Депресия

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
depresia-zdravital

Депресията е често срещано психично заболяване, което причинява постоянно чувство на тъга и промени в мисленето, съня, храненето и поведението ви. Съществуват няколко различни вида. Депресията е лечима – обикновено с терапия с разговори, медикаменти или и с двете. От съществено значение е да потърсите медицинска помощ веднага щом се появят симптоми.

Съдържание за Депресия

Какво представлява заболяването Депресия?

Депресията е разстройство на настроението, което предизвиква постоянно чувство на тъга и загуба на интерес към неща и дейности, които някога са ви радвали. Тя може да причини и затруднения в мисленето, паметта, храненето и съня.
Нормално е да се чувствате тъжни или да скърбите за трудни житейски ситуации, като например загуба на работа или развод. Но депресията се различава по това, че продължава практически всеки ден в продължение на поне две седмици и включва и други симптоми, а не само тъга.

Съществуват няколко вида депресивни разстройства. Клиничната депресия, или голямото депресивно разстройство, често се нарича просто “депресия”. Това е най-тежкият вид депресия.

Без лечение депресията може да се влоши и да продължи по-дълго. В тежки случаи тя може да доведе до самонараняване или самоубийство. Добрата новина е, че лечението може да бъде много ефективно за подобряване на симптомите.

Съдържание за Депресия

Какви са видовете Депресия?

 • Клинична депресия (голямо депресивно разстройство): Диагнозата голямо депресивно разстройство означава, че сте се чувствали тъжни, унили или безполезни през повечето дни в продължение на поне две седмици, като същевременно сте имали и други симптоми като проблеми със съня, загуба на интерес към дейности или промяна в апетита. Това е най-тежката форма на депресия и една от най-често срещаните форми.
 • Персистиращо депресивно разстройство (ПДР): Персистиращото депресивно разстройство е лека или умерена депресия, която продължава поне две години. Симптомите са по-слабо изразени от голямото депресивно разстройство. В миналото здравните работници са наричали PDD дистимия.
 • Разстройство с нарушена регулация на настроението (РНРН): ДМДД причинява хронична, силна раздразнителност и чести изблици на гняв при децата. Симптомите обикновено започват до 10-годишна възраст.
 • Предменструално дисфорично разстройство (ПМДР): При ПМДР имате симптоми на предменструалния синдром (ПМС) заедно със симптоми на настроението, като силна раздразнителност, тревожност или депресия. Тези симптоми се подобряват в рамките на няколко дни след началото на менструацията, но могат да бъдат достатъчно тежки, за да попречат на живота ви.
 • Депресивно разстройство, дължащо се на друго медицинско състояние: Много медицински състояния могат да предизвикат промени в организма ви, които да причинят депресия. Примерите включват хипотиреоидизъм, сърдечни заболявания, болест на Паркинсон и рак. Ако успеете да излекувате основното заболяване, депресията обикновено също се подобрява.


Съществуват и специфични форми на голямо депресивно разстройство, включително:

 • Сезонно афективно разстройство (сезонна депресия): Това е форма на голямо депресивно разстройство, която обикновено се появява през есента и зимата и отшумява през пролетта и лятото.
 • Пренатална депресия и следродилна депресия: Пренаталната депресия е депресия, която възниква по време на бременността. Следродилната депресия е депресия, която се развива в рамките на четири седмици след раждането на бебето. В DSM те се наричат “голямо депресивно разстройство (MDD) с перипартално начало”.
  Атипична депресия: Симптомите на това състояние, известно още като голямо депресивно разстройство с атипични характеристики, се различават леко от “типичната” депресия. Основната разлика е временното подобряване на настроението в отговор на положителни събития (реактивност на настроението). Други ключови симптоми включват повишен апетит и чувствителност към отхвърляне.
  Хората с биполярно разстройство също изпитват епизоди на депресия в допълнение към маниакални или хипоманиакални епизоди.

Честота на заболяването Депресия

Едно от най-често срещаните и най-сериозните психични разстройства е депресията. Данните от държавите-членки в западната и южната част на ЕС показват, че тежката депресия засяга 9 % от мъжете и 17 % от жените в зряла възраст в Европа. Въздействието ѝ върху качеството на живота може да е съизмеримо с това на сериозно физическо заболяване, като например мозъчно-съдов инцидент.

Какви са симптомите на Депресия?

Симптомите на депресията могат да варират леко в зависимост от вида и могат да бъдат от леки до тежки. Като цяло симптомите включват:

 • Чувствате се много тъжни, безнадеждни или притеснени. Децата и юношите с депресия може да са по-скоро раздразнителни, отколкото тъжни.
 • Не се наслаждавате на нещата, които преди са ви носили радост.
 • Лесно се дразните или разочаровате.
 • Ядене на твърде много или твърде малко храна, което може да доведе до увеличаване или намаляване на теглото.
 • Проблеми със съня (безсъние) или прекалено много сън (хиперсомния).
 • Ниска енергия или умора.
 • Трудно концентриране, вземане на решения или запомняне на нещата.
 • Изпитване на физически проблеми като главоболие, стомашни болки или сексуална дисфункция.
 • Мисли за самонараняване или самоубийство.

В следствие на какво се получава Депресията?

Изследователите не знаят каква е точната причина за депресията. Те смятат, че за развитието ѝ допринасят няколко фактора, сред които:

Мозъчна химия: Дисбалансът на невротрансмитерите, включително серотонин и допамин, допринася за развитието на депресия.
Генетика: Ако имате роднина от първа степен (биологичен родител или брат или сестра) с депресия, вероятността да развиете това състояние е около три пъти по-голяма, отколкото при общото население. Въпреки това можете да имате депресия и без да имате фамилна анамнеза за нея.
Стресиращи събития в живота: Трудните преживявания, като смърт на близък човек, травма, развод, изолация и липса на подкрепа, могат да предизвикат депресия.
Медицински състояния: Хронична болка и хронични заболявания като диабет могат да доведат до депресия.
Лекарства: Някои лекарства могат да предизвикат депресия като страничен ефект. Употребата на наркотични вещества, включително алкохол, също може да предизвика депресия или да я влоши.

Възможни усложнения от заболяването Депресия?

Без лечение депресията може да:

 • Да се влоши.
 • Да увеличи вероятността от други здравословни състояния, като деменция.
 • Да доведе до влошаване на съществуващи здравословни състояния, като диабет или хронична болка.
 • Да доведе до самонараняване или смърт.

Как се диагностицира?

Лекарите диагностицират депресията въз основа на задълбочено проучване на симптомите, медицинската история и историята на психичното ви здраве. Въз основа на контекста на симптомите ви те могат да ви диагностицират конкретен вид депресия, например сезонно афективно разстройство или следродилна депресия.
За да ви бъде поставена диагноза депресия, трябва да имате пет симптома на депресия всеки ден, почти през целия ден, в продължение на поне две седмици.
Вашият лекар може да назначи медицински изследвания, като например кръвни тестове, за да провери дали някакви основни медицински състояния причиняват депресивните Ви симптоми.

Как се овладява заболяването?

Депресията е едно от най-лечимите психични състояния. Приблизително 80-90 % от хората с депресия, които търсят лечение, в крайна сметка реагират добре на него. Възможностите за лечение включват:

 • Психотерапия:

Психотерапията (разговорна терапия) включва разговор със специалист по психично здраве. Вашият терапевт ви помага да идентифицирате и промените нездравословните емоции, мисли и поведение. Съществуват много видове психотерапия – най-разпространена е когнитивно-поведенческата терапия (КПТ). Понякога кратката терапия е всичко, от което се нуждаете. Други хора продължават терапията в продължение на няколко месеца или години.

 • Лекарства:

Лекарствата, отпускани с рецепта, наречени антидепресанти, могат да помогнат за промяна на мозъчната химия, която причинява депресията. Съществуват няколко различни вида антидепресанти и може да отнеме време, за да откриете най-подходящия за вас. Някои антидепресанти имат странични ефекти, които често се подобряват с времето. Ако това не се случи, посъветвайте се с лекаря си. Възможно е друго лекарство да действа по-добре за вас.

 • Допълнителна медицина:

Тя включва лечения, които можете да получавате заедно с традиционната западна медицина. Хората с лека депресия или постоянни симптоми могат да подобрят благосъстоянието си с терапии като акупунктура, масаж, хипноза и биологична обратна връзка.

 • Терапия за стимулиране на мозъка:

Терапията за стимулиране на мозъка може да помогне на хора с тежка депресия или депресия с психоза. Видовете терапия за мозъчна стимулация включват електроконвулсивна терапия (ЕКТ), транскраниална магнитна стимулация (ТМС) и стимулация на блуждаещия нерв (VNS).

Билкова терапия при борба с Депресия

Билките могат да бъдат полезно допълнение към традиционните терапии за лечение на депресия. Важно е обаче да се консултирате с медицински специалист, преди да използвате каквито и да било билки, особено ако приемате лекарства или имате заболяване. Ето някои билки, които традиционно се използват за облекчаване на симптомите на депресия:

 • Жълт кантарион: Тази билка е широко изследвана за ефективността си при лечение на лека до умерена депресия. Тя действа, като повишава нивата на серотонин, допамин и норепинефрин в мозъка.
 • Родиола: Тази адаптогенна билка традиционно се използва за справяне със стреса и може да бъде полезна за хора, страдащи от депресия, дължаща се на стрес. Тя може да помогне и за подобряване на когнитивните функции.
 • Шафран: Тази подправка е изследвана за ефективността си при лечение на лека до умерена депресия. Възможно е да действа чрез повишаване на нивата на серотонин в мозъка.
 • Пасифлора: Тази билка има успокояващо действие върху нервната система и може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и депресия.
 • Лавандула: Тази билка има успокояващ ефект върху нервната система и може да помогне за намаляване на симптомите на тревожност и депресия.

Средства и лекове за превенция на Депресия в домашни условия

Невинаги можете да предотвратите депресията, но можете да намалите риска, като:

 • Поддържате здравословен режим на сън.
 • Управление на стреса с помощта на здравословни механизми за справяне.
 • Практикуване на редовни дейности за грижа за себе си, като упражнения, медитация и йога.

  Ако сте имали депресия преди, може да е по-вероятно да я изпитате отново. Ако имате симптоми на депресия, потърсете помощ възможно най-скоро.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако имате симптоми на депресия, обърнете се към медицинско лице или специалист по психично здраве. Те могат да ви поставят точна диагноза и да предложат варианти за лечение.
Ако сте започнали лечение за депресия и то не дава резултат или имате неприятни странични ефекти, говорете с вашия лекар. Той може да препоръча различен план за лечение.

Статии за Депресия

ВАЖНО!  НЕ СЕ САМОДИАГНОСТИЦИРАЙТЕ, разговаряйте с вашия лекар, той ще Ви даде най – правилните насоки, най-точната диагноза и най- правилното лечение за вашия проблем. 

Продукти за билколечение на Депресия

 • 44,90 лв. Добавяне в количката
 • 44,90 лв. Купи
 • 26,90 лв. Добавяне в количката
 • 71,90 лв. Add to cart

Надяваме се информацията за Депресия е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други заболявания и състояния, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни