Разширени вени

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
razshirenite-veni

Разширените вени са подути кръвоносни съдове, които се появяват точно под повърхността на кожата в долната част на тялото. Когато стените на вените ви са слаби и клапите ви не работят правилно, кръвта се връща във вената ви. Това причинява сините и лилавите издутини, които виждате на краката, стъпалата или глезените. Няколко възможности за лечение могат да работят, но разширените вени могат да се върнат.

Съдържание за Разширени вени

Какво представляват Разширените вени?

Разширените вени са подути, усукани кръвоносни съдове, които изпъкват точно под повърхността на кожата ви. Тези сини или лилави издутини обикновено се появяват в краката, стъпалата и глезените. Те могат да бъдат болезнени или сърбящи. Паякообразните вени, които може да заобикалят разширените вени, са по-малки червени или лилави линии, които се появяват близо до повърхността на кожата ви.

Въпреки че могат да бъдат грозни и неудобни, разширените вени не са опасни за повечето хора. В някои случаи тежките разширени вени могат да доведат до сериозни здравословни проблеми, като кръвни съсиреци. Можете да облекчите повечето симптоми на разширени вени у дома или вашият доставчик на здравни услуги може да ги лекува с инжекции, лазерна терапия или операция.

Каква е разликата между разширени вени и паякообразни вени?

Разширените вени и паякообразните вени са два вида венозни заболявания , но изглеждат различно. Паякообразните вени са по-малки и по-тънки от разширените вени. Те изглеждат като червени или сини паяжини или клони на дърво и са близо до повърхността на кожата.

Паякообразните вени обикновено не са болезнени. Те могат да се появят навсякъде по тялото ви, най-често зад коляното, по краката или по лицето. Разширените вени обикновено се появяват на стъпалата и краката.

Съдържание за Разширени вени

Какви са видовете Разширени вени?

 • Повърхностни разширени вени: Това са най-често срещаните разширени вени, които се появяват близо до повърхността на кожата. Често се виждат като изпъкнали, усукани вени, които са сини или лилави на цвят. Повърхностните разширени вени могат да се появят в различни части на тялото, но най-често се срещат в краката.
 • Ретикуларни разширени вени: Ретикуларните вени са по-малки, синкави вени, които често се срещат в краката. Те често са свързани помежду си и могат да образуват мрежа под кожата. Въпреки че ретикуларните вени са по-малки по размер в сравнение с повърхностните разширени вени, те все пак могат да допринесат за дискомфорт и естетически проблеми.
 • Телангиектазии (паякообразни вени): Паякообразните вени са малки, разширени кръвоносни съдове, които се появяват близо до повърхността на кожата. Обикновено са червени, лилави или сини на цвят и могат да наподобяват паяжини или клонки. Паякообразните вени често се срещат по краката, лицето и други части на тялото. Въпреки че обикновено са безвредни, те могат да предизвикат козметични проблеми.
 • Перфораторни разширени вени: Перфораторните вени са отговорни за пренасянето на кръвта от повърхностните вени към дълбоките вени. Когато тези вени се разширят или не функционират правилно, те могат да предизвикат движение на кръвта в неправилна посока, което води до появата на разширени вени. Перфораторните разширени вени често се свързват с по-тежки случаи на венозна недостатъчност.
 • Варикозни вени на ствола: Това са по-големи варикозни вени, които могат да се видят и усетят под кожата. Тези вени обикновено са прави или леко усукани и могат да причинят дискомфорт, тежест и болка. Варикозните вени на ствола често се срещат в краката и могат да бъдат свързани с основна венозна недостатъчност.

Честота на проблема

Разширените вени са много чести. Около 1/3 от всички възрастни имат разширени вени. Те са по-чести при хора, определени като женски по рождение, отколкото при хора, определени като мъжки по рождение.

Какви са симптомите на Разширени вени?

Най-разпознаваемият признак за разширени вени е възлеста, синя или лилава вена точно под повърхността на кожата ви. Симптомите включват:

 • Изпъкнали вени: Усуканите, подути, подобни на въжета вени често са сини или лилави. Те се появяват точно под повърхността на кожата на краката, глезените и стъпалата. Те могат да се развиват в клъстери. В близост могат да се появят малки червени или сини линии (паякообразни вени).
 • Тежки крака: Мускулите в краката ви може да се чувстват уморени, тежки или мудни, особено след физическа активност.
 • Сърбеж: Зоната около разширените вени може да сърби.
 • Болка: Краката може да са болезнени, болезнени или болезнени, особено зад коленете. Може да имате мускулни крампи.
 • Подуване: Вашите крака, глезени и стъпала могат да се подуят и да пулсират.
 • Обезцветяване на кожата и язви: Ако не се лекуват, разширените вени могат да причинят кафяви оцветявания на кожата ви. Тежките разширени вени могат да причинят венозни язви (рани) по кожата ви.

В следствие на какво се получава Разширени вени?

Разширените вени се появяват, когато стените на вените ви отслабнат. Тъй като кръвното налягане във вената ви се повишава, отслабените стени позволяват на вената ви да стане по-голяма. Докато вената ви се разтяга, клапите, които поддържат кръвта да се движи в една посока във вената ви, не могат да работят както трябва. Мудната кръв се натрупва или се натрупва във вената ви, което кара вената ви да се подува, издува и усуква.

Стените и клапите на вените могат да станат слаби поради няколко причини, включително:

 • Хормони.
 • Процесът на стареене.
 • Наднормено тегло.
 • Ограничително облекло.
 • Налягане във вената от стоене за дълги периоди.

Възможни усложнения от Разширени вени?

Разширените вени могат да причинят язви (отворени рани), кървене и обезцветяване на кожата, ако не се лекуват. Тежките разширени вени могат да бъдат признак на хронична венозна недостатъчност . Това състояние засяга способността на вените ви да изпомпват кръв към сърцето ви.

Хората, които имат разширени вени, може да са по-склонни да развият кръвни съсиреци. Важно е да уведомите вашия лекар за разширени вени. Той трябва да Ви прегледа и наблюдава за нарушения на съсирването като:

 • Повърхностен тромбофлебит: В разширените вени могат да се образуват кръвни съсиреци, причинявайки състояние, наречено повърхностна венозна тромбоза или повърхностен тромбофлебит . Тромбофлебитът е болезнен, но обикновено не е опасен. Също така е лечимо.
 • Дълбока венозна тромбоза (ДВТ): Хората с разширени вени имат по-висок риск от дълбока венозна тромбоза , кръвен съсирек във вена дълбоко в тялото ви.
 • Белодробна емболия: Кръвен съсирек в тялото ви (обикновено в резултат на ДВТ) може да се заседне в белия дроб. Белодробната емболия е животозастрашаващо състояние, което изисква незабавно лечение.

Как се диагностицират Разширени вени?

Разширените вени са близо до повърхността на кожата ви и лесно се виждат. Лекарите могат да диагностицират състоянието по време на физически преглед. Те ще напипат вените ви и ще ги изследват, докато седите и правите.

За да видите подробни изображения на вашите вени и да проверите за усложнения, вашия лекар може да препоръча ултразвук . Този безопасен, безболезнен тест използва звукови вълни, за да създаде снимки на тъкани в тялото ви. Ултразвукът може да покаже кръвни съсиреци и как работят вашите клапи.

Как се овладява проблема?

Въпреки че няма лек за разширени вени, тези лечения могат да намалят появата им и да облекчат дискомфорта:

 • Повдигане: За да увеличите притока на кръв и да намалите налягането във вените, трябва да повдигнете краката си над кръста няколко пъти през деня.
 • Еластични чорапи: Чорапите притискат вените ви и намаляват дискомфорта. Компресията спира вените ви от разтягане и подпомага притока на кръв.
 • Инжекционна терапия (склеротерапия): По време на склеротерапията лекар инжектира разтвор във вената ви. Разтворът причинява слепване на стените на вените. В крайна сметка вената ви се превръща в белег и избледнява.
 • Лазерна терапия: При минимално инвазивна процедура, наречена ендовенозна термична аблация , лекарите използват катетър (дълга, тънка тръба) и лазер, за да затворят увредена вена.
 • Операция на вена: По време на тези процедури, наричани също лигиране и стрипинг , хирургът превързва засегнатата ви вена (лигиране), за да спре събирането на кръв. Хирургът може да премахне (оголи) вената, за да предотврати повторното появяване на разширени вени.

Билкова терапия при борба с Разширени вени

 • Конски кестен (Aesculus hippocastanum): Екстрактът от конски кестен е популярно билково средство за лечение на разширени вени. Той съдържа съединение, наречено аесцин, което помага за укрепване на стените на вените, намалява възпалението и подобрява притока на кръв. Конският кестен може да се приема перорално под формата на капсули или да се прилага локално като крем или гел.
 • Хамамелис вирджиния (Hamamelis virginiana): Хамамелисът има стягащи свойства и може да помогне за намаляване на отока и възпалението, свързани с разширените вени. Може да се прилага локално като компрес или да се добави към топла вана за успокояване на засегнатата област.
 • Екстракт от кора на бор (Pinus pinaster): Екстрактът от борова кора, известен още като пикногенол, е мощен антиоксидант, който подобрява функцията на кръвоносните съдове и укрепва стените на капилярите. Той може да помогне за облекчаване на симптомите на разширени вени и да насърчи здравословното кръвообращение. Екстрактът от борова кора се предлага под формата на добавка.
 • Джинджифил (Zingiber officinale): Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на кръвообращението. 

Средства и лекове за превенция на Разширени вени в домашни условия

Може да не сте в състояние да предотвратите разширени вени. Можете да намалите шансовете си да ги развиете, като водите активен, здравословен начин на живот. Доставчиците на здравни услуги препоръчват много от същите мерки за предотвратяване и лечение на разширени вени:

 • Избягвайте дълги периоди на стоене прав: За да насърчите притока на кръв, правете редовни почивки, за да се разтягате и да се разхождате, особено ако имате работа, която изисква да сте на крака.
 • Повдигнете краката си: Повдигането на краката над кръста помага на притока на кръв към сърцето ви.
 • Поддържайте здравословно тегло: Отървете се от излишните килограми намалява налягането във вашите кръвоносни съдове.
 • Откажете употребата на тютюн: Пушенето уврежда кръвоносните съдове, намалява притока на кръв и причинява широк спектър от здравословни проблеми.
 • Останете активни: За да подобрите кръвообращението, движете се често и избягвайте да седите неподвижно за продължителни периоди.
 • Опитайте компресионни чорапи: поддържащите чорапи и чорапогащник притискат вените ви и помагат на кръвта да циркулира, което може да предотврати влошаването на разширените вени.
 • Носете дрехи, които пасват правилно: За да насърчите притока на кръв, уверете се, че коланът ви не е прекалено стегнат.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Въпреки че разширените вени обикновено не са опасни, трябва да посетите вашия лекар за преглед. Ако се притеснявате как изглеждат разширените вени или ако са болезнени, лечението може да ви помогне. Трябва да посетите вашия доставчик възможно най-скоро, ако кожата или вените са:

 • Започнали да кървят.
 • Обезцветени.
 • Болезнени, зачервени или топли на допир.
 • Подути.

Милиони хора живеят с разширени вени. За повечето хора разширените вени не причиняват сериозни здравословни проблеми. Промените в начина на живот и домашните лекарства могат да облекчат симптомите и да предотвратят влошаването им. 

Статии за Разширени вени

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Разширени вени

 • 44,00 лв. Купи
 • 25,90 лв. Добавяне в количката
 • 25,90 лв. Добавяне в количката
 • 176,00 лв. Купи
Статии за заболяването Разширени вени

Надяваме се информацията за Разширени вени е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни