Микропластмаса в тялото ни – има ли риск?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Пластмасата е навсякъде. Въпреки че на теория голяма част от нея може да бъде рециклирана, по-голяма част се озовава в сметища или по-лошо, във водни потоци и морски екосистеми.

Много хора са запознати с тревожните изображения на костенурки и делфини, хванати в найлонови торбички или риболовни мрежи. За съжаление, има по-малко видим, но отново негативен ефект – микропластмаси. Това са малки пластмасови частици, образувани при разграждането на пластмасите и по време на производството на търговски продукти.

Няколко проучвания са открили доказателства за пластмаса в човешкото тяло. Едно от разкритията дойде, след като учените откриха пластмасови добавки като бисфенол А (BPA) и фталати в човешката урина. Изследователите са открили и микропластмаси в човешки изпражнения. Досега обаче няма публикувано проучване, директно изследвало ефекта на тези малки пластмасови петънца върху човешкото здраве.

В ново проучване, публикувано в списанието Environment International, изследователи от Холандия разработиха метод за анализ на човешка кръв за откриване на микропластмаси. След това те използваха този метод за анализ на кръв от 22 здрави доброволци.

Малки пластмасови частици

Микропластмасите са частици пластмаса. По дефиниция те са по-малки от 5 мм във всяко измерение, но много от тях са невидими с просто око. Има два вида микропластмаса: първична микропластмаса и вторична микропластмаса. Първите са частиците, използвани в някои козметични продукти, а вторите идват от продуктите от разпадането на по-големите пластмасови изделия.

Голяма загриженост относно микропластмасите е фокусирана върху техния ефект върху морската среда. Открити са много морски организми, като риби и миди, които съдържат микропластмаси.

„Много е вероятно, като се има предвид разпространението на микропластмасите във въздуха, водата, дивата природа, хранителната верига, те също да навлизат в човешкото тяло, но техническите трудности при измерването на микропластичните частици в човешкото тяло затрудняват потвърждаването на това. ” – Проф. Тамара Галоуей , катедра по екотоксикология в Университета в Ексетър, Обединеното кралство

Иновативен метод за откриване

За това проучване изследователите са търсили частици, които могат да се абсорбират през мембраните в човешкото тяло. Те филтрираха кръвта, за да съберат всякакви пластмасови частици между 700 нанометра (nm) и 500 000 nm. За да избегнат замърсяване с пластмаса, изследователите са използвали филтри от стъклени влакна.

Изследователите потърсиха пет често срещани пластмаси:

  • поли (метил метилакрилат) (PMMA), използван в стоматологията и други медицински приложения
  • полипропилен (PP), често използван за опаковки и текстил
  • полимеризиран стирен (PS), използван за олекотени опаковки
  • полиетилен (PE), най-широко използваната пластмаса, използвана за торбички, наред с много други неща
  • полиетилен терефталат (PET), широко използван в текстил и контейнери за храни и напитки

Пробите от филтрите бяха обработени чрез пиролиза с двоен изстрел, за да се получат хроматограми, от които учените биха могли да идентифицират съдържанието.

„Методите за човешки биомониторинг за измерване на пластмасови добавки са налични от няколко години, но измерването на микропластмаси, особено с малки размери, които вероятно биха циркулирали в кръвоносните съдове (<7 микрона), е много трудно“, каза проф. Галоуей пред Medical News днес .

„Този ​​документ е добра новина, защото описва метод, който е достатъчно чувствителен, за да направи това в кръвни проби и съчетава фракциониране на размера и измервания на масата“, добави тя.

Пластмаса в повечето проби

Повече от три четвърти от кръвните проби съдържат количествено измерима маса от пластмасови частици.

Изследователите откриха PET – от който са направени повечето бутилки с напитки – в кръвта на повече от половината от изследваните. Те не откриват PP в нито една от пробите.

Изследователите откриха поне 3 различни вида пластмаса в някои кръвни проби.

Проф. Галоуей не беше изненадан от констатациите:

“Фактът, че почти всеки има микропластмаса в кръвта си, не е толкова изненадващ, като се има предвид, че почти всеки има пластмасови добавки в телата си.”

Възможни последици за здравето

Изследователите предполагат няколко начина, по които пластмасата може да е влязла в кръвния поток – чрез въздух, храна, вода, продукти за лична хигиена като паста за зъби и гланц за устни, зъбни полимери и остатъци от мастило за татуировки. Какво се случва с микропластиците, след като попаднат в кръвта, не е ясно.

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7110,5258,6858,3603,7662″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products orderby=”sales”]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни