Жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия : Рак на панкреаса – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
zhlachno-chernodrobna-i-pankreatichna-hirurgia

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

В поредното издание на „Академия Здравитал“ бе засегната темата за рака на задстомашната жлеза – видове, локализации, както и други тумори в стомашно-чревния тракт. По този повод професор Христо Деянов събеседва с доктор Драгомир Дарданов – един от най-известните коремни хирурзи в България. Специалистът работи в първа хирургия към Александровска болница – град София.

Жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия: Рак на задстомашната жлеза

рак на панкреаса

Случаите на това туморно заболяване зачестяват през последните години. Това се потвърждава от епидемиологични проучвания на европейско и световно ниво. Не случайно ракът на панкреаса е център на внимание в Обединената европейска гастроентерология (UEG). Има специален ден, посветен на болестта, той е в края на месец Ноември. Въпреки съвременните медицински методи смъртността остава висока. Последните резултати показват, че в последните 50 години общо за всички случаи няма съществено подобрение в преживяемостта. Тук е важна големината на тумора и дали процесът е хванат навреме, дали може да се извърши операция и допълнителни терапии с лекарства.

В задстомашната жлеза има глава, тяло и опашка. Над 80 процента от образуванията се появяват в областта на главата. При тези случаи най-характерните симптоми са пожълтяването на кожата, потъмняването на урината. Има някой неспецифични оплаквания като болки в горната коремна част, отиващи към гърба и кръста, липса на апетит, отпадналост, телесна загуба.

Необходими изследвания и лечения

Ако физическият дискомфорт продължава повече от седем дни, пациентът трябва възможно най-бързо да се обърне към специалист. Освен клиничен преглед, като минимум се пристъпва към лабораторни изследвания. Към методите добавяме ехографията. Дори при минимални съмнения за тумор следват компютърната томография, скенерът, гастроскопията (преглед на стомаха, дванадесетопръстника, дали има язви, възпаления). В случай, че е установено образувание в панкреаса, на помощ идват магнитният резонанс, биопсията и проверката за туморни маркери. Целият процес не бива да продължава повече от една-две седмици. Когато няколко метода потвърдят за проблема, не е нужно да се прави хистологично изследване, директно се пристъпва към операция, която е поета от Здравната каса.

Преценката винаги е строго индивидуална. Ако има тежка жълтеница, запушени жлъчни канали или невъзможност за хранене няма как да бъде чакана биопсията. Има съвременни интервенции, като имунотерапия и биологична прицелна терапия, които действат само на туморните клетки. В България лъче-лечението се прилага по-рядко, а химиотерапията е съчетана с допълнителни препарати. Според доктор Дарданов сред основните причини болните да предпочитат лечение в чужбина са най-вече лошите социално-битови условия в някой български лечебни заведения, както и не доброто отношение на част от медицинския персонал.

Гастроскопията

Рискови фактори

Специалистите стигнаха до заключението, че диабетиците са предразположени в голяма степен към рак на панкреаса, това се отнася и за хората с наднормено тегло, обездвижените пациенти, плюс пушачите (около 30 процента от заболелите с онкологичното заболяване употребяват цигари). Друг рисков фактор е хроничният панкреатит, който в някой случаи бива предизвикван от дългогодишна прекомерна алкохолна консумация. По отношение на храната опасни са преработените продукти, богати на мазнини и белтъчини от животински произход, пържените, тестени изделия. В диетата е добре да преобладават плодове, зеленчуци фибри, неща от растителен произход. Чисто практически с увеличаване на възрастта, след 60-70 години за човек, се забавят метаболитните процеси, туморите имат забавено развитие. Съответно ракът на панкреаса, както и инфаркта например, са по-опасни при младите хора.

Жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия: Оперативни методи

жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия

Лапароскопските и роботизираните операции навлизат в панкреатичната хирургия. На първо място с лапароскопия лекарите имат възможност да видят дали има някакви останали разсейки. Като водещ метод все още остава класическата „отворена“ операция. Когато туморът е в опашката той е в почти пряк контакт с далака, често има бързо метастазиране и редовно се налага махане на слезката. В редки моменти при малки образувания, като няма карцином, може да се премахне само част от панкреаса. Отворената интервенция продължава няколко часа, понякога времетраенето се удължава, защото е нужно да се махне вената, отиваща към черния дроб.

След това задачата е свързана със съединение на стомаха и тънкото черво, жлъчните канали и други. Говорим за една от сложните операция, съвременната хирургия се стреми да ги извършва с минимални усложнения, смъртност. После има едно нагаждане на организма, стомашно-чревния тракт, съответно е препоръчително храненето да бъде извършвано на малки количества, в кратки интервали. Възможно е болните да чувстват тежест след ядене. Обикновено този период продължава два до три месеца.

„Средната статистика, когато включваме всички случаи, пет годишната преживяемост е под 5 процента…Когато се оперира, като е в ранен стадий заболяването, имаме пациенти, които са живи повече от 10 години.“

Понякога туморът не може да се премахне, понеже той обхваща кръвоносните съдове към тънкото черво – тогава се отива на химиотерапия. Не всички пациенти с рак на панкреаса имат повишен туморен маркер, затова лекарите не могат да го използват като скрининг. Важно е да бъде уточнено нещо за другите образувания в задстомашната жлеза и по-специално някой кисти. Някой от тях са ракови, но за други – просто се изисква наблюдение.

Жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия: Холецистит, камъни в жлъчен мехур и карцином на жлъчката

Макар и редки по честота, когато се открият тумори в жлъчния мехур, те са напреднали, обхващат черния дроб, може да има разсейки. Почти винаги преди това, в тази част на тялото, е имало камъни, едно хронично възпаление. Честите оплаквания при холецистит биват: болка, която започва след хранене; тежест в горната част на корема, която да отиде в дясното подребрие; киселини, гастритни симптоми, рефлукс и др.

„В нашата практика е задължително, когато човек е над 45 години и има хроничен холецистит, задължително е да направим гастроскопия, колоноскопия, за да изключим някакво образувание.“

Научете повече: Заболявания на черния дроб, жлъчката, панкреаса и стомашно-чревния тракт – Академия Здравитал

жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия: камъни в жлъчен мехур

Препоръки от доктор Драгомир Дарданов

„Моят съвет към зрителите е на първо място да обръщат внимание на здравословното си състояние. Ако имат съответните оплаквания, да се обърнат към личния лекар, към специалист-гастроентеролог, хирург и да не ги е страх от инвазивните изследвания.. Също така да намалят вредните навици, увеличат физическата активност и намалят килограмите си при нужда.“

Прочети повече: Д-р Драгомир Дарданов за коремната хирургия

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни