Eндометриоза

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Често срещано състояние, ендометриозата е болезнено състояние, което може да повлияе на ежедневието ви. Когато имате ендометриоза, тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте на други места в корема и тазовата област. Ендометриозата може да причини болезнени и тежки периоди, както и проблеми с плодовитостта.

Съдържание за Eндометриоза

Какво представлява заболяването Eндометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, се разраства по други части на тялото ви. Когато тази тъкан расте на неподходящи места, тя може да доведе до неприятни симптоми, които да повлияят на ежедневието ви. Някои хора с ендометриоза имат проблеми и със забременяването.

Ендометриумът е вътрешната обвивка на матката. Тази тъкан се отделя по време на менструалния цикъл. Мислете за ендометриума като за слоеве тъкан, които се натрупват по вътрешната лигавица на матката ви. Когато имате менструация, тези слоеве се откъсват от стените на матката и напускат тялото ви. Ако забременеете, ендометриумът помага за поддържане на ранните фази на развитие.

Когато имате ендометриоза, тъкан, подобна на ендометриума, се разраства върху други органи или структури. Тази тъкан може да се разрасне в рамките на корема, таза или дори гърдите Ви. Тази тъкан е хормонално чувствителна и може да се възпали по време на менструалния Ви цикъл. Тези области на ендометриоподобна тъкан могат да причинят кисти на яйчниците, повърхностни лезии, по-дълбоки възли, сраствания (тъкан, която свързва органите Ви и ги свързва) и белези в тялото Ви.

Няколко места, на които можете да развиете ендометриоза, включват:

 • Външната и задната част на матката.
 • Фалопиевите тръби.
 • Яйчниците.
 • Вагината.
 • Перитонеум (лигавицата на корема и таза).
 • Пикочен мехур и уретери.
 • Черва.
 • Ректум.
 • Диафрагма (мускул в долната част на гръдния кош, който играе важна роля в дишането).

Съдържание за Eндометриоза

Какви са видовете Eндометриоза?

 • Повърхностна ендометриоза – огнищата са разположени на повърхността на матката, яйчниците, фалопиевите тръби или други тазови органи.
 • Дълбока ендометриоза – огнищата са разположени в дълбоките слоеве на тъкани в таза, включително мускулите, нервите и органите.
 • Ендометриоза на яйчниците – огнищата са разположени в яйчниците и образуват кисти, наречени ендометриозни кисти или “шоколадови” кисти.
 • Ендометриоза на пикочния мехур – огнищата са разположени в пикочния мехур и могат да причинят болка при уриниране.
 • Ендометриоза на червата – огнищата са разположени в червата и могат да причинят болка в корема, диария или запек.
 • Ендометриоза на ректума – огнищата са разположени в ректума и могат да причинят болка в ануса или трудности при дефекация.
 • Ендометриоза на уретрата – огнищата са разположени в уретрата и могат да причинят болка при уриниране.
 • Ендометриоза на диафрагмата – огнищата са разположени в диафрагмата и могат да причинят болка в гърба или гърдите.

В допълнение към тези видове, ендометриозата може да бъде класифицирана и според тежестта на симптомите:

 • Лека ендометриоза – пациентките имат леки симптоми, които се повлияват от медикаментозно лечение.
 • Умерена ендометриоза – пациентките имат умерени симптоми, които не се повлияват напълно от медикаментозно лечение.
 • Тежка ендометриоза – пациентките имат тежки симптоми, които не се повлияват от медикаментозно лечение и изискват хирургично лечение.

Честота на заболяването Eндометриоза

Ендометриозата това е често срещано състояние, което най-често засяга хора на възраст между 25 и 40 години. Тя може да се открие и при по-млади хора в тийнейджърските им години.

Какви са симптомите на Eндометриоза?

Съществуват много симптоми, свързани с ендометриозата. Основният симптом е болката. Тази болка може да бъде силна или слаба. Обикновено тя се усеща в корема, тазовата област и долната част на гърба. Въпреки че ендометриозата е често срещано заболяване, не всички хора ще изпитват симптоми. Понякога може да имате ендометриоза и да не знаете за нея, докато не бъде открита по време на друга процедура или изследване на стерилитет.

Хората, които изпитват симптоми на ендометриоза, може да имат:

 • Много болезнени менструални спазми.
 • Болки в корема или гърба по време на менструация или между менструациите.
 • Болка по време на полов акт.
 • Силно кървене по време на менструация или зацапване (леко кървене) между менструациите.
 • Безплодие (трудности при забременяване).
 • Болезнено движение на червата.
 • Няма връзка между симптомите на ендометриоза и тежестта на състоянието. Някои хора могат да имат много малко участъци от ендометриоза и въпреки това да изпитват силна болка. Други хора може да имат тежка ендометриоза, но да не изпитват силна болка.

В следствие на какво се получава Eндометриоза?

Причината за ендометриозата е неизвестна. Когато имате ендометриоза, тъкан, подобна на лигавицата на матката, се разраства на неправилни места. Когато се развива на места като външната страна на матката, фалопиевите тръби, яйчниците, червата и в тазовата кухина, тя може да причини болезнени симптоми. Тази болка е свързана с повишено възпаление, а често и с фиброза и сраствания.

Когато подобна на ендометриума тъкан расте извън матката ви, тя може да причини белези (сраствания). Тези участъци от белези могат да слеят органите Ви – да създадат връзки между тях, които обикновено не биха съществували. Това може да доведе до дискомфорт и болка.

Възможни усложнения от заболяването Eндометриоза?

Съществуват няколко медицински усложнения, които могат да възникнат, ако имате ендометриоза. При тежка ендометриоза на уретера понякога може да се получи подуване на бъбреците. Освен  бъбреците могат да бъдат засегнати белия Ви дроб или диафрагмата, което може да доведе до задух, болка в гърдите или колапс на белия дроб по време на менструалния цикъл.
Но може би един от най – често срещаните усложнения са проблемите с плодовитостта. Понякога това може да бъде подпомогнато с възможности за лечение като лекарства, операция за ендометриоза или лечение на безплодието като IVF.

Как се диагностицира Eндометриоза?

В много случаи диагностицирането на ендометриозата започва със симптомите ви. Болезнените и тежки менструации могат да ви накарат да се обърнете към вашия лекар. След като се явите на преглед, вашият лекар (обикновено акушер-гинеколог) може да започне с въпроса за личната ви медицинска история, за всички предишни бременности и дали други хора в семейството ви имат ендометриоза. Вашият лекар може да направи тазов преглед. Ако лекуващият Ви лекар се нуждае от повече информация, той вероятно ще извърши тазови образни изследвания, започвайки с ултразвук. В зависимост от симптомите, физическия преглед и резултатите от ултразвуковото изследване може да се назначи и ядрено-магнитен резонанс за допълнително картографиране на ендометриозата. Може да бъде предложена лапароскопия както за окончателна диагноза, така и за лечение. Тя може да бъде полезен начин за потвърждаване на ендометриоза, тъй като хирургът, който извършва процедурата, може да използва малка камера (лапароскоп), за да погледне вътре в тялото ви. По време на тази процедура може да бъде взета биопсия (малка тъканна проба). Биопсията ще бъде изпратена в лаборатория, за да се потвърди диагнозата.

Понякога можете да откриете ендометриоза случайно. Не всички хора, които имат ендометриоза, изпитват симптоми. В тези случаи Вашият лекар може да открие състоянието по време на друга процедура.

Как се овладява заболяването?

Към момента не съществува лек за ендометриозата. Лечението е насочено към облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Има два основни подхода към лечението на ендометриозата: консервативен и хирургичен.

Консервативното лечение се основава на употребата на лекарства и билки, които потискат растежа на ендометриозните огнища. Най-често използваните лекарства са:

 • Орални контрацептиви – те блокират овулацията и намаляват производството на хормони, които стимулират растежа на ендометриума.
 • Прогестеронови лекарства – те потискат растежа на ендометриума и намаляват болката.
 • Антиестрогенни лекарства – те блокират действието на естрогена, който играе важна роля в развитието на ендометриозата.

Хирургичното лечение се използва, когато консервативното лечение не е ефективно или когато симптомите са тежки. Целта на хирургичното лечение е отстраняването на ендометриозните огнища. Най-често използваните хирургични техники са:

 • Лапароскопия – това е минимално инвазивна операция, която се извършва през малки разрези в коремната стена.
 • Класическа хирургия – това е по-инвазивна операция, която се извършва през голям разрез в коремната стена.

Изборът на метод на лечение зависи от редица фактори, включително тежестта на заболяването, симптомите, възрастта на пациентката и нейното желание за зачеване.

В допълнение към медикаментозното и хирургичното лечение, на пациентките с ендометриоза се препоръчват и промени в начина на живот, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като:

 • Здравословно хранене
 • Регулярни упражнения
 • Достатъчно сън
 • Управление на стреса

Ако имате симптоми на ендометриоза, е важно да се консултирате с лекар. Ранното диагностициране и лечение могат да помогнат за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Билкова терапия при борба с Eндометриоза

 • Джинджифил: Джинджифилът е известен със своите противовъзпалителни и аналгетични (болкоуспокояващи) свойства. Той може да помогне за намаляване на болката, възпалението и мускулните спазми, свързани с ендометриозата.
 • Куркума: Куркумата съдържа куркумин, който има противовъзпалителни свойства. Ендометриозата включва хронично възпаление, а куркумата може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката, свързана със състоянието.
 • Лайка: Лайката има успокояващи и релаксиращи свойства, които могат да помогнат за облекчаване на мускулните спазми и менструалните болки, свързани с ендометриозата. Тя също така може да насърчи релаксацията и да намали стреса.
 • Бял трън: Белият трън е известен със своите защитни свойства за черния дроб. Той може да подпомогне функцията на черния дроб и да помогне за детоксикацията. Тъй като метаболизмът на естрогена се влияе от черния дроб, поддържането на здравето на черния дроб може да бъде от полза за жените с ендометриоза.
 • Мента: Ментата действайки като спазмолитично средство, ментата може да отпусне гладката мускулатура на матката, намалявайки спазмите и дискомфорта. Освен това ментата подпомага храносмилането, което може да бъде от полза за тези, които изпитват стомашно-чревни симптоми, често свързани с ендометриозата.
 • Лист от червена малина: Листата от червена малина поддържат здравето на матката и хормоналния баланс, като потенциално регулира менструалния цикъл и намалява прекомерното кървене.

Средства и лекове за превенция на Eндометриоза в домашни условия

Ендометриозата не е заболяване, което можете непременно да предотвратите. Съществуват определени фактори, които могат да намалят риска от развитие на заболяването, но в някои случаи все още може да имате ендометриоза. Възможно е да има генетична причина някои хора да развиват ендометриоза. Ако други хора от Вашето семейство (майка или баба) са били диагностицирани с ендометриоза, поговорете с Вашия лекар за риска Вие също да развиете това състояние.

Няколко фактора, които могат да намалят риска от ендометриоза, включват:

 • Бременност.
 • Кърмене.
 • Поддържане на здравословно за вас тегло.
 • Започване на менструалния цикъл в по-късна възраст.

Все още няма написани статии

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате някой от следните симптоми, е важно да се консултирате с лекар:

 • Болка в таза, която е тежка или не се повлиява от лекарства без рецепта
 • Болка по време на полов акт
 • Проблеми с плодовитостта
 • Други проблеми, като проблеми с уринирането или дефекацията

Статии за Eндометриоза

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Eндометриоза

 • 46,00 лв. Купи
 • 49,00 лв. Купи
 • 34,90 лв. Купи
 • 196,00 лв. Купи
 • 35,00 лв. Добавяне в количката
 • 184,00 лв. Купи
 • 98,00 лв. Добавяне в количката
 • 139,60 лв. Купи
 • 139,60 лв. Купи

Надяваме се информацията за Eндометриоза е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни