Без социални медии за седмица – по-добро здраве

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
социални медии

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Експертите твърдят, че е доста лесно да попаднете в клопката на познатите ни социални медии. Особено неусетно е, когато алгоритмите на социалните медии са склонни да ни дават още повече от това, което харесваме.

В унисон с това, учените от Университета в Бат казват, че добър начин да се измъкнете от лошото си настроение и да защитите психичното си здраве може да е да си починете от социалните медии.

Казват, че дори едноседмична почивка от сайтове като Facebook, Twitter и Instagram може да намали симптомите. Това може да подобри чувството ви за благополучие.

Освен това така освобождавате няколко часа време, което можете да използвате за други дейности.

Откъсването от социалните медии подобрява психичното здраве

За да се проучи ефектът от откъсването от социалните медии върху психичното здраве, д-р Джеф Ламбърт и неговият екип на случаен принцип поставят 154 ежедневни потребители на социални медии на възраст между 18 и 72 години в две групи. Първата група била помолена да се въздържа от използване на социални медии за една седмица. На втората било казано да продължи да използва любимите си платформи както обикновено.

След една седмица лицата, които са направили почивка, са забелязали значително подобрение. Симптомите на тревожност и депресия намалели. Освен това е наблюдавано и по-добро чувство за благополучие в сравнение с тези, които не са го направили.

Екипът на Ламбърт пише, че биха искали да проучат в бъдеще дали откъсването от социалните медии може да осигури трайни ползи, Може доври да се превърне в част от методите за управление на психичното здраве на хората.

Тези констатации са особено важни след пандемията

Психичното здраве и цялостното благосъстояние са се влошили през последните няколко години. Особено уязвими на ситуацията са тези със съществуващи състояния, които изпитват скръб и загуба. Също така и медицинските работници.

Социалните медии изиграха положителна роля в пандемията за много хора, защото им дадоха начини да останат свързани.

От друга страна, това е изострило някои от съществуващите негативи. Например, фалшивата цифрова идентичност е добре известна и постоянното сравнение с тези фалшиви животи може да насърчи тъга у човека. Тормозът в социалните медии и прекомерното време на екран също могат да доведат до влошено психично здраве.

Съвети за успешна почивка от социалните медии

Ако смятате, че социалните медии не са от полза за вас или чувствате, че настроението ви се влошава след употреба, това може да е индикатор, че имате нужда от почивка.

По същия начин, ако не ви кара да чувствате спокойствие, надежда или радост – време е да помислите дали има други по-добри начини да инвестирате времето си.

Проблемите със съня също могат да бъдат показателни за нужда от почивка, особено ако използвате социалните медии близо до времето за лягане.

Практикувайте алтернативна дейност, която ви кара да се чувствате добре, като например да слушате любимата си музика или да играете с вашия домашен любимец.

Когато става въпрос за формулиране на дългосрочен план за справяне с всякакви негативни чувства, генерирани от социалните медии, първата стъпка е да откриете точното време, през което да ги използвате. Какво ви носи радост от употребата и от какво се отказвате?

След като определите това, настройте таймер или нещо друго, което ще ви помогне да си поставите граници. И след това, идва моментът просто да ги спазвате!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5492,7827,8544,2556″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”3975,7833,8141,8345,8338″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни