Ревматологични заболявания – Боряна Ботева

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Госпожа Боряна Ботева – председател на организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) – това е поредната специалистка, която през тази година гостува в новото издание на едно от най-обичаните предавания по телевизия Евроком – „Академия Здравитал“. Също така г-жа Ботева е председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване, което получи национално представителство през месец април миналата година.

„Нашата организация съществува от 2010-та година, обединява пациенти с различни ревматоидни заболявания. Лично аз самата страдам от болест на Бехтерев. Отделно имаме голяма фейсбук група, с около 7 хиляди членове“.

С тези думи започна гостуването си в „Академия Здравитал“ гостенката.

Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилит)

Това е форма на артрит, която поразява гръбначния стълб, причинява възпаление на ставитеи може да се стигне до тежка, хронична болка. Заболяването обикновено започва в младежка възраст, а между 0,1 и 1,4 процента от хората по света имат тази диагноза. Засягат се сакроилиачните стави в развитие на здравословния проблем. Няма точно установена причина, но най-често говорим за генетична предразположеност и фактори на околната среда. Много често при болест на Бехтерев диагнозата се бави с години, защото пациентите първо отиват при невролог, заради неразположенията в гърба. От друга страна при правилно лечение може да говорим даже за ремисия.

За да се стигне до биологично лечение при пациенти с ревматологични неразположения, трябва да се покрият определени критерии по преценка на лекуващите специалисти, тъй като терапията е скъпа и се поема от Здравната каса.

Най-честото ревматологично заболяване – ревматоиден артрит

Рвематоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува ставите. При него стигаме до подуване, скованост и болка, защото се получава възпаление. Има пациенти с проблеми и по кожата, очите, белите дробове и кръвоносните съдове. Много често чрез оперативна намеса се налагат смени на тазобедрени и коленни стави. Засяга се основно ставната мембрана, но можем да говорим и за последствия върху сърдечно-съдовата дейност. Болеста на Бехтерев, за която стана дума в горните редове, също е на челни позиции по диагностициране. По думите на председателя на ОПРЗБ:

„По неофициални данни в България има около 60-70 хиляди души с ревматоиден артрит и около 30 хиляди – с болест на Бехтерев“

Госпожа Ботева от 2010-та година се поддържа чрез биологично лечение за анкилозиращ спондилит и сподели, че е доволна от резултатите. С по-добро качество на живот е, болките са намалели – чувства се добре в момента. Единствените странични ефекти при днешната събеседничка на проф. Деянов, са свързани с това, че при наличие на някакви вируси, тя по-лесно ги прихваща.

Склеродермия

Склеродермията е заболяване на съединителната тъкан. Склеродермията може да бъде дифузна (прогресивна) или ограничена (циркумскриптна). Говорим отново за автоимунна болест, при нея се образуват автоантитела срещу съединителната тъкан на кръвоносните съдове. Причини за възникването могат да са някои медикаменти, инфекции, физическо натоварване, стресови ситуации, травми и др. Получава се уплътняване на кожата на лицето (в напредналите форми се получава кожна атрофия – кожата е прилепнала към подлежащите кости), побеляване и посиняване на пръстите на ръцете при студ, задух, сърцебиене и ставни болки. Според различни проучвания в няколко държави честотата на заболеваемост тук е между 10 и 30 човека на 100 хиляди души, но пък заболяването протича доста тежко.

При системната склероза има засягане на вътрешни органи. Основна роля играят нарушеният в имунната система. Пациентите често стават зависими от близки или лични асистенти, защото не могат да се самооблужват. Част от медикаментите не биват покривани от Здравноосигурителната каса. Лечението се извършва чрез кортикостероиди и имуносупресори. Много често при склеродермия може да говорим и за поява на белодробна фиброза. Общо взето при системната склеродермия се засягат всички други системи в човешкия организъм.

ОБРЗП като помощ при склеродермия

Организацията, на която е член г-жа Ботева, като за начало се стреми да дава необходимата информация на болните за самата диагноза, защото от български източници, данните не са толкова много. В уеб-страницата, посветена на организацията, е качена брошура, хората допълнително биват насочвани към правилните лекари. За жалост не винаги е лесно специалистите да бъдат намерени толкова бързо, защото тяхното местонахождение е концентрирано главно в големите градове. Целта на всички е възможно най-рано да се открият симптомите, за да се стартира адекватно лечение.

Рехабилитация при ревматологични заболявания

При болест на Бехтерев рехабилитацията върви заедно с медикаментозното лечение. Прави се гимнастика, която да запази гъвкавостта на ставите, говорим за всекидневни упражнения. Важно е да се поддържат здрави мускулите на гърба. Пациентите могат по програма на НОИ или по клинична пътеки имат достъп веднъж в годината до санаториуми. Хората посещават такива места само, ако са с овладян възпалителен процес, защото иначе може да има обратни ефекти. Силни резултати се постигат при масажи. Не така стоят нещата, когато се прилага магнитна терапия с ултразвук.

Отделно болните могат да си могат да се подложат на изследвания за хранителни непоносимости.

„Хора със заболявания като нашите, често имат непоносимост към глутен и млечни продукти“.

Имуностимулиращите медикаменти и витамини са забранени, тъй като оказват негативни ефекти – тоест не бива да се употребяват изкуствено-синтетични препарати.

Финални думи

За край на днешната ползотворна комуникация, г-жа Боряна Ботева посъветва хората, които вече са диагностицирани с ревматологични заболявания, да не позволяват диагнозата да превзема тяхното ежедневие – не бива да се стига до депресия или негативни емоции. В същото време нека да има информираност и така болестта бива управлявана правилно. Това би се постигнало с добра комуникация между пациентите и лекарите, а организацията (ОБРЗП) винаги ще съдейства при нужда.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”1625″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” cat=”75″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни