдат полезни при инфекции. Веществата, съдържащи се в продукта, могат да подпомогнат унищожаването на вредните бактерии в пикочните пътища.

Сред полезните съставки отбелязваме флавоноидите – лутеолин и кверцетин. Тези природни съединения спират развитието на вредните бактерии. Флавоноидите допринасят за укрепването на имунната система, спирайки възпалителните процеси, помагат на организма да се справи със заразите. Освен това природната съставка има етерични масла, които са с антисептично действие. Тези масла подпомагат премахването на вредните микроорганизми в пикочните пътища.

Мурсалският чай се отличава и с богатото съдържание на антиоксиданти. Те поддържат здрави клетките и защитават тялото от свободните радикали. Тези антиоксиданти играят ключова роля в прочистването от токсини, стимулират общото функциониране на организма. Хората имат възможност да използват билката като чай или консумиращи нейния екстракт.

Инфекция на пикочните пътища

Това е често срещан здравословен проблем, който в много случаи се пренебрегва. Оплакването има потенциал да се превърне в сериозно заболяване, ако не се лекува навреме. Ранната диагностика и бързата терапия са от решаващо значение.

Инфекцията на долните пикочни пътища (например на пикочния мехур) се причинява от вредни бактерии. Проблемът на горните пикочни пътища е по-рядък, но по-сериозен и тук проблемът идва от бактерии и вируси. За пример даваме бъбречните инфекции. Други възможни причинители на здравословното оплакване могат да са гъбичните инфекции, включително кандида албиканс. Те причиняват състояние, наречено кандидурия. За да бъде предотвратена инфекцията на пикочните пътища е важно човек да има добра хигиена, да се пият много течности и да бъде поддържан здравословен начин на живот.

Един от най-очевидните симптоми на заболяването е честото уриниране. Ако инфектирането се развие допълнително, това провокира чувство за голямо количество събрана урина, а това реално не е така. Сред сериозните признаци за възпаление е появата на кръв при изпикаване. Този симптом е ясен признак, че проблемът прогресира и изисква незабавна медицинска консултация. Продължаващото инфектиране често предизвиква повишена температура и втрисане.

Има вероятност в началото тези симптоми да са незабележими, но ако не се вземат необходимите мерки, състоянието се развива. При нужда е необходима бърза реакция. Стандартната терапия включва прием на антибиотици, но някой хора търсят алтернативни методи, за да избегнат натоварването на черния дроб. Като пример за допълнителен вариант маркираме билките.

Билкова терапия

  • Магданоз – Магданозът е естествен диуретик, който помага за премахването на бактериите от пикочните пътища. Може да се приема като чай или тинктура;
  • Мечо грозде – Билката извежда излишните течности от тялото, блокира развитието на вредните бактерии;
  • Брусница – Представлява популярно домашно средство за терапия при инфекция на пикочните пътища. Блокира прикрепянето на вредните микроорганизми към пикочния мехур;
  • Зелен чай и Мурсалски чай – Двете билки предотвратяват инфекциозния процес. Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които пазят лигавицата от увреждане. Мурсалският чай притежава антибактериални и противовъзпалитени възможности.

Рак на простатата. Професор Красимир Нейков

„Ракът на простатата при мъжете и на гърдата при жените се увеличават все повече напоследък и може би отстъпват само на онкологията при белия дроб и дебелото черво“ – до тази констатация стигна професор доктор Христо Деянов. В тази връзка водещият на „Академия Здравитал“ събеседва с проф. Красимир Нейков. Професор Нейков е онко-уролог. Работи е град София и е с над 40-годишен медицински стаж.

Рискови фактори

Доктор Нейков потвърди, че напоследък ракът на простатната жлеза наистина увеличава своята честота и затова има три основни причини. На първо място това е възрастта. На второ място маркираме расата. Чернокожите хора боледуват по-често, защото са със завишен тестостерон в кръвта, а за „жълтата“ раса процентът е нисък. Третият рисков момент е генетичната предразположеност.

Тук ще споменем гените BRCA1 и BRCA2. Оказва се, че втората мутация влияе за получаване на тумор в простатната жлеза. По принцип този ген служи за образуване на протеин, предпазващ тялото от ракови клетки. Когато настъпи някаква мутация, това засилва предпоставките за онкологичен процес. BRCA2 може да се унаследява, всеки един родител предава по един ген на детето си. Изследването не е достъпно в рутинната лабораторна практика у нас. Проверката за простатен карцином, спрямо BRCA, би трябвало да започне, когато специалистите наблюдават фамилната обремененост дълго години, а това е трудно за проследяване. При доказана генетична предразположеност, е нужно следващите поколения да започнат профилактичните прегледи след 40-годишна възраст.

Факторите от околната среда и начина на живот също крият рискове. По мнението на професор Нейков няма данни, че алкохолната консумация пряко води до карцином, но много вредни са цигарите (включително електронните устройства) и вредните хранителни навици. Сред нежелателните продукти споменаваме тежките храни, мазнини, червеното месо. Освен това важна е местоработата. Рискови са работещите в кожарската промишленост, бояджийството – използването на химикали увеличава възможността за онкологичен процес. Няма преки наблюдения, че нередовните сексуални контакти са предпоставка за рак.

Допълнителна информация

Чрез патолого-анатомични изследвания е установено, че ракът на простатата може да започне своето развитие в ранна възраст – около 25-30 години. Стартира образуване на няколко клетки в простатната жлеза, които избягват контрола на организма. От ключово значение е скрининга, ранната диагностика. Ако заболяването бъде открито навреме, това би позволило по-бързо и адекватно лечение.

„Доказано е, че 50 процента от отровите, съдържащи се в цигарения дим, могат да увредят пикочните пътища и да доведат до образуване на тумор. Обикновено един от най-ранните симптоми е кръвта в урината.“

В момента масовият популационен скрининг за рак на простатата не е така масов, както е бил преди 10 години. Сега е останала специализираната проверка при поискване на PSA (простатно-специфичен антиген). Референтните стойности на туморния маркер за европейската част от населението е около четири единици. Важно е съотношението между тотален и свободен простатно-специфичен антиген.

Специализирани показатели и изследвания за рак на простата

Напоследък уролозите акцентират повече към PSA-density. Тук бива проверявана плътността. Реално голямата стойност се дели на обема на простатната жлеза. Получава се резултат, при който за долна граница е определена 0,15 нанограма на милилитър. По принцип нормалния размер на една простата е 25-30 грама. Възможно е точният обем да бъде определен от трансректална ехография.

Ако долната граница е над допустимите резултат, специалистите продължават търсенето на раков процес с ядрено-магнитен резонанс на малък таз и простата. А доскоро се е считало, че ако съотношението между свободния и тоталния PSA е под десет процента, това увеличава наполовина риска от раков процес. Ядрено-магнитният резонанс се извършва с контрастна материя. По този начин бива проверено къде има огнище, което е за карцином.

Простатния индекс съдържа 5 степени. Когато индексът е от първа или втора степен, пациентът не подлежи на биопсия. В случай, че резултатите покажат стойност в 4-та или 5та графа, тогава биопсирането е задължително. Ако няма патолого-анатомичен доклад, за какъвто и рак да говорим, не може да се пристъпи към лечение. Най-често биопсията бива правена трансректално. Първо се почистват червата, от предния ден се взема антибиотик, включваме и клизма вечерта преди изследването.

Когато при туширане простатата е твърда, а наличието на тумор – ясно, не е нужно бодене от много места. Контролът става чрез ултразвук. Понякога има огнище, но при напипване лекарите не усещат нищо – в тези моменти на помощ идва насочената, системна биопсия.

Друг често срещан напоследък подход е трансперинеалния достъп. Тук вероятността от инфекциозни последици е много по-малка. Специализираната проверка задължително се прави през пълна венозна анастезия, защото иначе пациентът би изпитал сериозна болка. Към това добавяме, че, ако даден пациент има метастази, не бива той да бъде опериран. По принцип, за да бъде направена операция, няма горна възрастова граница. А ракът на простатата няма как да бъде излекувам само с хормони, те по скоро поддържат положението.

Финална констатация

„Ракът на простатата е „тихият убиец“ за мъжете. До последно той не дава никакви оплаквания.“

лигавицата от увреждане. Мурсалският чай притежава антибактериални и
противовъзпалитени възможности.
Рак на простатата. Професор Красимир Нейков
„Ракът на простатата при мъжете и на гърдата при жените се увеличават все
повече напоследък и може би отстъпват само на онкологията при белия дроб
и дебелото черво“ – до тази констатация стигна професор доктор Христо
Деянов. В тази връзка водещият на „Академия Здравитал“ събеседва с проф.
Красимир Нейков. Професор Нейков е онко-уролог. Работи е град София и е
с над 40-годишен медицински стаж.
Рискови фактори
Доктор Нейков потвърди, че напоследък ракът на простатната жлеза
наистина увеличава своята честота и затова има три основни причини. На
първо място това е възрастта. На второ място маркираме расата.
Чернокожите хора боледуват по-често, защото са със завишен тестостерон в
кръвта, а за „жълтата“ раса процентът е нисък. Третият рисков момент е
генетичната предразположеност.
Тук ще споменем гените BRCA1 и BRCA2. Оказва се, че втората мутация
влияе за получаване на тумор в простатната жлеза. По принцип този ген
служи за образуване на протеин, предпазващ тялото от ракови клетки. Когато
настъпи някаква мутация, това засилва предпоставките за онкологичен
процес. BRCA2 може да се унаследява, всеки един родител предава по един
ген на детето си. Изследването не е достъпно в рутинната лабораторна
практика у нас. Проверката за простатен карцином, спрямо BRCA, би
трябвало да започне, когато специалистите наблюдават фамилната
обремененост дълго години, а това е трудно за проследяване. При доказана
генетична предразположеност, е нужно следващите поколения да
започнат профилактичните прегледи след 40-годишна възраст.
Факторите от околната среда и начина на живот също крият рискове. По
мнението на професор Нейков няма данни, че алкохолната консумация пряко
води до карцином, но много вредни са цигарите (включително електронните
устройства) и вредните хранителни навици. Сред нежелателните продукти
споменаваме тежките храни, мазнини, червеното месо. Освен това важна е

местоработата. Рискови са работещите в кожарската промишленост,
бояджийството – използването на химикали увеличава възможността за
онкологичен процес. Няма преки наблюдения, че нередовните сексуални
контакти са предпоставка за рак.
Допълнителна информация
Чрез патолого-анатомични изследвания е установено, че ракът на
простатата може да започне своето развитие в ранна възраст – около 25-
30 години. Стартира образуване на няколко клетки в простатната жлеза,
които избягват контрола на организма. От ключово значение е скрининга,
ранната диагностика. Ако заболяването бъде открито навреме, това би
позволило по-бързо и адекватно лечение.
„Доказано е, че 50 процента от отровите, съдържащи се в цигарения дим,
могат да увредят пикочните пътища и да доведат до образуване на тумор.
Обикновено един от най-ранните симптоми е кръвта в урината.“
В момента масовият популационен скрининг за рак на простатата не е така
масов, както е бил преди 10 години. Сега е останала специализираната
проверка при поискване на PSA (простатно-специфичен антиген).
Референтните стойности на туморния маркер за европейската част от
населението е около четири единици. Важно е съотношението между тотален
и свободен простатно-специфичен антиген.
Специализирани показатели и изследвания за рак на простата
Напоследък уролозите акцентират повече към PSA-density. Тук бива
проверявана плътността. Реално голямата стойност се дели на обема на
простатната жлеза. Получава се резултат, при който за долна граница е
определена 0,15 нанограма на милилитър. По принцип нормалния размер на
една простата е 25-30 грама. Възможно е точният обем да бъде определен от
трансректална ехография.
Ако долната граница е над допустимите резултат, специалистите
продължават търсенето на раков процес с ядрено-магнитен резонанс на
малък таз и простата. А доскоро се е считало, че ако съотношението между
свободния и тоталния PSA е под десет процента, това увеличава наполовина
риска от раков процес. Ядрено-магнитният резонанс се извършва с

контрастна материя. По този начин бива проверено къде има огнище, което е
за карцином.
Простатния индекс съдържа 5 степени. Когато индексът е от първа или втора
степен, пациентът не подлежи на биопсия. В случай, че резултатите покажат
стойност в 4-та или 5та графа, тогава биопсирането е задължително. Ако
няма патолого-анатомичен доклад, за какъвто и рак да говорим, не може да
се пристъпи към лечение. Най-често биопсията бива правена трансректално.
Първо се почистват червата, от предния ден се взема антибиотик, включваме
и клизма вечерта преди изследването.
Когато при туширане простатата е твърда, а наличието на тумор – ясно, не е
нужно бодене от много места. Контролът става чрез ултразвук. Понякога има
огнище, но при напипване лекарите не усещат нищо – в тези моменти на
помощ идва насочената, системна биопсия.
Друг често срещан напоследък подход е трансперинеалния достъп. Тук
вероятността от инфекциозни последици е много по-малка.
Специализираната проверка задължително се прави през пълна венозна
анастезия, защото иначе пациентът би изпитал сериозна болка. Към това
добавяме, че, ако даден пациент има метастази, не бива той да бъде
опериран. По принцип, за да бъде направена операция, няма горна възрастова
граница. А ракът на простатата няма как да бъде излекувам само с хормони,
те по скоро поддържат положението.
Финална констатация
„Ракът на простатата е „тихият убиец“ за мъжете. До последно той не дава
никакви оплаквания.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни