Количка

Обадете ни се на 02 402 68 68

Безплатна доставка на всички поръчки над 100 лева!

Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

Mursalski Chay Sideritis Scardica

Съдържание за Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

Информация за Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

Мурсалския чай е растение, което принадлежи към семейство Lamiaceae. Това е многогодишно тревисто растение с изправено, леко разклонено и опушено стъбло, което може да достигне до 70 см височина. Листата му са срещуположни, на дръжки, с яйцевидна до ланцетна форма и имат назъбен ръб. Цветовете са дребни, жълти до бели и са разположени в плътни класовидни съцветия. Чашката е двуустка, а венчето двуусто. Растението цъфти през лятото, а плодовете са малки, яйцевидни и тъмнокафяви на цвят. Произхожда от Балканите и се среща предимно по скалисти, стръмни и слабо обрасли склонове. Това растение обикновено се среща в планински райони, особено в Гърция и на Балканите, обикновено на надморска височина от 1000 до 2000 метра. Обикновено се бере в края на лятото до началото на есента.

Полезни действия на билката Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

  • Намаляване на кашлицата

Известно е, че активните съединения в Мурсалски Чай имат благоприятен ефект върху белите дробове, като помагат за намаляване на кашлицата и задръстванията. Растението съдържа съединения, които взаимодействат с естествените пътища на тялото, за да намалят производството на слуз и храчки, помагайки за изчистване на дихателните пътища и намаляване на кашлицата. Приемането на екстракти от Мурсалски Чай може да помогне за намаляване на кашлицата и подобряване на респираторното здраве.

  • Подобрена имунна система

Известно е, че активните съединения, открити в растението Мурсалски Чай, стимулират имунната система и подобряват способността й да се бори с болестите. Растението съдържа редица флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и да засилят естествените защитни сили на тялото. Проучванията показват, че приемането на екстракти от Мурсалски Чай може да подобри функционирането на имунната система, като спомага за намаляване на риска от инфекции и заболявания.

  • Намалено възпаление

Известно е, че активните съединения в Мурсалски Чай имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Растението съдържа съединения, които взаимодействат с естествените пътища на тялото, за да намалят производството на възпалителни химикали, помагайки за намаляване на подуването и болката, свързани с възпалителни състояния. Приемането на екстракти от Мурсалски Чай може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и подобряване на общото благосъстояние.

  • Подобрено храносмилане

Активните съединения в Мурсалски Чай могат да помогнат за подобряване на храносмилането чрез укрепване на храносмилателната система и насърчаване на производството на храносмилателни ензими. Растението има успокояващ ефект върху храносмилателната система, като помага за намаляване на симптомите на лошо храносмилане и подуване на корема. Приемането на екстракти от Мурсалски Чай може да помогне за поддържане на здравословно храносмилане и подобряване на цялостното здраве на червата.

  • Здраве на сърцето

Известно е, че активните съединения в Мурсалски Чай имат редица благоприятни ефекти върху здравето на сърцето. Растението е богато на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като предпазват артериите от увреждане. Проучванията показват също, че приемането на екстракти от Мурсалски Чай може да помогне за намаляване на нивата на холестерола, което помага да се поддържа сърцето здраво.

  • Намаляване на стреса

Известно е, че активните съединения в Мурсалски Чай имат успокояващ ефект върху тялото и могат да помогнат за намаляване на стреса и безпокойството. Растението съдържа съединения, които взаимодействат с естествените пътища на тялото, за да намалят производството на хормони на стреса, помагайки за подобряване на настроението и облекчаване на чувството на стрес. Приемането на екстракти от Мурсалски Чай може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на общото благосъстояние.

Негативни ефекти от билката Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

  • Стомашно-чревни проблеми: Употребата на Мурсалски Чай в прекалени количества може да причини храносмилателни проблеми като стомашна болка, гадене, повръщане и диария. Освен това може да причини стомашно разстройство и да влоши съществуващи стомашно-чревни състояния като синдром на раздразнените черва (IBS).
  • Алергични реакции: Хората, които са чувствителни към лекарства на растителна основа, могат да получат алергична реакция, когато приемат Мурсалски Чай в завишени дози. Симптомите на алергична реакция може да включват обрив, копривна треска, сърбеж, подуване, затруднено дишане и стягане в гърдите.
  • Взаимодействие с лекарства: Билката Мурсалски Чай може да взаимодейства с определени лекарства, като разредители на кръвта, лекарства за диабет и лекарства за холестерол. Може също така да намали ефективността на някои химиотерапевтични лекарства, както и лекарства, използвани за ХИВ/СПИН. Ето защо е важно да говорите с лекар, преди да приемете това растение, за да сте сигурни, че то няма да взаимодейства с никакви съществуващи лекарства.

Статии за Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

Продукти с Мурсалски Чай (Sideritis Scardica)

Надяваме се информацията за билката Мурсалски Чай (Sideritis Scardica) да ви е била интересна и полезна. За повече информация за билки натиснете бутона вдясно.
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни