Ехинацея – билката с едни от най-вълшебните свойства

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
ehinacea

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Ехинацея е билка позната в цял свят с лечебните си свойства. Индианците я използват от стотици години за лечение на различни болести. Използването на билката в ежедневието повишава имунитета, може да намали симптомите на инфекции и други заболявания, включително настинка.

Ехинацеята е името на група цъфтящи растения от семейство маргаритки. Растението е родом от Северна Америка, където растат в прерии и открити гористи местности. Познати са девет различни вида ехинацея, но само три се използват в хранителни добавки – Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia и Echinacea pallida.

Растението е изключително полезно за организма ни, лечебни са както корените, така и цветовете на растението, което позволява използването му ,както за направата на хранителни добавки, така и за производство на чайове и лековити отвари.

Редица проучвания свързват ехинацеята и нейните съединения с десетки ползи за здравето. Растението се използва в лечението на възпалителни процеси, за подсилване на имунитет и намаляване нивата на кръвната захар.

Ехинацеята е позната с високото си съдържание на антиоксиданти

Растенията на ехинацея са пълни с растителни съединения, които имат действието на антиоксиданти. Антиоксидантите са молекули, които спомагат за защита на клетките ви от оксидативния стрес, състоянията на тялото свързани с хронични заболявания, диабет, сърдечни заболявания и много други.

Някои от тези антиоксиданти са флавоноиди (клас вторични растителни метаболити, едни от най-познатите антиоксиданти), цикорова киселина (хидроксикинамиева киселина извлечена от корена на растението) и розмаринова киселина ( най-мощния антиоксидант). Антиоксидантите, които се съдържат в корените и цветовете на ехинацеята, гарантират, че ще защитят тялото ви от различни заболявания, инфекции и вируси.

Растението ехинацея съдържат съединения, наречени алкамиди, които могат допълнително да увеличат антиоксидантната активност. Алкамидите могат да помогнат на антиоксидантите да достигнат по-добре до молекулите, които са склонни към оксидативен стрес и да ги атакуват, за да намалят вероятността от заболявания.

Има положителен ефект върху имунната система

Ехинацеята е най-известна със своите благоприятни ефекти върху имунната система. Многобройни проучвания са установили, че това растение може да помогне на имунната ви система да надделее над инфекциите и вирусите, което от своя страна да ви помогне да се възстановите по-бързо от болестта.

Това е една от причините ехинацеята често да се използва за профилактика или лечение на обикновена настинка. Медицински проучвания установяват, че приемането на ехинацея може да намали риска от развитие на настинка с повече от 50% и да съкрати времетраенето на вирусните заболявания с ден и половина.

Ехинацеята може да понижи нивата на кръвната захар

Високата кръвна захар може да повиши риска от сериозни здравословни проблеми. Това е така заради отслабеният имунитет, който позволява на всякакви вирусни заболявания да проникнат в организма. С възникването на Covid-19 Световната здравна организация отправи предупреждение за хората с автоимунни заболявания и най-вече към диабетиците да бъдат изключително внимателни,. Те са сред рисковите групи за заразяване с коронавирус. Освен това диабет тип 2 може да отключи сърдечни заболявания и други хронични състояния.

Редица медицински проучвания установяват, че растенията ехинацея могат да помогнат за намаляване нивата на кръвната захар. Това от своя страна облекчава значително състоянието на заболелите. Проучванията показват още, че екстрактът от Echinacea purpurea потиска ензимите, които усвояват въглехидрати, което от своя страна води до намаляване на кръвната захар. Освен тези разкрития, проучвания в областта на медицината сочат, че екстрактът от ехинацея прави клетките по-чувствителни към инсулина чрез активиране на PPAR рецептора, често срещан ефект на лекарствата за лечение или намаляване на симптоматиката на диабет.

Ехинацеята е ефективна при чувство на безпокойство

Тревожността е често срещан проблем, който засяга почти всеки пети възрастен американец. През последните години растенията ехинацея се появиха като потенциална помощ при тревожност, като често се съдържат в успокоителни.

Проучвания в областта са открили, че растенията ехинацея съдържат съединения, които могат да намалят чувството на безпокойство. Те включват алкамиди, розмаринова киселина и кофеинова киселина и действат моментално на нервната система. По този начин те намаляват нивата на тревожност.

В лабораторно проучване с опитни мишки, три от пет проби ехинацея помогнаха за намаляване на тревожността . В допълнение, те не правят мишките по-малко активни, за разлика от познатите в медицината тежки успокоителни, които предизвикват сънливост. Друго проучване, с участието и на хора, установи, че екстрактът от Echinacea angustifolia отново намалява чувството на тревожност.

Ехинацеята е известна със своите противовъзпалителни свойства

Възпалителните процеси в организма са естественият начин на тялото ви да насърчава прочистването от вредните организми и да се защитава. Понякога възпалението може да излезе извън контрол и да продължи по-дълго от необходимото, което значително да отслаби организма. Слабата имунна система може да повиши риска от хронични заболявания и други здравословни проблеми. Няколко проучвания сочат, че ехинацеята може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в тялото.

Използване на ехинацеята в медицината

Днес хората по света използват продукти, които съдържат ехинацея, за да подпомогнат лечението на редица заболявания,включително кашлица и настинка, бронхит, инфекции на горните дихателни пътища, грип, афти, гъбични инфекции, ушни инфекции, някои възпалителни състояния. Също така, някои хора използват ехинацея, за да помогнат на зарастването на рани. Също така и за намаляване нивата на кръвната захар. Най-често обаче ехинацеята присъства като продукт за повишаване на имунната система под формата на хранителни добавки.

Имуно Бронхо Пам

Имуно Бронхо Пам - 90

Имуно Бронхо Пам – 90 е един от най-разпространените за подсилване на имунната система продукти. Той е подходящ както за деца, така и за възрастни. Това е, защото значително подсилва имунната система и позволява на организма да се справя по-бързо с вирусните заболявания.

Имуно Бронхо Пам е научно доказано билково средство за борба с коварния грип и настинка. Продуктът значително намалява кашлицата, повишава имунитета и укрепва тялото, като съкращава значително времето за боледуване. Действието на Имуно Бронхо Пам е доказано след изследвания в Българската Академия на науките и след сериозни клинични изпитвания в Медицинска академия, Пулмологията за деца и възрастни, Държавната химико-фармацевтическа академия в Санкт-Петербург и редица научноизследователски институти. Доказано е, че продуктите облекчават спазми и пристъпи на гадене. Чаят от своя страна, действа като балсам на сливиците и горните дихателни пътища, с което намалява кашлицата и раздразнението.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни