Как шизандрата помага при затлъстяване? Видове хранене

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Кои са алтернативните възможности за ядене и какви са видовете, рисковете, плюсовете и минусите? Как шизандрата помага при затлъстяване?

Шизандра

Шизандрата е растение, което от дълго време се използва в традиционната китайска медицина. Съществуват редица доказателства, че билката може да се използва при проблеми със затлъстяването, защото тя подпомага редуцирането на телесното тегло и подобрява метаболизма. Природният продукт съдържа активни съединения, известни като лигани. Те имат адаптогенни свойства. Това означава, че помагат на организма да се справя със стреса, нервното напрежение и да възстановяват баланса между физическото и умственото здраве.
Едно от ключовите предимства на шизандрата при наднорменото тегло е свързано с способността да бъдат регулирани нивата на кортозил – хормонът на стреса. Високите стойности могат да доведат до увеличаване на апетита и склонност към консумация на висококалорични храни. Следователно полезната съставка намалява желанието за преяждане. Също така билката подпомага метаболизма на мазнините.
Освен това шизандрата действа благоприятно при инсулинова чувствителност. А проблемите с инсулиновата резистентност често са свързани със затлъстяването и метаболитния синдром. Растението нормализира нива на кръвната захар, което също спомага за контрола на килограмите. В крайна сметка шизандрата сама по себе си не е чудотворен вариант за отслабване и ефектите варират при различните хора. Здравословното отслабване винаги изисква съчетание от различни подходи – правилен хранителен режим, редовни физически упражнения и балансиран начин на живот.

Затлъстяване

Натрупването на твърде много мазнини по една или няколко зони от тялото често бива описано с думите изразите „наднормено тегло“ или „затлъстяване“. По принцип мазнините са нормална част от човешкото тяло, те произвеждат важни хормони и осигуряват изолация и предпазва някои вътрешни органи. Обикновено споменатата съставна част на организма представлява една четвърт до една шеста от общото телосложение. Пропорционално погледнато жените имат повече мазнини от мъжете. Колкото е по-голямо количеството над нормата, толкова по-завишен е риска от здравословни проблеми.
Затлъстяването увеличава вероятността от различни болести, по-специално говорим за – сърдечни оплаквания, диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и астма. Причината за наднорменото тегло най-често е комбинация от прекален прием на енергия от храната, липса на физическа активност, генетична предразположеност. В някой случаи предразполагащи фактори могат да са: гените, ендокринните заболявания, лекарствата или психиатричните проблеми.
Доказателствата, подкрепящи мнението, че някой хора, страдащи от затлъстяване, ядат малко и въпреки това качват килограми, поради бавен метаболизъм, са ограничени. В общия случай мъжете и жените, страдащи от наднормено тегло, изразходват повече енергия, защото тя им е необходима за поддържане на увеличената телесна маса.
Както споменахме вече, балансираната диета и физическите упражнения са основните начини за справяне със затлъстяването. Качеството на приетите храни може да се подобри чрез намаляване на продуктите с високо количество енергия – мазнини и захари. Добри заместители са диетичните фибри. Някой билки също помагат за блокиране абсорбацията на мазнини. Ако изброените варианти не помогнат е възможно подпомагането със „стомашен балон“ или операция за намаляване обема на стомаха, както и дължината на червата. Това би довело до по-бързо засищане, намалена способност за усвояване на хранителните вещества от храната.

Билкова терапия при наднормено тегло

• Коприва – Тя помага за намаляване на апетита и регулиране на телесните килограми;
• Зелен чай – Зеленият чай съдържа катехини, които ускоряват метаболизма и изгарят излишните телесни мазнини;
• Женшен – Той дава допълнителна енергия на тялото и също забързва метаболизма;
• Магданоз – Магданозът притежава диуретичен ефект, изхвърля задържаната вода в тялото;
• Мента – Ментата потиска апетита, редуцира усещането за глад, действа при регулация на приетите калории;
• Шизандра – Билката потиска грелина – хормон, който стимулира апетита. Освен това шизандрата стимулира производството на енергия в клетките, което помага за изгарянето на повече калории.

Алтернативно хранене

Професор доктор Христо Деянов започна втората част на предаването „Академия Здравитал“ със следните думи:
„Едва ли има друга медицинска специалност, като храненето и диететиката, която да е толкова много примамлива и харесвана от хора, които понякога нямат медицинско образувание и не са наясно с някой основни понятия. Тези хора се правят на големи диетолози и психолози в областта на хранителната политика.“
С това становище е напълно съгласна гостенката в студиото – професор Донка Байкова. Тя е специалист по диететика и хранене с близо 50 годишен медицински опит. Според професор Байкова това, че някой дава съвети, без да има нужните познания, крие риск за здравето на съответната аудитория. Голяма част от съветниците не знаят съставките на храните, които препоръчват. Това е много важно защото за различните болести, трябва да бъдат изграждани разнообразни режими.

Съвети за правилно хранене. Съвременни митове за полезното ядене

По мнението на диетоложката в дневно време е добре да бъдат приемани повече зеленчуци, спрямо плодовете. Това е така, защото все пак плодовете съдържат захар и са по-високо калорийни. Пределно ясно е, че алкохолът не бива да се толерира, понеже той е много енергиен, но с „празни“ калории – той няма полезни витамини, минерали и протеини. Напоследък дори редният прием на алкохолни напитки не е препоръчителен.
Не е правилно хората да не ядат въглехидрати, а да консумират само протеини. Храната не винаги трябва да е само нискокалорийна. От гледна точка на професорката фастинг-режимите (периодично гладуване) за редукция на теглото не винаги са подходящи. Повечето българи не са пълни само от преяждане, а заради режима на ядене. Много хора през деня не консумират почти никаква храна, а вечер се хранят обилно. Хората не бива да разсъждават така, че изкуствените подсладители им действат позитивно. Напротив, тези подсладители повишават кръвната захар при диабетици.
„Човешкият организъм е подчинен на свои циркадни ритми от природата, биологичен часовников механизъм. Сутрешната закуска, предобедното хранене, обядът, следобедната закуска и вечерята са измислени от природата.“

Рискови диети за метаболитни нарушения. Хранителна непоносимост

Професор Байкова посъветва аудиторията каквато и диета да изберат, тя да не се прилага върху тялото повече от три седмици. Това е така, защото, ако липсва определена група хранителни съставки за по-голям период от време, това не влияе положително. След този период свършват депата в организма и човек посяга към своите собствени органи и тъкани – първо започва разграждането на мускулната тъкан. Например при кето-диетата липсват въглехидратите, а мозъкът работи само с глюкоза. Дори фастинг-режимът не е лош вариант, стига да се прилага максимум за месец. При твърде дълго небалансирано хранене черният дроб е в голям риск. Този орган се уврежда от най-различни неща – лекарства, възраст, алкохол, цигари, наркотици и други. Ако неговите запаси свършат, хората правят остра жълта атрофия и умират внезапно.
Важно е да бъде направено разграничение между хранителната непоносимост и нетолерантност. Непоносимостта означава, че определени ензими, отговорни за смилането на основни съставки в храната или липсват напълно, или са дефицитни. Възможна е липсата на трансглутаминаза. Тя отговаря за смилането на глутена. Оплакванията преминават със стомашно-чревен дискомфорт. Нетолерантността се развива в жизнения цикъл, при определени условия имунната система приема някоя нормална за храните съставка като външен антиген, алерген.

Подходящи храни при определени заболявания

Ако човек има язва на стомаха или 12-топръстника е нужно да пази лигавицата на храносмилателния тракт. Язвата предразполага избягването на целулозата и фибрите. В тези случаи е подходящо плодовете и зеленчуците да се приготвят щадящо – с печене, варене, пара. Зеленолистните зеленчуци да се приготвят чрез половин-часово накисване във вода с оцет или сода. Важно е на плодовете да се бели кората, тъй като тя може да направи възпаление.
Не съществуват специфични храни, които да намаляват развитието на хеликобактер-пилори в тялото. Все пак подходящи са сокът от прясно зеле, глава целина, цвекло, моркови – те подобряват функцията на стомаха. По принцип киселото зеле е полезно, защото то има растителни пробиотици, но от друга страна има сол. Глутатионът е най-силния противовъзпалителен антиоксидант. Неговото съдържание е високо в броколите, карфиола, лук, чесън, праз и други.
Ако черният дроб е засегнат, хората трябва да избягват животинските мазнини, кофеин-съдържащите храни, напитки, шоколадите и алкохола. В това число влизат шарените меса. Глюкозата, въглехидратите, белтъците, протеините са предпочитани.
Подаграта и високата пикочна киселина предразполага избягването на меса от млади животни – агнешко, ярешко, бройлери. Нежно е изключването на бобовите храни, гъбите, бирата, виното. Позволени са рибите, млечните продукти, месата от възрастни животни, зеленчуците и плодовете. Последните два вида храни предизвикват диуретичен ефект, което спира възпаленията, подуванията и намалява пикочната киселина.
Ракът на гърдата и простатата изискват спиране на подкиселяващите, мазните храни, продуктите от бързо-растящи животни, промишлените сьомги. Задължително е набавянето на повече натурални елементи – повече плодове и зеленчуци.

Общ съвет за здравословен живот

„Нека хората да наблюдават своя организъм и своето себеусещане при консумация на храните. Защото при едни и същи хранителни модели, режими дадени пациенти се чувстват по-добре, а други – не. Това е персонализираната диета, на която разчитаме скоро да бъде обоснована научно.“

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни