Херпес Симплекс

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
herpes

Херпес симплекс е вирус. Има два вида херпес. HSV-1 има тенденция да засяга устата и лицето ви. HSV-2 има тенденция да засяга гениталната ви област. След като човек се зарази с херпес, това е състояние за цял живот. Симптомите обикновено включват рани, които продължават до 10 дни. Някои хора не изпитват симптоми на херпес. Други избират антивирусно лечение, за да намалят огнищата.

Съдържание за Херпес

Какво представлява заболяването Херпес?

Херпес симплекс е вирус, който причинява кожни инфекции. Инфекцията продължава през целия ви живот и причинява болезнени или сърбящи рани и мехури, които идват и си отиват. Херпес симплекс вирусът обикновено не причинява сериозни проблеми. Но може да бъде опасно при кърмачета и хора с отслабена имунна система . 

Съдържание за Херпес

Какви са видовете Херпес?

Има два вида херпес симплекс:

 • Херпес симплекс 1 (HSV-1, известен като орален херпес) има тенденция да засяга устата или лицето ви. Причинява афти. HSV-1 се разпространява чрез контакт със слюнка (плюене).
 • Херпес симплекс 2 (HSV-2, известен като генитален херпес) е инфекция, предавана по полов път (ППИ). Той причинява рани по кожата, която влиза в контакт с гениталиите на заразен човек.

Понякога херпесната инфекция може да засегне други части на тялото ви, като очите или други части на кожата.

Каква е разликата между HSV-1 и HSV-2?

Вид Разлика
HSV-2 • Разпространява се чрез контакт с вируса в слюнката или кожата.
• Обикновено засяга устата и лицето.
HSV-2 • Разпространява чрез сексуален контакт.
• Обикновено засяга гениталиите

Всяка форма на HSV може да се появи на всяка област от кожата, която влиза в контакт с вируса.

Честота на заболяването

Херпес симплекс е широко разпространен по целия свят. Около 2 от 3 души по света  се заразяват с HSV-1 до 50-годишна възраст. Около 15% от хората на възраст от 15 до 49 години се заразяват с HSV-2.

Какви са симптомите на Херпес?

Много хора с инфекция никога не изпитват симптоми на херпес. Ако забележите симптоми, ще ги изпитате по различен начин в зависимост от това дали имате първата си херпесна епидемия или повторна епидемия. Повтарящите се симптоми обикновено са по-леки от първото огнище. Симптомите не продължават толкова дълго с по-късни огнища. Някои хора може да имат само едно или две огнища през живота си. Други могат да имат до четири или пет огнища на година.

Хората, които имат симптоми на херпес, могат да получат:

 • Херпес около устните, устата или езика. Те могат да изглеждат корички или като пълни с течност мехури.
 • Рани по гениталиите или около ануса.
 • Изтръпване, сърбеж или парене.
 • Треска , подути лимфни възли или мускулни болки.
 • Болка при уриниране.

В следствие на какво се получава Херпес?

Херпесът се разпространява чрез близък контакт с човек, който има инфекцията. Вирусът може да се открие в кожата и слюнката. Ако имате херпес симплекс, най-вероятно е да предадете вируса на друг човек, когато имате рани. Но можете да заразите някой друг дори и да нямате симптоми. Доставчиците на здравни услуги наричат това асимптоматично вирусно отделяне. 

Хората могат да получат HSV-1 чрез:

 • Целувки.
 • Докосване на кожата на човек близо до устата.
 • Споделяне на прибори за хранене, балсам за устни или самобръсначки.
 • Ако правите орален секс от някой, който има херпес, това може да разпространи херпесна инфекция към гениталиите ви.

  Хората могат да получат HSV-2 чрез:
 • Сношение, включително анален, вагинално-пенилен и вагинално-вагинален.
 • Орален секс с някой, който е заразен.
 • Контакт кожа до кожа без еякулация.
 • Докосване на отворени рани, включително по време на кърмене.
 • Раждане от майка или гестационен родител, който има активна инфекция.

Не можете да получите генитален херпес от предмети като тоалетни седалки. Но можете да предадете генитален херпес чрез споделени секс играчки. (За да сте в безопасност, мийте секс играчките преди и след употребата им и не ги споделяйте. Ако го направите, защитете ги с презерватив.)

Възможни усложнения от заболяването Херпес?

Хората, които имат открити рани от генитален херпес, са два пъти по-склонни да получат ХИВ в сравнение с хората без херпес. Този риск е още една причина, поради която е важно да използвате презервативи.

Как се диагностицира Херпес?

Лекарите могат да диагностицират херпес симплекс въз основа на това как изглеждат раните. Вашият лекар може да вземе проба от раната. Лабораторният анализ на пробата може да потвърди или отхвърли херпесния вирус.

Ако нямате рани, вашият лекар може да използва кръвен тест, за да провери за HSV-1 и HSV-2 антитела, маркер, показващ, че сте били изложени на вируса. Кръвният тест не показва активна инфекция (особено при липса на открити рани или лезии). Но той информира вашия лекар дали сте били изложени на херпесния вирус в миналото. Ако това е първата ви инфекция, може да не дадете положителен тест за херпес, ако не е имало достатъчно време тялото ви да развие антитела. Тестът за HSV-1 и HSV-2 антитела може да се повтори след осем до 12 седмици.

Как се овладява заболяването?

Някои хора имат малко или никакви херпесни огнища и избират да не се лекуват. Но много хора предпочитат да използват лекарства, които съкращават огнищата и намаляват симптомите.

По време на епидемия може да използвате антивирусен мехлем или крем, за да намалите симптомите и да изчезнат по-бързо, но това работи само ако започнете да го използвате скоро след началото на епидемията. Много хора с HSV-2 приемат ежедневно перорални лекарства, за да предотвратят огнищата.

Вашият доставчик може да предпише локално (приложено върху кожата) лекарство или перорално лекарство като:

 • Ацикловир.
 • Фамцикловир.
 • Валацикловир.

Билкова терапия при борба с Херпес

 • Камшиче: Камшичето съдържа различни съединения, като танини, флавоноиди и фенолни киселини, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и за поддържане на имунната система.  Прочетете повече за билката.
 • Маточина: Маточината е от семейството на ментата и има антивирусни свойства. В някои проучвания е доказано, че е ефективна срещу вируса на херпес симплекс. Можете да нанесете крем или мехлем от маточина върху засегнатата област или да пиете чай от маточина. Прочетете повече за билката.
 • Корен от женско биле: Коренът от женско биле съдържа съединение, наречено глициризин, за което е доказано, че има антивирусни свойства. То може да е ефективно срещу вируса на херпес симплекс. Можете да пиете чай от женско биле или да нанесете крем или мехлем от женско биле върху засегнатата област. 
 • Ехинацея: Ехинацеята е билка, която обикновено се използва за поддържане на имунната система. Тя може да помогне за засилване на отговора на имунната система към херпесния вирус. Можете да пиете чай от ехинацея или да приемате добавки с ехинацея. Прочетете повече за билката.

Средства и лекове за превенция на Херпес в домашни условия

Избягването на известни причини, като заболяване или стрес, може да помогне за намаляване на честотата на избухването на херпес.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Трябва да се обадите на лекар, ако имате:

 • Генитално дразнене или сърбеж.
 • Генитални или анални мехури.
 • Болезнен полов акт (диспареуния).
 • Болезнено уриниране (дизурия).
 • Зачервяване, болезненост или подуване на половите органи

Статии за билката Херпес

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Херпес

Статии за заболяването Херпес

Надяваме се информацията за Херпес е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни