Видове тумори – образна диагностика

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
vidove-tumori–obrazna-diagnostika

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Онкологичните заболявания се увеличават като честота всяка година, една сериозна част от тях завършват с фатален изход. В поредното предаване на „Академия Здравитал“ професор Христо Деянов и неговия гост обърнаха внимание на това колко важна е образната диагностика, ранното откриване на различните видове тумори и правилното лечение. В студиото гостува доктор Йордан Спиридонов, а акцентът в дискусията се насочи към рака на гърдата. Специалистът работи в УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ – град София. Както всички знаем, преди да започне дадено лечение при туморно заболяване, от голямо значение е правилната диагноза.

„Образната диагностика включва конвенционалната рентгенология, ехографията, компютърна-аксиална томография, ядрено-магнитния резонанс, ПЕТ скенер, сцинтиграфия, методика за диагностика на лимфните възли“ – с тези думи се обърна към аудиторията доктор Спиридонов.

Ехография

Напоследък технологиите и науките се развиват постоянно. В момента съществуват скъпи, качествени ехографи, които могат с много висока разделителна способност да поставят прецизна диагностика по отношение на локализациите и вида на някои тумори. Ехографията е неинвазивен, безвреден метод, за разлика от рентгена и скенера, където има известно облъчване. При високочестотната процедура специалистите имат възможност да видят анатомичните структури на лимфния възел, състоянието на хилуса (вдлъбнато място в даден орган). В алгоритъма за диагностика е много важно да е ясно къде се развива основния процес.

„Ракът на гърдата е един от най – често срещаните видове тумори в световен мащаб, а онкологичното заболяване на белия дроб е водещо по смъртност“.

Видове тумори: Заболявания на слюнчените жлези

Видове тумори

Възпаленията на слюнчените жлези се причиняват от вредни микроорганизми – вируси, бактерии и други. Случаите напоследък зачестяват, заради различни фактори в ежедневието. Една от рисковите предпоставки е неправилното хранене, прекомерната консумация на продукти, които в някой отношения са с високо хормонално съдържание на консерванти, оцветители, набухватели. По този начин бива засегнат храносмилателния тракт и устната кухина. Пикантните ястия водят до повишаване на саливацията (слюнкоотделяне) и промяна в самата лигавица. Освен това, ако човек не консумира достатъчно вода, той повишава риска от камъни в организма. Както при всички други заболявания, тук генетичният фактор също е от ключово значение. Слюнчените жлези са шест на брой в организма, имат специфични черти като образ и характеристика. Нужно е да има повишено внимание към езика, тъй като той е богато кравоснабден, при него злокачествените образувание се развиват бързо, дават ранни метастази.

Рак на шийката на матката – диагностика и терапия

Видове тумори: Рак на млечните жлези

Видове тумори

Съществуват определени гени, които предразполагат към този вид рак – BRCA 1 и BRCA 2. По важен е подхода, интерпретацията към излезлите вече резултати и правилното лечение. От ключово значение е дали пациентките са раждали, дали кърмят и имат мастити, добавяме фамилната обремененост, както и хормоналните препарати. Препоръчително е съответните проверки да бъдат правени, ако в семейството има повече от един роднина със същата болест – тези случаи са редки.

За да може да се постави диагнозата е важно как изглежда гърдата, каква е нейната форма и плътност (ако тя е четвърта и пета степен риска е голям), образното изследване върши необходимата работа. В тази връзка доктор Спиридонов заяви, че в ИСУЛ липсва единствено ПЕТ скенер, на всичко друго пациентът може да се подложи там, няма нужда да ходи по различни места. Този вид скенер търси далечни метастази в лимфните възли, както и малки образувания. Целта е след това да стартира пълно лечение. Има определена класификация, която показва кога пациентът трябва да бъде изпратен на ПЕТ скенер. До проверка чрез този уред се пристъпва в напреднали стадий на заболяването.

Етапи в диагностиката – мамография

Алгоритъмът при болестта зависи от възрастта на пациента. Ако жената е под 40-години се прави ехографско изследване. В последствие при съмнение  за микро-калцификати на помощ идват мамографиите и като следваща стъпка е ядрено-магнитният резонанс.

Мамографията е един от най-релевантните методи за рак на гърдата. На дамите след 40-годишна възраст процедурата се прави профилактично, приблизително през двадесет и четири месеца. При мамографията няма лъчево натоварване, характерно е визуализирането на структурите, изграждащи млечната жлеза. Ако бъдат видени 3-4 малки групирани кристали, това говори за начален нео процес. Методът осигурява възможност да се видят характеристиките на жлезата, какво е нейното разпределение. Доктор Йордан Спиридонов даде ценна препоръка към жените:

„Аз апелирам към всички дами, след като им свърши цикъла да лягат на спалнята, с вдигната ръка над главата, съответно лявата ръка да опипва дясната гърда, зад зърното, около цялата гърда, мишницата за секрет. След това ги приканвам да направят този преглед със сапун или гел в право положение. От практиката ми съм установил, че вероятността за пропуск е много по-малка. За жените с големи гърди и повече килограми това е доста трудно. Те трябва да се завъртят така, че зърното да застане централно.“

Специалистът сподели, че не съществува корелация между големината на млечните жлези и увеличеният риск от ново-образувание. Предразполагащ фактор за раково заболяване са противозачатъчните, фитохормоните, инвитро-процедурите, късната менструация.

Видове карцином и последващи действия

Сред водещите видове тумори са лобурален и дуктален карцином. Степента на зараза се определя от високата диференциация. При високо диференцирания карцином развитието е бавно, от хистологична гледна точка има по-зрели ядра. Дукталните образувания са с по-висока честота. „Раковата“ еволюция е забавена, когато е засегнат възрастен човек, спрямо младите пациенти.

За начало на лечението най-важната стъпка е извършването на екзактно стадиране (локорегионално). Трябва да бъде определено на какво разстояние е тумора от зърното, гръдната стена, кожата, както и чистотата на бял и черен дроб. Терапията може да стартира с оперативно лечение или с вид химиотерапия. „95 процента от нашите пациентки с карцином са живи и здрави… но е много важно да спазваме точно алгоритъма на диагностика и стадиране, а не да започнем с оперативно лечение на един пациент, който не е огледан достатъчно добре…. статистически в последните години се увеличава преживяемостта… приканвам дамите да не се плашат и да  ходят на прегледи, да се само-преглеждат всеки месец… начинът на живот намалява риска от карцином.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни