6 стъпки за повишаване на мъжката плодовитост

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Мислите ли за бебе с вашия партньор? Въпреки че жената ще бъде тази, която технически забременява, носи и ражда бебето, мъжът също има решаваща роля. За да се случи оплождането, неговата сперма трябва да е здрава и силна. Тя трябва достигне и да проникне в яйцеклетката на жената.

За да се случи оплождането, мъжът трябва да може да има и поддържа ерекция. Освен това трябва да има достатъчно сперма с правилната форма и да се движи по правилния начин. Проблем във всяка стъпка от този процес, включително мъжката плодовитост, може да предотврати бременността.

Различни фактори, от генетика и начин на живот до експозиция на околната среда и хормони, могат да повлияят на плодовитостта на мъжа. Въпреки това лекарите идентифицират причината за проблемите при около 80 процента от безплодните двойки.

Ето 6 съвета за мъжете, които искат да подобрят плодовитостта си:

Свалете излишни килограми

Проучванията показват, че на двойките, при които мъжът е с наднормено тегло или затлъстяване, им отнема повече време, за да заченат, отколкото двойки без проблеми с теглото. Изследванията също така показват, че наднорменото тегло или затлъстяването засяга качеството на спермата на мъжа. Намалява броя на сперматозоидите и намалява способността им да плуват, както и увеличава увреждането на генетичния материал (ДНК) в спермата, според Американското дружество по репродуктивна медицина.

Управлявайте ефективно здравословното си състояние

Ефективното управление на хронични заболявания, като високо кръвно налягане и диабет, може да подобри шансовете на мъжа да забремени половинката си.

Допълнителният тестостерон също може да намали производството на сперматозоиди. Някои лекарства за химиотерапия и радиационно лечение на рак могат да причинят трайно безплодие, според клиниката Mayo. Мъжът трябва да говори с лекаря си за лекарствата, които приема. Трябва да го попита дали това може да попречи на способността му да стане баща.

Хранете се здравословно

Ролята на диетата в мъжката плодовитост е неясна. Въпреки че науката може да е неубедителна, все пак има смисъл мъжете да ядат разнообразни здравословни храни, включително много плодове и зеленчуци, които са богати на антиоксиданти. Мъжете също трябва да консумират храни с фибри, здравословни мононенаситени мазнини и умерени количества постни протеини.

Спортувайте редовно

Правенето на упражнения е препоръчително, защото помага за намаляване на стреса, кара мъжете да се чувстват по-добре и е от полза за тяхното дългосрочно здраве.

Увеличете приема на витамини

Много мултивитани могат да включват антиоксиданти, като витамини С и Е, както и минералите селен и цинк. Някои изследвания установяват, че антиоксидантите могат да причинят леко увеличение на броя и движението на сперматозоидите, според Американското дружество по репродуктивна медицина. Има смисъл антиоксидантите да подобрят качеството на спермата, защото могат да предпазят от свободните радикали, които могат да причинят увреждане на ДНК в сперматозоидите.

Боксерки или слипове?

Това е любимият въпрос на всички, но няма много наука, която да предполага, че преминаването от слипове към боксерки подобрява шансовете на двойката да забременеят. Въпреки че изборът на бельо на мъжа може да повлияе на температурата на скротума и да намали качеството на спермата, повечето проучвания не показват реална разлика между боксерките и слиповете по отношение на тяхното въздействие върху мъжката плодовитост.  

В заключение

Проблемите с плодовитостта се срещат често и не бива да помрачават съзнанието ни. Преди всичко – психическото ни здраве е с приоритет! Проблемите от такъв характер се решават най-добре с помощта на вашите близки!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8319,4959,5501,6973″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2193,6330,626″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни