Надяваме се информацията за Джанка (Prunus cerasifera) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!
Начало » Справочник за билки и полезни растения » Джанка (Prunus cerasifera)
Джанка (Prunus cerasifera)
Народни наименования: Джангурки, Дженки, Джагали
Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Съдържание за Джанка (Prunus cerasifera)
Информация за Джанката
Джанката е вид цъфтящо растение от семейство Rosaceae. Това е широколистно дърво, което може да достигне до 6-10 метра височина. Дървото има закръглена корона и тъмнолилава кора. Листата му са яйцевидни и имат назъбени краища. Цветовете са бели или розови и цъфтят в началото на пролетта, преди да се появят листата. Плодовете са ядливи, малки и червени или жълти на цвят.
Съдържание за Джанка (Prunus cerasifera))
Какъв е биохимичния състав на Джанката?
Билката е има богат биохимичен състав. Елементите, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в Джанката, са:
- Флавоноиди
- Фенолни киселини
- Тритерпеноиди
- Гликозиди
- Органични киселини
- Антоцианини
- Танини
- Захари
- Витамини
- Минерали
Къде расте Джанката?
Черешовата слива произхожда от Балканите и Западна Азия, но е широко разпространена и в други региони.
Тя може да расте в широк диапазон от почви и климатични условия.
Често се отглежда като декоративно дърво в градини и паркове, а плодовете ѝ се използват за приготвяне на конфитюри и желета, както и в баховта терпия и билколечението.
Кои части на Джанката са най-полезни?
- Плодове – Плодът на Джанката, известен още като черешова слива, е богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Използват се за подобряване на здравето на храносмилателната система, облекчаване на запек и укрепване на имунната система.
- Листа – Листата на Джанката са известни със своите диуретични и противовъзпалителни свойства. Те се използват за лечение на инфекции на пикочните пътища, ревматизъм и подагра.
- Кора – Кората на Джанката се използва заради стягащите си свойства за лечение на диария, дизентерия и други стомашно-чревни разстройства.
- Цветове – Цветовете на Джанката се използват за приготвяне на чай, за който се смята, че помага за релаксация и сън. Те се използват и в традиционната медицина за лечение на кашлица и възпалено гърло.
Кога е най-добре да се бере Джанката?
Най-доброто време за бране на листата на Джанката за медицински цели е през пролетта или в началото на лятото, когато са млади и нежни. Най-добре е да събирате листата, преди растението да започне да цъфти.
За плодовете е най-добре да се берат, когато са напълно узрели, което обикновено се случва в края на лятото до началото на есента. Плодовете трябва да са меки и с тъмнолилав цвят.
Интересни истории, митове и легенди за за Джанката
В някои култури черешовата слива се свързва с възраждането и възкресението заради ранния си цъфтеж през пролетта.
Дървото е важно и за пчеларството, тъй като цветовете му осигуряват нектар и прашец за медоносните пчели.
Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с Джанка
Полезни действия на Джанката
Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Джанка.
Лечение на тревожност и пристъпи на паника:
Растението съдържа съединения като амигдалин и пруназин, които притежават анксиолитични свойства, което го прави полезно за лечение на тревожност и пристъпи на паника
Богат на антиоксиданти
Джанката съдържа високи нива на антиоксиданти, които предпазват организма от вредните свободни радикали и намаляват риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.
Подпомага функцията на храносмилателната система
Плодовете имат стягащи и слабителни свойства, които могат да помогнат за регулиране на движението на червата и облекчаване на запека. Известно е също, че успокояват стомашните неразположения и намаляват възпаленията в червата.
В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за болезнени спазми, гърчове, пристъпи на гняв, желание за самонараняване, истерии, психози, силна възбуда, придружена с нервна криза и срив.
Възможни нежелани реакции от приема на Джанка
Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества. Ето и три примерни странични ефекта:
- Храносмилателни проблеми – Прекомерната консумация може да причини храносмилателни проблеми като диария, повръщане и болки в корема.
- Алергични реакции – Някои хора могат да бъдат алергични към Джанки, което може да доведе до симптоми като сърбеж, треска и затруднено дишане.
- Взаимодействие с лекарства– Може да взаимодейства с някои лекарства, включително лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за кръвно налягане, което да доведе до нежелани ефекти или намалена ефективност.