Джанка (Prunus cerasifera)

Народни наименования: Джангурки, Дженки, Джагали

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
dzhanka-prunus cerasifera-zdravital

Съдържание за Джанка (Prunus cerasifera)

Информация за Джанката

Джанката е вид цъфтящо растение от семейство Rosaceae. Това е широколистно дърво, което може да достигне до 6-10 метра височина. Дървото има закръглена корона и тъмнолилава кора. Листата му са яйцевидни и имат назъбени краища. Цветовете са бели или розови и цъфтят в началото на пролетта, преди да се появят листата. Плодовете са ядливи, малки и червени или жълти на цвят.

Съдържание за Джанка (Prunus cerasifera))

Какъв е биохимичния състав на Джанката?

Билката е има богат биохимичен състав. Елементите, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в Джанката, са:

  • Флавоноиди
  • Фенолни киселини
  • Тритерпеноиди
  • Гликозиди
  • Органични киселини
  • Антоцианини
  • Танини
  • Захари
  • Витамини 
  • Минерали

Къде расте Джанката?

Черешовата слива произхожда от Балканите и Западна Азия, но е широко разпространена и в други региони.
Тя може да расте в широк диапазон от почви и климатични условия.
Често се отглежда като декоративно дърво в градини и паркове, а плодовете ѝ се използват за приготвяне на конфитюри и желета, както и в баховта терпия и билколечението.

Кои части на Джанката са най-полезни?

  • Плодове – Плодът на Джанката, известен още като черешова слива, е богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Използват се за подобряване на здравето на храносмилателната система, облекчаване на запек и укрепване на имунната система.
  • Листа – Листата на Джанката са известни със своите диуретични и противовъзпалителни свойства. Те се използват за лечение на инфекции на пикочните пътища, ревматизъм и подагра.
  • Кора – Кората на Джанката се използва заради стягащите си свойства за лечение на диария, дизентерия и други стомашно-чревни разстройства.
  • Цветове – Цветовете на Джанката  се използват за приготвяне на чай, за който се смята, че помага за релаксация и сън. Те се използват и в традиционната медицина за лечение на кашлица и възпалено гърло.

Кога е най-добре да се бере Джанката?

Най-доброто време за бране на листата на Джанката за медицински цели е през пролетта или в началото на лятото, когато са млади и нежни. Най-добре е да събирате листата, преди растението да започне да цъфти.

За плодовете е най-добре да се берат, когато са напълно узрели, което обикновено се случва в края на лятото до началото на есента. Плодовете трябва да са меки и с тъмнолилав цвят. 

Интересни истории, митове и легенди за за Джанката

В някои култури черешовата слива се свързва с възраждането и възкресението заради ранния си цъфтеж през пролетта.
Дървото е важно и за пчеларството, тъй като цветовете му осигуряват нектар и прашец за медоносните пчели.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с Джанка

Полезни действия на Джанката

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Джанка.

  • Лечение на тревожност и пристъпи на паника:

Растението съдържа съединения като амигдалин и пруназин, които притежават анксиолитични свойства, което го прави полезно за лечение на тревожност и пристъпи на паника

  • Богат на антиоксиданти

Джанката съдържа високи нива на антиоксиданти, които предпазват организма от вредните свободни радикали и намаляват риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

  • Подпомага функцията на храносмилателната система

Плодовете имат стягащи и слабителни свойства, които могат да помогнат за регулиране на движението на червата и облекчаване на запека. Известно е също, че успокояват стомашните неразположения и намаляват възпаленията в червата.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за болезнени спазми, гърчове, пристъпи на гняв, желание за самонараняване, истерии, психози, силна възбуда, придружена с нервна криза и срив.

Възможни нежелани реакции от приема на Джанка

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества.  Ето и три примерни странични ефекта:

  • Храносмилателни проблеми – Прекомерната консумация може да причини храносмилателни проблеми като диария, повръщане и болки в корема.
  • Алергични реакции – Някои хора могат да бъдат алергични към Джанки, което може да доведе до симптоми като сърбеж, треска и затруднено дишане.
  • Взаимодействие с лекарства– Може да взаимодейства с някои лекарства, включително лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за кръвно налягане, което да доведе до нежелани ефекти или намалена ефективност.

Продукти с Джанка

Статии за Джанка (Prunus cerasifera)

Статии за

Джанка

Надяваме се информацията за Джанка (Prunus cerasifera) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

[wpdreams_ajaxsearchlite]
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни