Маточина (Melissa officinalis)

Народни наименования: Лимонче, Пчелно биле, Лимонка
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
matochina-melissa-officinalis

Съдържание за Маточина

Информация за Маточината

Маточината е многогодишно тревисто растение, което принадлежи към семейството на ментата. Тя израства до 80-90 см на височина и има квадратно стъбло със светлозелени, яйцевидни листа, дълги около 3-4см. Листата имат лек лимонов аромат, а през лятото растението произвежда малки бели или жълти цветове.

Съдържание за Маточина (Melissa officinalis)

Какъв е биохимичния състав на билката Маточината?

Билката е има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

 • Етерични масла (цитрал, цитронелал, гераниол, линалоол и други)
 • Флавоноиди (лутеолин, апигенин, кверцетин и др.)
 • Розмаринова киселина
 • Танини
 • Видове кафеената киселина
 • Евгенол и тимол

Къде расте Маточината?

Маточината произхожда от Европа, Централна Азия и Средиземноморието. Расте добре при умерен климат и често се среща в градини, ливади и живи плетове. Тя може да расте и в нарушени зони и на места за отпадъци.

Кои части на Маточината са най-полезни?

Листата на Маточината са най-често използваните части за здравословни цели, тъй като съдържат най-висока концентрация на активните съединения на растението. Смята се, че етеричните масла, флавоноидите и розмариновата киселина, открити в листата, са отговорни за много от ползите за здравето. Въпреки това цветовете и стъблата на растението също могат да имат някои лечебни свойства.

Кога е най-добре да се бере Маточината?

Най-доброто време за бране на Маточина е сутрин, след като росата се е изпарила, но преди слънцето да се е издигнало високо в небето. Тогава съдържанието на етерично масло в растението е най-високо. Препоръчително е да събирате листата точно преди растението да започне да цъфти, тъй като тогава свойствата му са най-силно изразени. Освен това е най-добре да събирате растението в малки количества и да избягвате да отрязвате повече от една трета от растението наведнъж, за да дадете възможност за израстване.

Интересни истории, митове и легенди за Маточината

Маточината има дълга история на  като лечебно растение и се култивира от над 2000 години. Ето няколко интересни факта и легенди, свързани с растението:

 • Древните гърци са вярвали, че Маточината има силата да възстановява жизнеността и да лекува редица заболявания, включително безсъние, тревожност и лошо храносмилане.
 • През Средновековието Маточината е била известна като “еликсир на живота” и се е смятало, че е ефикасна срещу чума.
 • Според легендата пчеларите разтривали листата на маточината върху кошерите си, за да привлекат пчелите и да стимулират производството на мед, откъдето идва и общото име на растението – маточина (пчелно биле).

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Маточината

Полезни действия на Маточината

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Маточина.

 • Помага при гадене

Традиционно маточината се използва за облекчаване на гаденето поради спазмолитичните си свойства.

 • Помага при подуване на корема

Маточината може да помогне за отпускане на мускулите на храносмилателната система, намаляване на възпалението и облекчаване на газовете и подуването на корема.

 • Помага при хрипове

Маточината може да спомогне за облекчаване на хриповете благодарение на бронходилататорните си свойства. Етеричните масла на растението могат да помогнат за отпускане на дихателните пътища и за по-лесно дишане чрез разширяване на бронхите. Маточината има и противовъзпалителни и спазмолитични свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на бронхиалните спазми, които могат да допринесат за хрипове.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за мигрена, невроза, виене на свят, главоболие, гръдна жаба, възпаление на стомаха и червата, поради нервно неразположение, проблеми с менструацията, сърцебиене и др.

Възможни нежелани реакции от приема на Маточина

Кратко въведение. Ето и три примерни странични ефекта:

 • Замаяност/Сънливост – Маточината има леки седативни свойства и може да предизвика сънливост, особено когато се консумира в големи количества
 • Взаимодействияс лекарства -Маточина може да взаимодейства с някои лекарства, включително успокоителни, лекарства за щитовидната жлеза и лекарства за разреждане на кръвта.
 • Алергични реакции – В редки случаи хората могат да получат алергични реакции към маточина, особено ако са алергични към други растения от същото семейство, като мента и градински чай. Симптомите могат да включват сърбеж, уртикария, подуване и затруднено дишане.

Статии за билката Маточина

Продукти с Маточина

 • 44,90 лв. Купи
 • 44,90 лв. Добавяне в количката

Надяваме се информацията за Маточина да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни