Джинджифил (Zingiber officinale)

Народни наименования: исиот или имбер
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
dzhindzhifil

Съдържание за Джинджифил (Zingiber officinale)

Информация за билка

Джинджифилът (Zingiber officinale), е коренът на растението джинджифил, който расте под земята и има твърда, набраздена текстура. Вътрешността на корена може да е жълта, бяла или червена, в съответствие с разновидността му. Той е покрит с кафява кора, която в зависимост от това дали е прибран узрял или не, може да е дебела или тънка Като подправка се използва коренът на растението. Във всяка страна го използват по-различен начин: пресен, сушен, маринован, пържен, варен, задушен.

Съдържание за Джинджифил (Zingiber officinale)

Какъв е биохимичния състав на билката Джинджифил (Zingiber officinale)?

Билката има богат биохимичен състав. Активните съставки, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в билката, са:

  • етерични масла, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини
  • богат е на витамини С, В1, В2, В 6 и А, соли на магнезия, фосфор и калций
  • гингероли, шогаоли, парадоли, зингиберен, борнен и камферен
  • желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий и цинк

Къде расте билката Джинджифил (Zingiber officinale)?

 Джинджифилът е  тропическо растение, което произхожда от Южна Азия. Най-добрите условия за развитие на джинджифиловите растения са в тропичните райони на Южна Азия. Джинджифилът се нуждае от топлина, хранителна почва и влага, както и разсеяна светлина в продължение на 12-15 часа дневно.

Кои части на билката Джинджифил (Zingiber officinale) са най-полезни?

  • Коренитъй като те съдържат най-голямото количество биологично активни вещества. Корените на джинджифил са богати на антиоксиданти, които могат да намалят възпаленията, подобрят имунната функция и да помогнат за защитата от свободните радикали.
  • Листа – могат да бъдат използвани за извличане на етерични масла. Тези масла съдържат антиоксиданти и антибактериални съставки, които могат да бъдат полезни за лечение на различни здравословни проблеми

Кога е най-добре да се бере Джинджифил (Zingiber officinale)?

Най-доброто време за бране на джинджифил за медицински цели зависи от частта на растението, която искате да използвате.

  • За коренището, което е подземното стъбло на растението, е най-добре да събирате джинджифил, когато листата започнат да пожълтяват и изсъхват. Това обикновено се случва около 8-10 месеца след засаждането. В този момент коренището е напълно узряло и съдържа най-висока концентрация на полезни съединения като гингерол, шогаол и зингерон.
  • Ако искате да използвате листата на джинджифила за медицински цели, те могат да се събират през целия вегетационен период, като се започне от момента, в който растението е на около 3 месеца. Важно е обаче да се отбележи, че листата не са толкова силни, колкото коренището, и обикновено се използват по-скоро заради вкуса им, отколкото заради лечебните им свойства.

Като цяло най-доброто време за бране на джинджифил за медицински цели е, когато коренището е напълно узряло, което обикновено е 8-10 месеца след засаждането.

Интересни истории, митове и легенди за Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е растение, което се използва в Китай и Индия от древността като подправка и медицинско средство. Наименованието джинджифил идва от санкрит и означава “рогат”, т.е. това е свързано с формата на джинджифиловият корен. В Европа се разпространява през 13 век благодарение на Марко Поло. Най-ранните документи за използването на джинджифила са китайски. Конфуций (557-479 г. пр.н.е.) го споменава в своите „Аналекти“ и е известен с това, че не е сядал на масата без него. Арабските търговци държали в тайна местата, от които произлиза. Те уверявали доверчивите купувачи, че джинджифилът расте далеко на юг, зад Червено море, на края на земята и че се охранява строго от дракони. Чрез арабите джинджифилът достига Древна Гърция и Римската империя. Също така те го занасят и в Източна Африка около 13 век, а през 16 век португалците го занасят в Западна Африка. По същото време испанците занасят джинджифила в Америка. Понастоящем най-много джинджифил произвежда Индия, следвана от Китай, западна Африка, Ямайка, Тайланд и Австралия.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Полезни действия на билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на билката Джинджифил (Zingiber officinale).

  • Костно ставни заболяванияДжинджифилът е познат със своите антиинфламаторни свойства, намалява възпалението, усилва кръвообращението, подобрява гъвкавостта на ставите и намалява мускулната болка.
  • При рак действа благотворно при рак на яйчниците и намалява риска от рак на дебелото черво.
  • Сутрешно гаденеспоред някои изследвания, действа не по-зле от витамин В6 срещу сутрешно гадене.
  • Намалява болката и възпалениетоджинджифилът има противовъзпалителни свойства и е мощно природно болкоуспокояващо.
  • Срещу киселиниджинджифилът отдавна се използва като естествено средство срещу киселини – под формата на чай.
  • Срещу простуда и грипизползва се и като естествен лек за настинки и грип. Успокоява кашлицата.
  • Срещу мигрена – проучванията показват, че джинджифилът може да помогне при мигрена, благодарение на способността си да спира действието на простагландините, предизвикващи болка.
  • При менструални болки – в китайската медицина чаят от джинджифил с кафява захар се използва за лечение на менструални спазми.

    Счита се, че е афродизиак.
  • За загряване – има загряващо действие и засилва кръвообращението. Ваната с джинджифил наистина загрява и отпуска мускулите.

Възможни нежелани реакции от приема на Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът е сравнително безопасна хранителна добавка, но всички пак могат да имат някои нежелани реакции при приемането му. Най-честите от тези реакции са:

  • Стомашно-чревни проблеми: Някои хора могат да изпитат горчив вкус или неудобства в стомаха след потреблението на джиндифила. Други могат да имат газове, диария или дискомфорт в корема.
  • Алергични реакции: Джинджифилът може да предизвика алергични реакции при някои хора, особено при тези, които вече имат алергия към други яйца или растения.

Все пак в много от случаите приемането на продукти, които съдържат джинджифил е безопасно и не вреди на хората

Статии за билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Продукти с Джинджифил (Zingiber officinale)

Статии за билката Джинджифил (Zingiber officinale)

Надяваме се информацията за Джинджифил (Zingiber officinale) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

[wpdreams_ajaxsearchlite]
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни