Акушер-гинекологията – отговорна, благородна професия!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Гинекологичните проблеми са едни от най-често срещаните физически неразположения при жените. Затова гост в изданието на „Академия Здравитал“ от 25.01.22г. бе д-р Анатолий Дуковски. Обърна се сериозно внимание на проследяване на бременността, преждевременни раждания, аборти и най-честите гинекологични проблеми при дамите. Д-р Дуковски е дългогодишен главен асистент в Университетска болница „Майчин дом“ и медицински управител на частен акушеро-гинекологичен център. Част е от екипа на УМБАЛ “Софиямед” от края на 2020г. Специалистът e aвтор на над 80 научни публикации у нас и в чужбина. Сред тях са две монографии по ултразвукова диагностика – “Ултразвукова диагностика в акушерството“, издадена 1994 година и Ултразвукова диагностика в гинекологията от 1999г.

„Акушерството и гинекологията е доста предизвикателна специалност, защото много често лекарите се борят за няколко човешки живота. Отговорността да се роди живо и здраво едно дете, е огромна“

С тези думи започна своето участие д-р Дуковски.

Гостът в студиото сподели своите впечатления, че за да работиш в тази област се изисква много опит, рутина, натрупани знания и смелост, решителност. В същото време при акушерството много неприятни моменти са свързани със загубата на кръв, точно затова в определени издания то се определя като „кървав занаят“.

Събеседниците стигнаха до извода как според изследвания смъртността при родилки и техните деца в България не е по-висока спрямо тази в другите страни. Основните причини за смъртност на плода при бременност са няколко: неспособността на матката да се контрахира непосредствено след раждането; при бременност след 40 години; ако успоредно с бременност има миома; възпаление или забързано раждане; ако дълго време е бил пукнат околоплодния мехур и др.

За радост напоследък се е намалила честотата на септични усложнения, заради наличието на различни антибиотици за лекуване. Сепсисът се явява като крайно усложнение на един по-лек процес. Това е състояние, което обхваща амниона (най-вътрешната от екстраембрионалните мембрани) и плацентата (временен орган, възникващ по време на бременност), получава се възпаление на мембраните. Това може да се случи при спукване на околоплодния мехур и изтекат водите.

„В своята практика съм изродил хиляди деца“

Във връзка с пандемията от Ковид са се увеличи случаите на  родилки, които развиват тромбози, понеже са се заразили при бременност. При такива случаи се прилага нискомолекурялен хепарин (най-често фраксипарин). Този хепарин има за цел превантивно да се бори срещу образуването на тромби. Относно заразата на бъдещи родилки с коронавирусната инфекция, тя се явява най-опасна за плода в първото тримесечие, защото тогава се изграждат основните органи и системи на бъдещото бебе. В същото време често се случва майката да е била диагностицирана с COVID 19, а при раждането, детето да е здраво. Доктор Анатолий Дуковски е категоричен, че:

„Когато се приемат антикоагуланти, те трябва да се спират поне 24 часа преди започване на раждането“

Друг вид проблем след раждането за новороденото може да е свързан със появата на синдром на Даун. За да се провери дали е наличен проблем в тази посока се прави биохимичен скрининг (изследване), а освен това по информация на гостът в студиото:

„Подобно изследване е безплатно в България за всяка бременна жена“.

Втората част на разговора се насочи към извънматочната бременност. Това е неприятно усложнение в областта на гинекологичната практика. Основни причини за нейната поява са:

  • Възпалителни усложнения в малкия таз;
  • Прекарани операции в коремната кухина;
  • Ендометриоза – тъкан, подобна на тъканта от вътрешната обвивка на матката, се установява извън нея, появяват се ектопични огнища. Тези зони започват да менструират;

За съжаление извънматочната бременност може да настъпи и при жени, които нямат гореспоменатите проблеми, не са имали предни раждания и са били цялостно здрави досега. Това се обяснява с двигателната активност на маточната тръба, която има посока на движение от матката към ампуларната част. Когато стане оплождането, яйцеклетката се движи от крайната част и трябва да измине пътя, за да попадне в кухината на матката.

Обърна се внимание и на т.нар. „яйчников резерв“. При него за изследва антимюлеров хормон и в зависимост от стойността се прави извод дали е наличен достатъчен резерв за забременяване – прави се кръвно изследване.

„Приблизително по равно могат да се разпределят причините за евентуален стерилитет при жените и при мъжете в една двойка” – твърди гинекологията

С голяма доза съжаление д-р Дуковски каза, че преждевременните раждания са най-големия бич на съвременното акушерство. Те са много чести в днешно време, заради настъпващите усложнения в  хода на бременността. Спонтанните аборти са сложни от научна и лечебна гледна точка. Класическото разбиране е, че до 70 процента от ранните бременности се губят поради генетични дефекти и аномалии. Също така докторът категорично смята употребата на парацетамол и аспирин за сваляне на температура при бременни са безопасни към плода, но трябва да се внимава относно приемът на антибиотиците.

Рак на ендометриума или рак на лигавицата на матката е рядко заболяване. Най-често се среща при жени над 45-годишна възраст. За радост около 80 процента се явяват доброкачествени. Ракът на ендометриума се развива в най-вътрешния слой на маточната кухина, като в много от случаите се дължи на патологично изменение в структурата на клетките, които го изграждат. Патологично се разрастват жлезите, а се намалява количеството на заобикалящата ги тъкан.

„След 35-годишна възраст всяка трета жена има миома на матката“ – категорична е гинекологията

Тази тревожна извадка ни бе представена от д-р Анатолий Дуковски. Половината от тези жени имат единични миоми, а други – по няколко. При единичен възел най-честата причина е генетична, а при повече възли – хормонално-индивидуална. Поведението на лечение зависи от големината и разположението на проблемния участък. Една бременност спокойно може да продължи, успоредно с наличието на такъв възел и когато дойде време за раждане той се отстранява чрез цезарово сечение. В случаи на повече миоми се прибягва до лапароскопска техника за премахване.

По мнение на специалиста, Поликистозата на яйчниците може да бъде определяна не като болест, а като състояние. Това се дължи на факта, че в някой случаи тя може да е обратима или да се лекува консервативно и в последствие жената да роди безпроблемно. Поликистозата на яйчниците или както може да се срещне, синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), е сред най-разпространеното хормонално състояние, което засяга дамите в репродуктивна възраст. Тоест, често се дължи на хормонален дисбаланс.

В заключение

В заключение се обърна внимание и за превенция към рак на шийката на матката. Доктор Дуковски посъветва женската част от аудиторията да си прави чести гинекологични прегледи с цитонамазка – поне веднъж в годината. Цитонамазката е метод, изследващ клетки от маточната шийка за абнормни промени. Специалистът завърши с думите: „В голяма част от моята лекарска практика най-много ме е занимавал въпроса за човешка репродукция. За мен тя представлява съчетание между космически разум и физическо тяло“.

Други теми от предаването “Академия Здравитал” можете да откриете в нашата блог секция!

[blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”5428,5854,5769,5564,5440,5368″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [ux_products equalize_box=”true” ids=”2356,2461,2177,2175,2205″]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни