Остеопороза

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
astma

Остеопорозата отслабва костите, което ги прави по-податливи на внезапни и неочаквани фрактури. Заболяването често протича без никакви симптоми или болка и не се открива, докато костите не се счупят. Можете да предприемете стъпки за предотвратяване на това заболяване и съществуват лечения.

Съдържание за Остеопороза

Какво представлява заболяването Остеопороза?

Думата „остеопороза“ означава „пореста кост“. Това е заболяване, което отслабва костите и ако го имате, вие сте изложени на по-голям риск от внезапни и неочаквани фрактури на костите. Остеопорозата означава, че имате по-малко костна маса и сила. Заболяването често се развива без никакви симптоми или болка и обикновено не се открива, докато отслабените кости не причинят болезнени фрактури. Повечето от тях са фрактури на бедрото, китката и гръбначния стълб.

Съдържание за Остеопороза

Какви са видовете Остеопороза?

Съществуват два основни вида остеопороза: първична и вторична.

 • Първична остеопороза: Този вид остеопороза е свързана с възрастта и се среща при жени в постменопауза и мъже в напреднала възраст. Тя се причинява от естествения процес на стареене, който води до намаляване на костната плътност и здравина. Жените са по-податливи на първична остеопороза поради хормоналните промени по време на менопаузата, които водят до намаляване на костната плътност.
 • Вторична остеопороза: Този вид остеопороза се дължи на основни медицински състояния или лекарства, които влияят върху здравето на костите. Примери за състояния, които могат да причинят вторична остеопороза, са хиперпаратиреоидизъм, синдром на Кушинг и възпалителни заболявания на червата. Лекарствата, които могат да повишат риска от вторична остеопороза, включват глюкокортикоиди (стероиди), антиконвулсанти и някои видове лечение на рак.

Освен това има два други вида остеопороза, които се срещат по-рядко:

 • Идиопатична юношеска остеопороза: Този вид остеопороза се среща при деца и юноши и се характеризира с намалена костна плътност и здравина без основно заболяване или употреба на лекарства.
 • Остеогенезис имперфекта: Това е генетично заболяване, което причинява крехки кости, склонни към счупвания. Причинява се от мутации в гените, които произвеждат колаген – протеин, който осигурява структурата на костите и други съединителни тъкани.

Честота на заболяването

След 50-годишна възраст една от две жени и един от четирима мъже имат фрактура, свързана с остеопороза през живота си. Други 30% имат ниска костна плътност, което ги излага на риск от развитие на остеопороза. Това състояние се нарича остеопения.

Остеопорозата е отговорна за повече от два милиона фрактури всяка година и този брой продължава да расте. Има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите появата на остеопороза. Лечението може също да забави скоростта на загуба на костна маса, ако имате остеопороза.

Какви са симптомите на Остеопороза?

Обикновено няма симптоми на остеопороза. Ето защо понякога се нарича тиха болест. Трябва обаче да внимавате за следните неща:

 • Загуба на височина (скъсяване с два см. или повече).
 • Промяна в позата (изкривяване настрани или изкривяване напред).
 • Недостиг на въздух (по-малък белодробен капацитет поради компресирани дискове).
 • Фрактури на костите.
 • Болка в кръста.

В следствие на какво се получава Остеопороза?

Има много рискови фактори, които увеличават шансовете ви за развитие на остеопороза, като два от най-важните са полът и възрастта.

Рискът от остеопорозни фрактури за всеки се увеличава с възрастта. Най-голям риск от развитие на остеопороза обаче имат жените над 50-годишна възраст или жени след менопауза. Жените претърпяват бърза загуба на костна маса през първите 10 години след навлизане в менопаузата, тъй като менопаузата забавя производството на естроген, хормон, който предпазва от прекомерна загуба на костна маса.

Възрастта и остеопорозата засягат и мъжете. Може да се изненадате да разберете, че мъжете над 50-годишна възраст са по-склонни да получат костно счупване, предизвикано от остеопороза, отколкото да получат рак на простатата. Около 80 000 мъже годишно се очаква да счупят бедро, а мъжете са по-склонни от жените да умрат през годината след фрактура на бедрото.

Вашият риск от развитие на остеопороза също е свързан с етническата принадлежност. Кавказките и азиатските жени са по-склонни да развият остеопороза. Въпреки това, афро-американските и испаноговорящите жени все още са изложени на риск. 

Друг фактор е структурата на костите и телесното тегло. Дребните и слаби хора са изложени на по-голям риск от развитие на остеопороза, тъй като те имат по-малко кост за загуба, отколкото хората с по-голямо телесно тегло и по-едра фигура.

Фамилната история също играе роля в риска от остеопороза. Ако вашите родители или баби и дядовци са имали някакви признаци на остеопороза, като например фрактура на бедрото след леко падане, може да имате по-голям риск от развитие на заболяването.

И накрая, някои медицински състояния и лекарства повишават риска. Ако имате или сте имали някое от следните състояния, някои от които са свързани с нередовни нива на хормоните, вие и вашият лекар може да обмислите по-ранен скрининг за остеопороза.

 • Свръхактивна щитовидна, паращитовидна или надбъбречна жлеза.
 • История на бариатрична (загуба на тегло) хирургия или трансплантация на орган.
 • Хормонално лечение на рак на гърдата или простатата или анамнеза за пропуснати периоди.
 • Цьолиакия или възпалително заболяване на червата.
 • Заболявания на кръвта като множествена миелома.

Някои лекарства причиняват странични ефекти, които могат да увредят костите и да доведат до остеопороза. Те включват стероиди, лечение на рак на гърдата и лекарства за лечение на гърчове. Трябва да говорите с вашия лекар или фармацевт относно ефекта на вашите лекарства върху костите.

Може да изглежда така, сякаш всеки рисков фактор е свързан с нещо, което е извън вашия контрол, но това не е вярно. Имате контрол върху някои от рисковите фактори за остеопороза. Можете да обсъдите проблеми с лекарствата с вашия лекар на здравни услуги. Но вие отговаряте за вашите:

 • Хранителни навици: По-вероятно е да развиете остеопороза, ако тялото ви няма достатъчно калций и витамин D. Въпреки че хранителните разстройства като булимия или анорексия са рискови фактори, те могат да бъдат лекувани.
 • Начин на живот: Хората, които водят заседнал (неактивен) начин на живот, имат по-висок риск от остеопороза.
 • Употреба на тютюн: Пушенето увеличава риска от фрактури.
 • Употреба на алкохол: две питиета на ден (или повече) увеличават риска от остеопороза.

Възможни усложнения от заболяването Остеопороза?

Някои от възможните усложнения на остеопорозата включват:

 • Счупвания: Остеопорозата увеличава риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Тези фрактури могат да бъдат много болезнени и да повлияят значително на качеството на живот на човека.
 • Хронична болка: Свързаните с остеопорозата фрактури могат да причинят хронична болка, която може да бъде трудна за овладяване и да доведе до дългосрочна инвалидност.
 • Загуба на подвижност: В резултат на фрактурите някои хора с остеопороза могат да загубят подвижност и да станат по-малко независими, което затруднява извършването на ежедневните дейности.
 • Намалено качество на живот: Остеопорозата може да окаже значително въздействие върху качеството на живот на човека, като доведе до социална изолация, депресия и тревожност.
 • Кифоза: Остеопорозата може да причини изкривяване на гръбначния стълб, известно като кифоза, което може да доведе до прегърбена стойка и намаляване на ръста.
 • Зъбни проблеми: Остеопорозата може да засегне и костите на челюстта, което води до стоматологични проблеми като загуба на зъби и заболявания на венците.

Важно е да предприемете мерки за предотвратяване и лечение на остеопорозата, за да намалите риска от тези усложнения.

Как се диагностицира Остеопороза?

Лекуващият лекар може да поръча тест, за да ви даде информация за здравето на вашите кости, преди да започнат проблемите. Тестовете за костна минерална плътност (BMD) са известни също като сканирания с двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия (DEXA или DXA). Тези рентгенови лъчи използват много малки количества радиация, за да определят колко здрави са костите на гръбначния стълб, бедрото или китката. Обикновените рентгенови снимки ще покажат остеопороза само когато заболяването е много напреднало.

Всички жени над 65-годишна възраст трябва да си направят изследване на костната плътност. DEXA сканирането може да се направи по-рано за жени, които имат рискови фактори за остеопороза. Мъже над 70-годишна възраст или по-млади мъже с рискови фактори също трябва да обмислят получаването на тест за костна плътност.

Как се овладява заболяването?

Жени, чийто тест за костна плътност показва Т-резултати от -2,5 или по-ниски, като -3,3 или -3,8, трябва да започнат терапия, за да намалят риска от фрактури. Много жени се нуждаят от лечение, ако имат остеопения, което е костна слабост, която не е толкова тежка, колкото остеопорозата. Хората, които са имали типична остеопорозна фрактура, като тази на китката, гръбначния стълб или бедрото, също трябва да бъдат лекувани (понякога дори ако резултатите за костната плътност са нормални).

Добавки

Вашият лекар може да ви посъветва да приемате калций и витамин D. Това е важно, ако имате остеопороза или ако се опитвате да я предотвратите.  Има калциеви добавки на растителна основа.

Препоръчителното количество дневен прием на калций е 1000 mg до 1200 mg дневно чрез диета и/или добавки.

Има различни разбирания относно необходимите нива на витамин D, но е вярно, че много хора нямат необходимото количество витамин D и може да се наложи да приемат добавки. 

Лечението на установена остеопороза може да включва упражнения, витаминни и минерални добавки и лекарства. Често се препоръчват упражнения и добавки, за да ви помогнат да предотвратите остеопороза. Упражненията включващи тежести, устойчивост и баланс са важни.

Какви лекарства се използват за лечение на остеопороза?

Има няколко класа лекарства, използвани за лечение на остеопороза. Вашият лекар ще работи с вас, за да намерите най-подходящия. Не е възможно да се каже, че има едно най-добро лекарство за лечение на остеопороза. „Най-доброто“ лечение е това, което е най-добро за вас.

Хормонална и хормоно-свързана терапия

Този клас включва естроген, тестостерон и селективния модулатор на естрогенните рецептори ралоксифен. Поради потенциала за образуване на кръвни съсиреци, някои видове рак и сърдечни заболявания, естрогенната терапия вероятно ще се използва при жени, които трябва да лекуват симптомите на менопаузата, и при по-млади жени.

Тестостеронът може да бъде предписан за увеличаване на костната ви плътност, ако сте мъж с ниски нива на този хормон.

Ралоксифен действа като естроген с костите. Лекарството се предлага под формата на таблетки и се приема всеки ден. В допълнение към лечението на остеопороза, ралоксифен може да се използва за намаляване на риска от рак на гърдата при някои жени. За остеопороза ралоксифенът обикновено се използва в продължение на пет години.

Калцитонин-сьомга е синтетичен хормон. Намалява вероятността от фрактури на гръбначния стълб, но не непременно фрактури на бедрото или други видове счупвания. Може да се инжектира или да се вдишва през носа. Не се препоръчва като първи избор. Възможни са по-сериозни странични ефекти.

Бифосфонати

Бифосфонатните лечения за остеопороза се считат за антирезорбтивни лекарства. Те спират тялото да абсорбира повторно костната тъкан. Има няколко формулировки с различни схеми на дозиране (месечно, ежедневно, седмично и дори годишно) и различни марки.

Може да сте в състояние да спрете приема на бифосфонати след три до пет години и все още да получавате ползи, след като спрете. Освен това тези лекарства се предлагат като генерични лекарства.

Възможните нежелани реакции на бифосфонатите включват грипоподобни симптоми (треска, главоболие), киселини и нарушена бъбречна функция. Съществуват и потенциално сериозни странични ефекти. Рискът от тези редки събития се увеличава при продължителна употреба на лекарството (>5 години).

Биологични

Денозумаб  е продукт, който се предлага под формата на инжекция, прилагана на всеки шест месеца на жени и мъже. Често се използва, когато други лечения са неуспешни. Денозумаб може да се използва дори при някои случаи на намалена бъбречна функция. Неговите дългосрочни ефекти все още не са известни, но има потенциално сериозни странични ефекти. Те включват възможни проблеми с костите на бедрото или челюстта и сериозна инфекция.

Анаболни агенти

Тези продукти изграждат костите при хора с остеопороза. В момента има само три от тези продукти, одобрени. 

Препоръчителна дневна доза калций

Възраст и пол Количество
Възрастни, 19-50 години 1000 мг
Възрастни мъже, 51-70 години 1000 мг
Възрастни жени, 51-70 години 1200 мг
Възрастни, над 71 години 1200 мг
Бременни и кърмещи тийнейджъри 1300 мг
Бременни и кърмещи възрастни 1000 мг

Препоръчителна дневна доза витамин D

Хора по възраст Количество
Бебета 0-6 месеца 400 IU
Бебета 6-12 месеца 400 IU
1-3 години 600 IU
4-8 години 600 IU
9-70 години 800 IU
Над 70 години 800 IU
14-50 години, бременна/кърмачка 600 IU

Билкова терапия при борба с Остеопороза

 • Корен от репей: Коренът от репей е растение, богато на минерали, включително калций, магнезий и калий, които са важни за здравето на костите. Някои проучвания показват, че коренът от репей може да помогне за подобряване на костната плътност.
 • Полски хвощ: Полският хвощ е растение, богато на силиций – минерал, който е важен за здравето на костите. Някои изследвания показват, че полският хвощ може да помогне за подобряване на костната плътност и да намали риска от фрактури.
 • Бабини зъби: Бабини зъби е растение, което традиционно се използва при различни здравословни състояния, включително остеопороза. Някои проучвания показват, че то може да помогне за подобряване на костната плътност и намаляване на риска от фрактури. Прочете повече за билката.
 • Женшен: Женшенът традиционно се използва при различни здравословни състояния, включително остеопороза. Някои изследвания показват, че женшенът може да помогне за подобряване на костната плътност и да намали риска от фрактури.
 • Коприва: Копривата е растение, богато на калций, магнезий и други минерали, които са важни за здравето на костите.  Прочете повече за билката.
 • Куркума: Куркумата е подправка, която има противовъзпалителни свойства и традиционно се използва за различни здравословни състояния. Някои проучвания показват, че куркумата може да помогне за подобряване на костната плътност и да намали риска от фрактури.  Прочете повече за билката.

Средства и лекове за превенция на Остеопороза в домашни условия

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате рискови фактори и се съмнявате за остеопороза, попитайте вашия лекар за скрининг, дори ако не сте на възраст 65 (за жени) или 70 (за мъже). Остеопорозата може да бъде сериозна. Фрактурите могат да променят или застрашат живота ви.  Винаги се обаждайте на вашия лекар, ако паднете, ако се притеснявате за счупване на кости или ако имате силна болка в гърба, която се появява внезапно.

Не забравяйте, че можете да водите активен и пълноценен живот, дори ако имате остеопороза. 

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Статии за заболяването Остеопороза

Продукти за билколечение на Остеопороза

 • 47,00 лв. Купи
 • 10,00 лв. Добавяне в количката
 • 188,00 лв. Купи
 • 15,00 лв. Добавяне в количката
Статии за заболяването Остеопороза

Надяваме се информацията за Остеопороза е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни