Какво представлява простатата? Усложнения.

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Простата - Здравитал

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Много мъже не са сигурни каква е тяхната простата, какво прави тя или кога е необходимо да се обадят на лекар. Така че информацията е най-добрият инструмент, с който хората могат да разполагат, за да се справят с евентуални проблеми.

Какво представлява простата и каква е нейната функция?

Простатата е малка жлеза, която е част от мъжката репродуктивна система, с форма и размер на орех. Намира се под пикочния мехур и пред ректума. Той заобикаля част от уретрата и тръбата в мъжкия полов орган, която пренася урина от пикочния мехур. Простатата помага за производството на част от течността в спермата, която пренася семенната течност от тестисите, когато еякулирате. Тази жлеза може да расте с напредване на възрастта и самата простата да стане по-голяма.

До към 40-годишна възраст при мъжете, жлезата е възможно да е преминала от размера на орех до такъв на кайсия и накрая стигаме до големината на лимон (вече при 60г.). Тъй като заобикаля част от уретрата, увеличената простата може да притисне тази тръба и това да създаде проблеми при уриниране. Обикновено тези неразположения не се виждат веднага, стартират по-рано, първите по-сериозни признаци се наблюдават на около 50 години. Медицинските специалисти наричат този процес доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). Това не е раково заболяване.

Кой може да получи уголемена простата?

ДХП е често срещана и не може да бъде предотвратена. Възрастта и фамилната анамнеза за този проблем са две неща, които увеличават шансовете да го получите. Чисто статистически около  8 от всеки 10 мъже в крайна сметка развиват уголемена простата, Около 90% от мъжете на възраст над 85 години ще имат ДХП и към 30% процента ще намерят симптомите си за притеснителни.

Симптоми

Ако имате проблеми с уринирането или трябва да ходите много, особено през нощта, до тоалетната, това може да са сигнали, че имате увеличена простата. Други признаци и симптоми включват:

  1. Вашият пикочен мехур не се изпразва напълно, след уриниране;
  2. Чувствате необходимостта да отидете до тоалетна изведнъж, без усещане за натрупване;
  3. Можете да спрете и започнете няколко пъти да уринирате;
  4. Трябва да се напрягате, за да задвижите някакъв поток.

Важно е да посетите вашия лекар, ако имате ранни симптоми на ДХП и да не се страхувате от профилактични прегледи след определени възрасти. Макар и рядко, може да доведе до сериозни проблеми като увреждане на бъбреците или пикочния мехур. По-голямата простата не означава, че ще имате повече или по-лоши симптоми, тъй като за различните хора всичко е строго индивидуално. Всъщност някои мъже с много голяма жлеза, са без допълнителни неразположения.

Лечения

Начинът, по който вашият лекар ще се справи със състоянието, зависи от подробностите на конкретният случай – например зависи от възрастта и от това какви други проблеми се причиняват. Лечението може да включва:

  • Бдително чакане. Ако имате увеличена простата, но не се притеснявате от симптоми, може да бъдете посъветвани просто да си правите годишен преглед, който може да включва различни тестове, да не се вземат прибързани, излишни мерки.
  • Промени в начина на живот. Това включва намаляване на количеството течности, което пиете вечер, преди лягане, особено напитки, съдържащи алкохол или кофеин.
  • Лекарство. Обичайните лечения за ДХП са алфа-блокери, които облекчават симптомите и това, което се нарича 5-алфа редуктазни инхибитори или 5-ARI, те помагат за свиването на простатата. В много случаи двата вида продукти е възможно да се вземат успоредно. В днешно време FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ) изисква етикетите на 5-ARI да включват предупреждение, че те могат да бъдат свързани с повишен шанс от сериозна форма на рак на простатата. Тези лекарства са дутастерид (Avodart) и финастерид (Propecia и Proscar). Комбинираното хапче „Jalyn“ също съдържа дутастерид.
  • Хирургична интервенция. Мъжете с тежки симптоми, които не са били подпомогнати от други лечения, може да се наложи да се обърнат към операция. Нужна е обаче предварителна консултация с лекар за възможните резултати и последствия.

Други заболявания на простатата – простатит

Това е инфекция или възпаление на простатата. Не е същото като ДХП, но някои от симптомите са подобни. Може да засегне мъжете от късната им тийнейджърска възраст до дълбока старост. Симптомите включват: проблем с уринирането, втрисане и треска, сексуални проблеми. Лечението обикновено е чрез антибиотици. Ако наскоро ви е поставен катетър или друг медицински инструмент в уретрата, имате по-голям шанс да получите бактериален простатит. Някои болести, предавани по полов път, като хламидия (това е най-често откриваната болест, пренасяна по полов път), също могат да причинят продължаваща инфекция и възпаление. Простатитът бива няколко вида:

  1. Остър бактериален простатит (ОБП) – това е бактериална инфекция, понякога причинителите биват микроорганизми на венерическите болести;
  2. Хроничен бактериален простатит – може да протече без външни симптоми. Една от причините може да е недолечението на ОБП;
  3. Небактериален простатит – получава се най-често при хора между 30 – 50-годишна възраст. Излиза, когато има възпаление, при което простатната жлеза отделя бели гнойни клетки;
  4. Хроничен тазов билков синдром – има типични симптоми на простатит, но без никакви инфекции или възпаления.

Тестове за простата

Вашият лекар може да използва различни тестове, за да провери състоянието на простата. Основните варианти са следните:

  • Дигитален ректален преглед: Лекарят внимателно вкарва един пръст в ректума, за да провери размера и формата на простата. Те проверяват за размер, твърдост и всякакви бучки;
  • Тест за простатен специфичен антиген:

Този кръвен тест (PSA) проверява количеството протеин, който се произвежда от клетките на простатата. По-високите нива може да са признак на рак, но сами по себе си те не са доказателство, че имате онкологично заболяване. По-високите нива също могат да сочат към увеличена простата или простатит. Но нивата може да са ниски дори при мъже, които имат рак на простатата, така че при всички случаи трябва да има разговори с квалифициран специалист.

  • Биопсия на простатата: Мъжете с високи резултати за PSA или други симптоми на рак може да имат тъканна проба от тяхната простата, за да се определи дали има рак. Това е изследване с високо диагностична стойност за откриване на злокачествени образувания.
  • Скрининг за рак

Скринингът за рак на простатата е противоречив. Говорете с Вашия лекар какво е най-добро за вас.

Американското онкологично дружество

Организацията казва, че мъжете трябва да говорят с лекарите си за ползите, рисковете и ограниченията на скрининга за рак на простатата, преди да решат дали да бъдат тествани. Тази дискусия трябва да се проведе:

  • На 50-годишна възраст за мъже със среден шанс за рак на простатата;
  • На 45 за мъже с по-голям шанс за заболяването: това включва афро-американци и мъже, които имат баща, брат или син, който е бил диагностициран с рак на простатата на 65 или по-млади години;
  • На 40-годишна възраст за мъже, които имат повече от 1 роднина от първа степен (баща, брат или син), диагностициран с рак на простатата в ранна възраст.

Американската урологична асоциация

 Тя препоръчва мъжете на възраст от 55 до 69 години, които обмислят скрининг, да говорят с лекаря си за рисковете и ползите от тестването и да вземат решение въз основа на личната си ситуация и нужди. Подобна е тезата и на Работната група за превантивни услуги на САЩ. Асоциацията не предлага методът за:

  • Мъже под или на 39 години;
  • Мъже на възраст от 40 до 54г., които имат среден шанс да се разболеят от рак.

Рутинен интервал от 2 години или повече може да бъде предпочитан пред годишните тестове при мъжете, които са решили да направят скрининг след разговор с лекаря си. В сравнение с годишния скрининг, се очаква 2-годишните интервали да ви дадат повечето ползи и да намалят фалшивите положителни резултати. Рутинният метод на PSA не се препоръчва за мъже над 70 години или за такива, за които се очаква да живеят само още 10 до 15 години.

Заключение

Като заключение за нашата аудитория можем да кажем следното. Призоваваме всички мъже, най-вече тези над 40-годишна възраст да си правят профилактични прегледи, поне веднъж в годината. По-добре малко засилена превенция, отколкото твърде късно откриване на сериозен здравословен проблем. Също така можем да предложим билкова терапия с Трибор Алфа за мъже, които имат подобни проблеми или такива, които искат да си направят профилактика.

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”8822,5501,4959,2560,3703″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”2356,2461,2368,3930,3736″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни