Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Напоследък популярността на матча нарасна до небето, като матча шотове, лате, чайове и дори десерти се появяват навсякъде.

Подобно на зеления чай, матча идва от растението Camellia sinensis. Въпреки това, той се отглежда по различен начин и има уникален хранителен профил.

Фермерите отглеждат матча, като покриват чаените си растения 20-30 дни преди прибиране на реколтата, за да избегнат пряка слънчева светлина. Това увеличава производството на хлорофил, повишава съдържанието на аминокиселини и придава на растението по-тъмнозелен оттенък.

След като листата на чая са събрани, стъблата и жилките се отстраняват и листата се смилат на фин прах, известен като матча.

Матча съдържа хранителните вещества от цялото чаено листо, което води до по-голямо количество кофеин и антиоксиданти, отколкото обикновено се намират в зеления чай.

Изследванията на матча и неговите компоненти показват, че може да помогне за защита на черния дроб, да насърчи здравето на сърцето и дори да помогне за загубата на тегло.

 7-те ползи за здравето от чая матча, всички базирани на науката, са:

1. Високо съдържание на антиоксиданти

Матчата е богата на катехини, клас растителни съединения в чая, които действат като естествени антиоксиданти.

Антиоксидантите спомагат за стабилизирането на вредните свободни радикали – съединения, които могат да увредят клетките и да причинят хронично заболяване.

Когато добавите матча на прах към гореща вода, за да направите чай, чаят съдържа всички хранителни вещества от цялото листо. Той ще има повече катехини и антиоксиданти, от колкото просто накисване на листа от зелен чай във вода.

Всъщност броят на определени катехини в матчата е до 137 пъти по-голям, отколкото в други видове зелен чай.

Проучване показа, че даването на добавки матча на мишки намалява щетите, причинени от свободните радикали и повишава антиоксидантната активност.

Включването на матча във вашата диета може да увеличи приема на антиоксиданти, което ще помогне за предотвратяване на увреждането на клетките и дори да намали риска от някои хронични заболявания.

2. Може да помогне за защита на черния дроб

Черният дроб е жизненоважен за здравето и играе централна роля в изхвърлянето на токсини, метаболизиране на лекарства и обработка на хранителните вещества.

Някои проучвания са установили, че матча може да помогне за защита на здравето на черния дроб.

Анализ на 15 проучвания установява, че пиенето на зелен чай е свързано с намаляване на риска от чернодробно заболяване.

Важно е обаче да запомните, че може да има и други фактори. Необходими са повече изследвания, за да се разгледат ефектите на матча върху общото население, тъй като повечето изследвания са ограничени до проучвания, изследващи ефектите на екстракта от зелен чай при животни. Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се разгледат ефектите върху хората в общата популация.

3. Засилва мозъчната функция

Някои изследвания показват, че някои от компонентите в чая матча могат да помогнат за подобряване на мозъчната функция.

Проучване, проведено при 23-ма души, разглежда как хората се справят с поредица от задачи, предназначени да измерват работата на мозъка. Някои участници консумират или чай матча, или блокче, съдържащо 4 грама матча, докато контролната група консумират плацебо чай или блокче. Изследователите открили, че матча води до подобрения във вниманието, времето за реакция и паметта в сравнение с плацебо.

Друго малко проучване показа, че консумацията на 2 грама зелен чай на прах дневно в продължение на 2 месеца помага за подобряване на мозъчната функция при по-възрастните хора.

Освен това матчата съдържа по-концентрирано количество кофеин от зеления чай.

Множество проучвания свързват консумацията на кофеин с подобрения в мозъчната функция, позовавайки се на по-бързо време за реакция, повишено внимание и подобрена памет.

Матчата също съдържа съединение, наречено L-теанин, което променя ефектите на кофеина, насърчава бдителността и помага за избягване на срива в енергийните нива, които могат да последват консумацията на кофеин.

Също така е доказано, че L-теанинът повишава активността на алфа вълните в мозъка, което може да помогне за предизвикване на релаксация и намаляване на нивата на стрес.

4. Може да помогне за предотвратяване на рак

Матча чаят е пълен с полезни за здравето съединения, включително някои, които са свързани с превенция на рак. Проучванията са правени в епруветки и върху животни.

В едно проучване екстрактът от зелен чай намалява размера на тумора и забавя растежа на клетките от рак на гърдата при плъхове.

Матча е особено богат на епигалокатехин-3-галат (EGCG). Вид катехин, за който е доказано, че има мощни противоракови свойства.

Едно проучване с епруветки установи, че EGCG в матча помага за унищожаването на раковите клетки на простатата.

Други проучвания с епруветки показват, че EGCG е ефективен срещу рак на кожата, белия дроб и черния дроб.

Имайте предвид, че това са изследвания с епруветки и животни, разглеждащи специфични съединения, открити в матча. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи как тези резултати могат да се преведат при хората.

5. Може да насърчи здравето на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, представлявайки приблизително една трета от всички смъртни случаи при хора на възраст над 35 години.

Някои проучвания показват, че пиенето на зелен чай, който има подобен хранителен профил на матча, може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания.

Доказано е, че зеленият чай намалява нивата на общия и „лошия“ LDL холестерол, както и на триглицеридите.

Може също да помогне за предотвратяване на окисляването на LDL холестерола, друг фактор, който може да предпази от сърдечни заболявания.

Наблюдателни проучвания показват също, че пиенето на зелен чай е свързано с намален риск от сърдечни заболявания и инсулт.

6. Помага ви да отслабнете

Разгледайте всяка добавка за отслабване и има голям шанс да видите „екстракт от зелен чай“, изброен в съставките.

Зеленият чай е добре известен със способността си да подобрява загубата на тегло. Всъщност проучванията показват, че може да помогне за ускоряване на метаболизма, за да увеличи разхода на енергия и да засили изгарянето на мазнини.

Едно малко проучване показа, че приемането на екстракт от зелен чай по време на умерено упражнение увеличава изгарянето на мазнини със 17%.

Друго проучване при 14 души установи, че приемането на добавка, съдържаща екстракт от зелен чай, значително повишава 24-часовия разход на енергия в сравнение с плацебо.

Преглед на 11 проучвания също показа, че зеленият чай намалява телесното тегло и помага за поддържане на загуба на тегло.

Въпреки че повечето от тези проучвания се фокусират върху екстракта от зелен чай, матча идва от същото растение и трябва да има същия ефект.

7. Чаят мача се приготвя много лесно

Възползването от многобройните ползи за здравето на матча, приготвянето е просто и чаят е вкусен.

Можете да приготвите традиционен чай матча, като пресеете 1–2 чаени лъжички (2–4 грама) матча на прах в чашата си, добавете гореща вода и го разбъркате с бамбукова бъркалка.

Можете също да регулирате съотношението на праха към водата въз основа на предпочитаната от вас консистенция.

Ако се чувствате креативни, можете дори да опитате да разбиете матча лате, пудинги или протеинови смутита, за да увеличите съдържанието на хранителни вещества в любимите си рецепти.

Както винаги, умереността е ключова. Въпреки че матча е пълен с ползи за здравето, повече не е непременно по-добро.

В заключение

Матча идва от същото растение като зеления чай, но тъй като е направено от цялото листо, то съдържа по-концентрирано количество антиоксиданти и полезни растителни съединения.

Проучванията разкриват различни ползи за здравето, свързани с матча и неговите компоненти, вариращи от засилване на загубата на тегло до намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Най-хубавото е, че чаят е лесен за приготвяне, така че можете да го включите без усилие в диетата си и да придадете на деня си допълнителен вкус.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”4208,7598,4296,6695,4193″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2185,2779,6081,2175,624″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни