Жълтак (Helianthemum Nummularium)

Народни наименования: Скална роза
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
zhaltak-helianthemum-nummularium

Съдържание за Жълтак (Helianthemum Nummularium)

Информация за билката

Жълтакът, известно още като скална роза, е е цъфтящо растение от семейство Лавданови (Cistaceae).  Това е нискорастящ, вечнозелен храст, който обикновено достига до 30 см височина. Той има малки, кръгли листа, покрити с фини власинки. Цветовете му са ярки и ефектни, с пет венчелистчета, чийто цвят варира от бяло до жълто, оранжево, розово или червено. Цветовете цъфтят през летните месеци и са краткотрайни, обикновено траят само един ден.

Съдържание за Жълтак (Helianthemum nummularium)

Какъв е биохимичния състав на Жълтака?

Жълтакът е има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Флавоноиди
 • Танини
 • Летливи масла
 • Фенолни киселини
 • Терпеноиди
 • Алкалоиди
 • Кумарини
 • Антоцианини
 • Стерили

Къде расте Жълтака?

Жълтакът произхожда от Европа, Азия и Северна Африка. Растението  е подходящ за скални градини, сухи склонове и други сухи, добре дренирани почвени условия. Предпочита пълно слънце и е устойчив на засушаване, след като се установи. Растението е устойчиво и на вредители и болести.

Кои части на Жълтака са най-полезни?

Листа: листата се използват за приготвяне на чай или тинктури заради потенциалните им храносмилателни, стягащи и противовъзпалителни свойства.

Цветове: Цветовете също са използвани за приготвяне на чай есеннции или тинктури и могат да имат потенциални противовъзпалителни, антисептични и ранозаздравяващи свойства.

Корени: корените се използват в традиционната медицина за лечение на кашлица, болки в гърлото и респираторни инфекции.

Цяло растение: цялото растение се използва в някои традиционни лекарства за лечение на кожни заболявания, респираторни инфекции и храносмилателни проблеми.

Кога е най-добре да се бере Жълтака?

За медицински цели: Листата и цветовете на Жълтака, както споменахме, могат да се използват за приготвяне на чай, есенции или тинктури заради потенциалните им ползи за здравето. Обикновено се препоръчва листата и цветовете да се събират през лятото, когато са в пълен цъфтеж, и да се сушат на добре проветриво място, далеч от пряка слънчева светлина.

За кулинарни цели: Жълтака не се използва често в кулинарията, но листата и цветовете могат да се използват за придаване на аромат на салати, супи или яхнии. Най-добре е да събирате листата и цветовете, преди растението да започне да цъфти, когато те са все още нежни и имат по-мек вкус.

Интересни истории, митове и легенди за Жълтака

В древни времена се е смятало, че Жълтака има магически свойства и се е използвал в заклинания и ритуали.

 • В някои култури растението се е свързвало със слънцето и се е смятало, че има силата да предпазва от зли духове.
 • В християнската митология растението се свързва с възкресението на Христос и се твърди, че е поникнало на мястото, където е паднала кръвта му.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Жълтака

Полезни действия на Жълтака

Жълтака има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Жълтък.

 • Сухота в устата

Растението съдържа танини, за които е известно, че имат стягащи свойства. Това означава, че те могат да спомогнат за стягане и тонизиране на тъканите, което може да помогне за облекчаване на сухотата и дразненето в устата.

 • Главоболие

Растението съдържа флавоноиди, за които е доказано, че имат потенциални противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

 • Намалява стреса

Тези свойства се дължат на способността на растението да се свързва с определени рецептори в мозъка, които участват в успокояването намаляването на стрес.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за чести панически атаки, „омекване на коленете”, стомашни спазми, гадене, сърцебиене и болка.

Възможни нежелани реакции от приема на Жълтак

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Гадене и повръщане – предозирането може да причини стомашно-чревни смущения. Това може да се дължи на потенциала на растението да стимулира храносмилателната система и да предизвиква дразнене..
 • Главоболие и замайване – тези нежелани реакции обикновено са леки и би трябвало да отзвучат след намаляване или прекратяване на приема на дозата.
 • Алергични реакции – в редки случаи някои хора могат да бъдат алергични към Жълтак. Симптомите на алергична реакция могат да включват сърбеж, подуване, затруднено дишане и обрив.

Статии за билката Жълтак (Helianthemum Nummularium)

Продукти с Жълтак

 • 44,90 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Жълтак (Helianthemum Nummularium) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни