Кожни проблеми и косопад – “Академия Здравитал”

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сигурни сме, че с нетърпение очаквате каква ще бъде следващата тема в „Академия Здравитал“, нали?

Ето как бързо дойде времето и днес ще разберем отговора на този въпрос.

Гост на проф. Деянов бе доктор Димитър Нинов

Той е дерматолог, специалист по кожни болести. От над 30 години той извършва диагностика и лечение на пациенти с кожни и венерологични заболявания като гъбички по ноктите (чрез пулсова терапия), косопад,  акне, атопичен дерматит, алергични дерматози, екземи, псориазис, херпес зостер и симплекс, папиломи, мазоли, полово-предавани (венерически) заболявания и др. В предаването се засегна и обвързаността между кожните проблеми в следствие на прекаран коронавирус.

„В момента най-честата последица след прекаран ковид е косопад, особено при жените, при мъжете се проявява т.нар. алопеция ареата“

Алопецията представлява медицински термин за специфично оплешивяване под формата на кръговидни обезкосмени полета. Реално се повява едно петно без косми по главата и брадата (за господата). Двете основни причини за подобен тип проблеми са силен стрес и отслабена имунна система. В такива ситуации косменият фоликул загива, стават спазми на съдовата система и космената луковица не се храни. Лечението трябва да бъде перорално, защото локалното не е достатъчно ефективно. При алопеция може да има лечение и с течен азот.

Във връзка със световната пандемия от коронавирус през последните две години, случите на проблеми с косопад и алопеция са се увеличи драстично именно заради увеличените стресови ситуации и отслабени организми. Точно затова доктор Нинов редовно дава и имуномодулатори на билкова основа за своите пациенти.

„Случите на косопад при жените, са повече заради по-голямата дължина на космите по принцип“

„Проблемите, свързани с падане на коса и косми по брадата, са лечими“.

В процеса на комуникацията, доктор Димитър Нинов стигна до тревожната констатация, че в днешно време младите лекари нямат разпределение и са принудени да търсят реализация в чужбина. Според мен специалистът скоро ще се случи нещо много лошо в България:

„След десетина години в България няма да има клинични дерматолози“

От своят страна проф. Деянов също се включи с важен апел:

„Здравната система у нас трябва да се хуманизира – да се насочи към човека“.

Като още една причина за косопад се изтъкна и себорейния дерматит. Себорейният дерматит е често срещана, хронична и рецидивираща форма на екзема, която засяга предимно богатите на мастни жлези, области.

Събеседниците в студиото нямаше как да пропуснат акцентите и върху микозите и онихомикозите – вид гъбични инфекции. Гъбичките по ноктите започват от дисталния край – върха на пръста, изразяват се с побеляване или потъмняване на нокътната плочка, като в по-тежките случаи се слиза надолу. След това започва диструкция на плочката – разрушаване и се стига до надигане на самата плочка, където се намира самата гъба.

„Едно от основните предразполагащи заболявания за развитие на гъбичната инфекция, е захарния диабет“.

Понякога гъбичката може до такава степен да се развие (най-често на палците на краката), че нокътят започва да се отлепя. В такива случаи трябва да се извади самия нокът, но, ако не започне лечение след около 10 месеца, той отново порасва заразен. Това е така, понеже инфекцията достига до нокътния матрикс. При по-сериозни разпространения на този вид проблеми, лечението е перорално като докторът работи чрез „пулсова терапия“. При нея дадени таблетки се приемат около седмица, след това се прави почивка и в последствие цикълът се повтаря.

„Класическата схема за лечение на гъбичната инфекция на краката трае между 8 и 12 месеца в зависимост от възрастта на пациента, давността на инфекцията и скоростта на нарастване на плочката“

Нямаше как един от акцентите в днешния разговор да не е за херпес зостер. Херпес зостерът се причинява от същия вирус като варицелата. След прекарана дребна шарка, вирусът се загнездва в нервната система и може след години да се реактивира под формата на херпес зостер. Голямо значение за появата на този проблем се отдава на намаления имунитет. Обривът при херпес зостер е заразен, както този при варицелата. При прекарана варицела на малка възраст, човек може в последствие да се зарази с херпес в следствие на три причини: първата е при контакт с болен от варицела, втората – от паднал имунитет за хората в напреднала възраст и от силен стрес – за по-младите.

Херпес зостер започва със засегнатост на всички области на тялото по кожата. Започва с повишена чувствителност, след това има парене и накрая се стига до болка, а посещението при дерматолог се налага след поява на мехурчета. В началните стадий за лечение се дават имуностимулатори като стартиране на лечението. При най-сериозните ситуации има проблем в областта на окото и физическите неразположения се качват нагоре около ухото. При инфекция в областта на лицето и главата за лечение се дава и антибиотик, а специфичното лечение за херпес зостер трае около 10 дни. След края на сериозната терапия, доста време трябва да се приемат нестероидни противовъзпълитени средства.

„Меланом малигнум е най-злокачественият карцином в човешката патология“.

В тази връзка докторът отправи молба към своите колеги-хирурзи, когато при тях пристигне пациент с бенки, той да бъде насочван или към дерматолог, или към онколог.

Завършекът на предаването обърна внимание на хламидия трахоматис. Това може да е една от основните причини за стерилитет при жените. Това е коварно заболяване, което често при дамите се открива случайно и се явява като най-често срещаната полова инфекция. Може да причини възпаление на маточните тръби, ставни заболявания, проблеми с очите и др. При мъжете хламидията протича безсимптомно.

„Ще посъветвам зрителите на „Академия Здравитал“ да се пазят във връзка с пандемията, да се ограничи страхът от вируса и човешките мисли да са по-позитивни.  Трябва да вършиш добри дела и тогава всичко ще е наред. А когато забележиш нещо проблемно по себе си, бързо да отидеш на лекар“.

С тези думи завърши предаването днес.

Скъпи зрители, ще ви очакваме отново и в следващите издания. Нека да обръщаме повече внимание на здравето си ежедневно!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни