Валериана (Valeriana officinalis)

Народни наименования: Лечебна Дилянка

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
valeriana-valeriana-officinalis-zdravital

Съдържание за Валериана (Valeriana officinalis)

Информация за Валериана (Valeriana officinalis)

Валериана е род цъфтящи растения, които принадлежат към семейство Caprifoliaceae. Родът включва около 200 вида тревисти растения, които са разпространени в умерените райони на света. Растенията се характеризират с изправени стъбла, прости или пересто разделени листа и гроздове от малки, ароматни цветове, които обикновено са розови, бели или лилави на цвят. Коренът на вида Valeriana е високо ценен заради лечебните си свойства и от векове се използва за лечение на различни заболявания, включително безсъние, тревожност и нервно напрежение. Растението е известно още като валериана и често се използва в билковата медицина и алтернативните терапии. Видовете валериана са обект на задълбочени изследвания, а фармакологичните им свойства се дължат на наличието на няколко биологично активни съединения, включително валерианова киселина и нейните производни.

Съдържание за Валериана (Valeriana officinalis)

Какъв е биохимичния състав на билката?

Билката има богат биохимичен състав. Елементите, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • валерианова киселина
 • валепотриати
 • флавоноиди
 • алкалоиди
Точният състав на тези съединения може да варира в зависимост от вида валериана и конкретната част на растението, която се използва, както и от условията на отглеждане и метода на извличане. Като цяло коренът от валериана е сложна смес от биоактивни съединения, които работят заедно, за да предизвикат лечебните му ефекти.

Къде расте билката Валериана (Valeriana Officinalis)

Valeriana е род тревисти растения, които са широко разпространени в умерените райони на света. Растенията произхождат от Европа и Азия и от векове се използват за лечебни цели. Видовете Valeriana са въведени в други части на света, включително в Северна Америка, където са натурализирани в много райони. Растенията обикновено се срещат във влажни местообитания, като ливади, брегове на реки и влажни зони, и могат да понасят широк спектър от почвени условия. Видовете Valeriana предпочитат почви, богати на органични вещества, които са добре дренирани. Те са приспособени към различни климатични условия, включително умерен и субарктичен климат. Valeriana се среща най-често в райони с меки температури и умерени до високи валежи и може да бъде открита както в открити, така и в сенчести местообитания. Благодарение на своята издръжливост и приспособимост валерианата се е превърнала в широко разпространена и често култивирана билка по света и често се използва в билковата медицина и алтернативните терапии.

Кои части на билката са най-полезни?

Корен: 

Коренът на растението валериана е най-често използваната част за медицински цели. Той съдържа няколко съединения, включително валерианова киселина, за които е доказано, че имат седативно и анксиолитично действие. Коренът от валериана често се използва като естествено средство за лечение на безсъние и тревожност, като е доказано, че подобрява качеството на съня и намалява чувството на стрес.

Листа:

Листата на растението валериана съдържат подобни на корена съединения, но в по-ниски концентрации. Те често се използват като леко успокоително средство и могат да се приготвят на чай или да се използват в ароматерапията. Листата имат по-мек ефект от корена и по-рядко се използват за медицински цели.

Цветове: 

Цветовете на растението валериана имат приятен аромат и понякога се използват в парфюми и козметика. Те също съдържат някои от същите съединения като корена, но в по-ниски концентрации. Цветовете не се използват често за медицински цели, но могат да имат леко седативно действие.

Етерично масло: 

Етеричното масло от валериана се извлича от корените на растението и съдържа високи концентрации на валерианова киселина и други съединения. То често се използва в ароматерапията и е доказано, че има седативно и анксиолитично действие. Етеричното масло от валериана трябва да се използва с повишено внимание, тъй като е много силно и може да предизвика сънливост и други странични ефекти при неправилна употреба.

Кога е най-добре да се бере Валериана (Valeriana officinalis)?

Валериана, е вид лечебно растение, което се използва широко в производството на различни продукти, свързани със здравето, като чайове, капсули и тинктури. Оптималният сезон за събиране на Valeriana варира в зависимост от специфичната част на растението, която е необходима, и от предназначението на събрания материал. Обикновено надземните части на растението, като листата и стъблата, се събират най-добре по време на ранния етап на цъфтеж, който обикновено настъпва в края на пролетта или началото на лятото. Тогава растението съдържа най-високи нива на етерични масла и други полезни съединения. За разлика от тях корените на растението, които често се използват при производството на екстракти и прахове, обикновено се събират през есента, след като растението е преминало през репродуктивния си цикъл и е започнало да съхранява енергия в подземните си структури. Правилното определяне на момента на прибиране на реколтата е от решаващо значение за осигуряване на най-високо качество и ефикасност на продуктите, получени от Valeriana.

Интересни истории, митове и легенди за за Валериана (Valeriana officinalis)

Една от най-интересните истории, свързани с растението, е приказката за Хамелинския конник – народна приказка, произхождаща от Германия. Според легендата градчето Хамелин било измъчвано от плъхове и жителите на града наели свирач, който да отблъсне гризачите. Той свирел на флейта мелодия, която хипнотизирала плъховете и ги накарала да го последват от града и да влязат в реката, където се удавили. Когато обаче жителите на града отказали да платят на флейтиста, той използвал вълшебната си флейта, за да отвлече и децата на града. В историята единственото дете, което остава, е куцо момче, което не може да последва свирача поради увреждането си. Говори се, че момчето успяло да намери скрития от чудака запас от валериана, който използвало, за да създаде лек за недъга на децата и да им позволи да се освободят от магията на гайдаря. Тази приказка подчертава мистичните качества на валериана, за която отдавна се смята, че притежава магически и лечебни свойства.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката

Полезни действия на билката

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Валериана.

 • Подпомага релаксацията

Валерианата често се използва като естествено средство за борба с тревожността и стреса. Нейният успокояващ ефект може да спомогне за отпускане на тялото и ума, което води до намаляване на чувството на напрежение и тревожност.

 • Облекчава болката и мускулните спазми

Валерианата се използва за облекчаване на болка и мускулни спазми, особено в случаи на менструални спазми, главоболие и храносмилателни разстройства.

 • Подпомага здравето на сърцето

Някои изследвания сочат, че валерианата може да спомогне за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез подобряване на кръвния поток и намаляване на възпалението.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката подпомага качеството на съня и облекчава симптомите на менопауза, като горещи вълни, безсъние и тревожност.

Възможни нежелани реакции от приема на Валериана (Valeriana Officinalis)

Валерианата обикновено се счита за безопасна, когато се използва според указанията, и страничните ефекти са редки. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Сънливост – Валерианата е естествено седативно средство и може да предизвика сънливост или сънливост, особено ако се приема във високи дози. Лица, които шофират или работят с тежки машини, трябва да избягват употребата на валериана.
 • Главоболие –  Някои хора могат да изпитат главоболие след прием на валериана, особено при употреба на високи дози.
 • Сухота в устата – Валерианата може да причини сухота в устата, особено когато се приема във високи дози или за продължителни периоди от време.

Продукти с билката

 • 44,90 лв. Добавяне в количката

Статии за билката Валериана (Valeriana officinalis)

Надяваме се информацията за Валериана (Valeriana Officinalis) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни