Мирта (Myrtus communisl)

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
mirta-zdravital

Съдържание за Мирта (Myrtus communisl)

Информация за Мирта (Myrtus communisl)

Миртата, научно известна като Myrtus communis, е многогодишен цъфтящ растителен вид, принадлежащ към семейство Myrtaceae, което включва разнообразни вечнозелени храсти и дървета. Растенията на миртата обикновено имат компактен и храстовиден растеж, характеризират се с гъсти листа и средна височина от 1 до 3 метра. Листата са срещуположни, лъскави и с кожеста текстура, с елипсовидна форма и заострен връх. При смачкване или допир с листата те излъчват специфичен ароматен мирис, който допринася за привлекателността на растението. Цветовете на Myrtus communis са малки, бели и звездовидни, които украсяват растението с нежна красота. Тези цветове често отстъпват място на малки, месести плодове, които узряват в лилаво-черни нюанси, известни като плодове на миртата. Видовете мирта са известни с декоративната си стойност, а културното и лечебното им значение е признато още в древността.

Съдържание за Мирта (Myrtus communisl)

Какъв е биохимичния състав на билката Мирта (Myrtus communisl)?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • α-пинен
 • 1,8-цинеол
 • линалоол
 • миртенил ацетат
 • миртенол
 • фенолни съединения
 • витамини и минерали: Витамин Ц, Витамин Е, Витамини от група Б, калий, калции и магнезий.

Къде расте билката Мирта (Myrtus communisl)?

Билката мирта (Myrtus communis) се среща предимно в региони със средиземноморски климат, които включват страни като Италия, Гърция, Испания и Мароко. Произхождащ от средиземноморския регион, миртата има дълга история на отглеждане и използване в тези райони. Въпреки това, поради своята адаптивност и естетическа привлекателност, миртата е въведена и успешно разпространена в различни части на света.

Разпространението на миртата може да се дължи както на природни фактори, така и на човешки дейности. Птиците и животните играят важна роля в разпространението на семената, като подпомагат разпространението на растението в близките райони. Освен това култивирането от човека и умишленото въвеждане на миртата са позволили тя да създаде популации на различни места по света. Устойчивостта на растението, съчетана с културното му значение и декоративната му стойност, е спомогнала за широкото му разпространение в градини, паркове и пейзажи.

Миртата има предпочитания към специфични климатични и почвени условия. Тя вирее в райони със средиземноморски климат, характеризиращ се с мека и влажна зима и топло и сухо лято. Растението е добре приспособено да издържа на периоди на засушаване и може да понася високи температури. Предпочита добре дренирани почви с леко кисело до неутрално pH, но може да расте и на различни типове почви, включително песъчливи, глинести и песъчливо-глинести.

В обобщение, макар че миртата произхожда от Средиземноморския регион, нейното култивиране и въвеждане от хората е позволило разпространението ѝ в различни части на света. Обикновено се среща в районите със средиземноморски климат и вирее в добре дренирани почви с предпочитание към леко кисело до неутрално pH. Приспособимостта и устойчивостта на растението са допринесли за широкото му присъствие в градините и пейзажите по света.

Кои части на билката са най-полезни?

Миртата (Myrtus communis) предлага различни части на растението, които притежават полезни свойства за човешкото здраве. Ето кои са основните части на растението мирта и свързаните с тях ползи за здравето:

 • Листа
  Листата на миртата са богати на фенолни съединения, включително флавоноиди и танини, които имат мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Тези свойства допринасят за традиционната употреба на листата в билковата медицина за облекчаване на респираторни проблеми, насърчаване на храносмилането и поддържане на имунната функция. От изсушените листа на миртата могат да се приготвят препарати като билкови чайове или настойки.
 • Плодове
  Плодовете на миртата са малки, месести плодове, които се развиват след цъфтежа. Те са източник на биоактивни съединения, включително антиоксиданти като витамин С, както и на важни минерали. Плодовете притежават потенциални ползи за здравето, като например укрепване на имунната система, поддържане на здравето на храносмилателната система и осигуряване на антиоксидантна защита на клетките.
 •  Флорална вода 
  Цветната вода или хидрозолът, получен при дестилацията на цветовете на миртата, съдържа следи от етерично масло и други водоразтворими съединения. Известна е със своите освежаващи и тонизиращи свойства, което я прави полезна като мъгла за лице или тоник за кожата. Флоралната вода може да помогне за хидратиране и ревитализиране на кожата, като я оставя с усещане за свежест и подмладяване.

Кога е най-добре да се бере?

Оптималният сезон за бране на мирта (Myrtus communis) за приготвяне на лекарства, чайове и други препарати, свързани със здравето, зависи от конкретната част на растението, която се използва. Обикновено най-подходящият сезон за събиране на листа от мирта и извличане на етерични масла е в края на пролетта и началото на лятото. Този период обикновено съответства на пиковата фаза на растеж и цъфтеж на растението. По това време листата са зрели, буйни и са натрупали по-висока концентрация на биоактивни съединения, включително фенолни съединения и етерични масла. Счита се, че ароматните свойства и лечебните ползи на листата са в своя пик през този сезон. Важно е внимателно да се подбират здрави листа и да се използват подходящи техники за събиране, за да се гарантира устойчивост и регенерация на растенията. Събирането на миртата през препоръчания сезон гарантира наличието на мощен растителен материал за създаването на продукти, свързани със здравето, и увеличава максимално потенциалните терапевтични ефекти, получени от нейните биоактивни съставки.

Интересни истории, митове и легенди за Мирта (Myrtus communisl)

Една интригуваща легенда, свързана с растението мирта, го свързва с гръцката богиня Афродита, богинята на любовта, красотата и плодородието. Според древногръцката митология Афродита се появила от морската пяна и била посрещната на земята от дървото мирта. Твърди се, че миртата е била нейното свещено дърво и е символизирала красотата и божественото ѝ присъствие. Легендата разказва още, че листата на миртата са били сплитани във венци и носени от булките по време на сватба като символ на благословията на Афродита, любовта и съпружеското щастие. Традицията да се включва мирта в булчинските букети и венци продължава през вековете и тя остава популярен символ на любовта, брака и трайната привързаност. Тази митологична връзка между миртата и богинята на любовта е придала на растението романтичен и мистичен чар, превръщайки го в ценен символ на любовта и щастието в историята.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Мирта (Myrtus communisl)

Полезни действия на билката Мирта (Myrtus communisl)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Мирта.

 • Противовъзпалителни ефекти

Някои съединения, открити в миртата, като флавоноиди и етерични масла, притежават противовъзпалителни свойства. Тези свойства могат да спомогнат за намаляване на възпалението в организма, което е често срещан основен фактор при различни хронични заболявания, включително артрит, възпалителни заболявания на червата и респираторни нарушения.

 • Антимикробно и противогъбично действие

Етеричното масло от мирта е с доказани антимикробни и противогъбични свойства срещу различни щамове бактерии и гъбички. Това предполага, че миртата може да има потенциал като естествено средство за борба с инфекциите и за поддържане на цялостното здраве на имунната система.

 • Подпомагане на дихателната система

Миртата традиционно се използва за поддържане на здравето на дихателните пътища. Смята се, че тя има отхрачващи свойства, които потенциално подпомагат изчистването на слузта и облекчават кашлицата. Освен това вдишването на етерично масло от мирта може да осигури ползи за дихателните пътища и да помогне за облекчаване на задръстванията.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за доброто храносмилане и има силно антиоксидантно действие.

Възможни нежелани реакции от приема на Миртата

Миртата (Myrtus communis) обикновено се счита за безопасна за консумация и локална употреба. Въпреки това е важно да сте наясно с потенциалните неблагоприятни ефекти и да вземете предвид индивидуалната чувствителност. Ето няколко точки, които трябва да се отбележат:

 • Алергични реакции– Някои хора могат да бъдат алергични или свръхчувствителни към миртата. Алергичните реакции могат да се проявят като дразнене на кожата, обриви, сърбеж или респираторни симптоми. Препоръчително е да се направи тест с пластир, преди да се използват продукти от мирта локално, и да се преустанови употребата, ако се появят нежелани реакции.
 • Лекарствени взаимодействия – Етеричното масло или екстрактите от мирта могат да взаимодействат с някои лекарства. Ако приемате някакви лекарства, особено такива с известни взаимодействия с билки или етерични масла, е необходимо да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате продукти от мирта вътрешно или външно.
 • Предпазни мерки при употреба на етерични масла – Етеричните масла, включително етеричното масло от мирта, са силно концентрирани и мощни. Когато използвате етерично масло от мирта локално, е важно да го разредите правилно в носещо масло, за да избегнете дразнене на кожата или сенсибилизация. Освен това към поглъщането на етерични масла трябва да се подхожда с повишено внимание и се препоръчва професионално ръководство.

Статии за билката Мирта (Myrtus communisl)

Все още няма написани статии

Продукти с Мирта (Myrtus communisl)

 • 36,60 лв.

  В наличност

  Добавяне в количката
Статии за билката Мирта (Myrtus communisl)

Все още няма написани статии

Надяваме се информацията за Мирта (Myrtus communisl) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни