5 мита за акнето и диетата, в които можем да спрем да вярваме, според науката

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
5-mita-za-akneto

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Акнето е често срещано възпалително състояние на кожата, което засяга повечето хора в даден момент от живота им. Независимо дали имате незначителна или по-видими пъпки, вероятно сте се чудили какво можете да направите, за да спрете тяхната поява. Много фактори могат да предразположат кожата към акне, от които – хормони, генетика, околна среда, козметични продукти, лекарства и определени здравословни състояния. Това, което ядете играе важна роля също. Най-доброто лечение за акне зависи от редица индивидуални фактори и понякога изисква работа със здравен специалист, като дерматолог. Има разнообразни източници в интернет, които може да намерите за справянето на борбата с акнето. Проверявайте преди всичко тези източници и винаги гледайте да са достоверни. Ако не сте сигурни се допитвайте до медицинско лице!

Тази статия цели да разбие разпространени, но неточни 5 мита за акне, които най-накрая можем да изоставим.

Съдържание:

  • Само тийнейджърите получават акне
  • Шоколадът е вреден за вашата кожа
  • Млечните продукти са виновни за акнето
  • Яденето на мазни храни може да причини акне
  • Изключете глутена за чиста кожа
  • Заключение
  • Съвет

1.Само тийнейджърите са податливи към акне

Акне при тийнейджъри

Ако имате акне с напредване на възрастта, не сте сами. Акнето възниква поради ред причини, тъй като хормоните са ключовия фактор, а те се променят с възрастта. Някои хормони причиняват увеличаване на себума , както и повишен растеж на кожни клетки. Тези два фактора, в комбинация с натрупването на стари кожни клетки, причиняват акне.


За много хора акнето достига своя връх по време на пубертета, но то може да продължи и през зрялостта. Някои хора имат късна поява на акне, което започва след 25-годишна възраст. Това е по-рядко срещано, но въпреки всичко не е изключено. 50% от хората на възраст между 20-29 години, 35% от хората на възраст 30-39 години, 26% от хората на възраст 40-49 години и 15% от хората на възраст 50+ могат да пострадат от появата на акне.


Акнето при възрастни може да бъде свързано с хормонален дисбаланс, ендокринни нарушения, генетика, стрес, употреба на козметика, употреба на тютюн, диета и определен тип лекарства, наред с други фактори. Лечението на акне при юноши и възрастни варира в зависимост от сериозността и предполагаемата причина. Добра идея е да работите със здравен специалист, за да определите най-доброто лечение за вас.

2.Шоколадът е вреден за вашата кожа

Въздъхнете с облекчение, защото вероятно не е нужно да се отказвате от шоколада, за да избегнете акнето. Изследванията дали шоколадът причинява или влошава акнето в най-добрия случай са противоречиви. Едно малко проучване сред студенти установява, че консумацията на шоколад има по-голяма връзка с акнето, отколкото консумацията на желирани зърна, но това не доказва, че шоколадът причинява акне.
Друго малко по-старо изследване сред 14 млади възрастни мъже, описани като „склонни към акне“, установява, че приемането на какаови таблетки е свързано с малко по-лошо акне. Но това проучване също няма достатъчно доказателства, за да се направят някакви конкретни заключения.
Други изследвания не показат никаква връзка между консумацията на шоколад или продукти, съдържащи какао за развитието на акне.

Лесно е да се подлъже човек и да сметне че шоколадът е основният виновник при проблемите с акнето поради високото съдържание на захар и мляко. Освен това, повечето проучвания, оценяващи връзките между диетата и акнето като цяло, са ограничени. Изследователите нямат поглед върху други фактори като средата на участниците. Важно е те какви храни или лекарства приемат, какво поведение имат към различни ситуации в ежедневието си. Може лесно да се поддават на стрес и това допълнително да подпомогне развитието или влошаването на акнето. Това са редица фактори, които могат да повлияят на кожата и нейната предразположеност към акне при всеки един индивид.

Въпреки това, изследванията показват, че хората, които консумират диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и добавени захари, са по-склонни да получат акне, отколкото тези, които не го правят. Храни с висок гликемичен индекс (GI), които причиняват бързо покачване на кръвната Ви заха, могат да допринесат за акне. Изглежда също има връзка между диети с високо съдържание на захар и възпалението. Тъй като акнето е възпалително състояние, възможно е консумацията на много шоколад да увеличи броя на пъпките, които получавате. Тук говорим когато човек няма балансирана диета и стигне до прекалена консумация и надвишаване на дневната доза захар.

Като цяло изследванията не подкрепят хипотезата, че самият шоколад причинява появата на акне. Но ако смятате, че сте забелязали повишено акне след ядене на шоколад, може да обмислите алтернативен вариант като черния шоколад. Той е с по-малко добавена захар от млечния или белия шоколад.

3.Млечните продукти са виновни за акнето

Отдавна има спорове дали яденето на млечни продукти причинява акне и все още се търсят доказателства и има различни изследвания, които се провеждат в тази връзка. Предполага се, че някои видове млечни продукти могат да допринесат за акне. Това вероятно се дължи на млечните продукти, които повишават инсулиновата секреция и нивата на IGF-1. Това може да доведе до повишени нива на андрогенни хормони и производството на себум.  Много наблюдателни проучвания са изследвали връзката между акнето и различните видове млечни продукти, включително мляко с различно съдържание на мазнини, сирене и сладолед. Тези проучвания са довели до противоречиви заключения. Пиенето на една чаша мляко на ден е свързано с увеличаване на акнето, но пиенето на 2-6 чаши не е.

Тези констатации поставят под въпрос дали повишеното акне се дължи на млечните продукти или на нещо друго, което хората, които пият по-малко мляко може да консумират. Анализът също предполага връзката между обезмасленото мляко и акнето, но не и между пълномасленото мляко и акнето. Предполага се също връзка между акнето и всички видове мляко, но не и към сиренето или киселото мляко.

Важно е да се отбележи, че въпреки че наблюдателните проучвания предполагат връзка, няма достатъчно данни, които да предполагат причинно-следствена връзка. Много от проучванията върху млечните продукти и акнето разчитат на това, че хората си спомнят какво са яли. Това може да бъде погрешен метод за събиране на данни и на субективни оценки за това, колко тежко е акнето.

Така че докато млечните продукти може да са проблематични за някои хора, връзката не е толкова ясна, колкото хората често я представят. Имаме нужда от повече висококачествени изследвания за потенциалната връзка между млечните продукти и акнето.

Ако често забелязвате, че акнето Ви се влошава след консумацията на мляко или шоколад, може да обърнете към диетолог. Той ще Ви помогне да премахнете една от тези храни от диетата си за определен период от време и да видите дали акнето Ви се подобрява.

4. Яденето на мазни храни може да причини акне

5 мита за акнето

Ако акнето е резултат от свръхпроизводство на масло в мастните жлези, тогава консумацията на мазни храни трябва да увеличи акнето, нали?

Не е толкова просто, но митът продължава да съществува. 71% от хората с акне смятат, че мазните и пържени храни причиняват акне. Истината е, че няма изследвания, които да показват, че мазните или пържените храни причиняват акне или го влошават. Самата храна рядко е причина за акне. Факт обаче е, че има храни, които могат да засилят развитието на проблеми с кръвната захар, възпаление или чревни дисбаланси, които да доведат до акне на по-дълбоко ниво.

Диети, които включват много пържени или мазни храни са свързани с възпаление, което може да допринесе към акне. Въпреки това, яденето от време на време на бургер и пържени картофи вероятно няма да доведе до пробив. Ако пържените храни са голяма част от Вашата диета, може неволно да ги ядете вместо здравословни мазнини като омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини са свързани с намаляването на възпалението. Това означава, че потенциално биха могли да помогнат за намаляване на акнето. Вероятно е по-добре да се съсредоточите върху добавянето на питателни храни към диетата си, отколкото да се опитвате напълно да премахнете любимите храни.

Важно предупреждение: Ако ядете мазни храни с ръцете си и след това докоснете лицето си, маслото от храната може да запуши порите Ви. Това да допринася за развитието на акне по кожата Ви. Не забравяйте да измиете ръцете си преди да докоснете лицето си. Хубаво е държим хигиената си на високо ниво и да сме в съзнание за това.

5.Изключете глутена за по-чиста кожа

5 мита за акнето

Приемането на глутен е малко вероятно да доведе до по-чиста кожа за повечето хора. Целиакията – автоимунно заболяване, изисква спазване на стриктна диета без глутен. При това състояние глутена се свързва с повишен риск от някои кожни заболявания, като екзема. Но изследванията не показват силна връзка между целиакията и акнето.
Освен това няма доказателства, които да сочат, че има връзка между глутена и акнето или че отказът от глутен ще изчисти акнето при хора без целиакия. Диета без глутен може да бъде трудна за спазване. Дългосрочните, нестратегически диетични ограничения могат да доведат до стрес и недостиг на хранителни вещества, които могат да влошат акнето. Освен това избягването на глутен без реална причина може да доведе до редица проблеми. Едни, от които са дефицит на хранителни вещества, натрапчиви мисли за храна и хранителни разстройства, като орторексия нервоза.
Така че, ако искате да изчистите кожата си, премахнете модните диети и се съсредоточете върху установяването на балансиран модел на хранене. Това означава да включите всички храни и групи храни, които харесвате.

6.Заключение

Акнето засяга повечето хора в някакъв момент от живота им, включително и в зряла възраст. Изобилстват митове относно потенциалните диетични причини за акне, но няма достатъчно клинични изследвания, които да ги подкрепят. Има слаби връзки между акнето и млякото, както и между акнето и шоколада, но констатациите са противоречиви и се нуждаем от повече изследвания, за да разберем по-добре тези връзки. От друга страна, не изглежда да има връзка между глутена или мазните храни и акнето.

Въпреки че има връзка между диетата и кожните заболявания като акне, изследванията показват, че цялостните диетични модели са много по-важни от отделните храни. Съсредоточете се върху следването на модел на питателно хранене, което включва всички хранителни групи и храни, които харесвате.

Ако традиционното лечение на акне не помага, помислете за консултация с дерматолог или диетолог, за да поучите нужните диетични насоки и съвети. Те могат да препоръчат временно елиминиране на храни, които смятате, че предизвикват вашето акне, за да видят дали това помага.

7.Съвет

Въпреки че шоколадът, млечните продукти, глутенът и пържените храни може да нямат пряко въздействие върху Вашето акне, има някои диетични фактори, които трябва да вземете в предвид.
Небалансираната кръвна захар е свързана с акне. Съсредоточете се върху балансирането на кръвната захар, като имате постоянни хранения на всеки 3-5 часа през целия ден и се стремете към баланс на важните за Вас хранителни вещества – протеини, здравословни мазнини, богати на фибри нишестета и зеленчуци без скорбяла по време на хранене.

Редица фактори влияят върху развитието на акнето. В статията ще разбием различни погрешни митове, които могат да Ви подведат. Прочетете повече!

Надежда Димитрова

Надежда Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни