Студената пот: 7 водещи причини за нея!

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Студената пот може да е предупредителен знак за ниска кръвна захар или повишен риск от инфаркт

Потта се явява като естествен охладител на човешкото тяло. Малките капки вода по кожата помагат за понижаване на телесната температура, когато стане твърде горещо. Но какво ще стане, ако сте потни и студени едновременно? Според докторът по вътрешни болести Андрей Братеану, ако човек има пот и чувства студенина едновременно, това може да е признак за здравословен проблем. „Незабавно потърсете медицинска помощ, ако развиете студена пот. Студената пот не е състояние. Те са предупредителен знак, че нещо не е наред. Може да имате медицинско състояние, което изисква незабавно лечение.“

Какво представлява студената пот?

Студената пот означава, че човек се изпотява, въпреки усещането за студ. Тези две реакции обикновено са противоположни. „Нормалното изпотяване е отговор на повишаване на телесната температура, обикновено от излагане на топлина или физическа активност“ – обяснява д-р Братеану. „Изпотяването понижава температурата ви, така че се чувствате по-хладни.“ Студената пот може да се появи с други симптоми като:

  • Втрисане​;
  • Лепкава кожа;
  • Настръхване.

Какво причинява студената пот?

1.  Ендокринни нарушения

Свръхактивната щитовидна жлеза произвежда твърде много хормони (хипертиреоидизъм). Когато имате твърде много хормони на жлезата, метаболизмът се ускорява. Възможно е пациентът да голяма тревожност, сърцебиене, по-обилно потене. Това е така, тъй като метаболизмът принципно помага да регулирате телесната температура, но в споменатия момент дейността му е нарушена . „Необяснимо изпотяване може да възникне при няколко състояния, засягащи ендокринната система“ – казва д-р Братеану.

Например студената пот може да е признак на рядък тумор на надбъбречната жлеза, наречен феохромоцитом. Този нераков тумор кара тялото да произвежда твърде много адреналин, което води до студена пот. Връзката между студената пот и ендокринните разстройства има смисъл, когато разберете ролята на хипоталамуса в регулирането на телесната температура. Тази жлеза, разположена дълбоко в мозъка, е основната връзка между ендокринната и нервната системи. Основна задача на хипоталамуса е да поддържа тялото стабилно (хомеостаза). Затова д-р Братеану казва: „Когато хормоналните промени от ендокринни нарушения повишат телесната ви температура, вашият хипоталамус изпраща съобщение до потните ви жлези. Жлезите реагират, като отделят пот, за да ви охладят.“

2.  Сърдечни заболявания и инфаркт

Студената пот може да е признак на коронарна артериална болест. Този тип сърдечно заболяване възниква, когато отлаганията на плака се натрупат в артериите. Плаката запушва артериите, забавяйки притока на кръв към сърцето. Затова д-р Братеану подчертава колко е важно да се потърси спешна помощ, когато почувствате студ и пот, тъй като това е често срещан симптом при инфаркт (притокът на кръв към сърцето напълно спира). „Дори и да нямате класически симптоми на инфаркт като болка в гърдите , потърсете незабавно медицинска помощ“ – казва той. Някои хора изпитват „тих сърдечен удар“, който причинява различни симптоми, като задух.

3.  Менопауза и хормонални промени

Хормоналните промени, особено тези, които настъпват по време на менопаузата, могат да причинят горещи вълни. След това идва появата на студена пот, когато тялото се върне към нормалната си температура.

МЕНОПАУЗА – Често задавани въпроси

4.  Инфекции

Вирусни инфекции като грип и COVID-19 могат да повишат телесната температура, което води до треска. Когато започнете да се чувствате по-добре, температурата спада, а това е предпоставка за студена пот. Бактериалните инфекции също могат да причинят симптома. „Хората със стафилококови инфекции като сепсис често имат студена пот, тъй като имунната им система работи много усилено, за да се бори с инфекцията“ – счита д-р Братеану.

5.  Ниска кръвна захар

Бързото спадане на кръвната захар може да ви накара да почувствате студенина и влажност. Хората с диабет, особено пациентите, използващи лечение с инсулин, са по-склонни към ниска кръвна захар (хипогликемия). Доктор Братеану казва: „Понякога твърде много инсулин или перорални лекарства за диабет могат да доведат до твърде ниски нива на кръвната захар, особено ако не ядете достатъчно след приема на лекарството.“

При някой мъже и жени кръвната захар спада в рамките на два часа след хранене. Точната причина за реактивната хипогликемия е неразкрита, но приемането на твърде много прости въглехидрати, включително сладкиши, може да причини тази реакция. Възможно е нивата на милимоловете да спаднат, когато тренирате усилено, пиете алкохол или останете твърде дълго време без храна. В допълнение към студената пот, ниската кръвна захар има вариант да причини:

  • Объркване;
  • Замаяност​;
  • Главоболие;
  • Гадене​;
  • Бледа кожа;
  • Слабост.

6.  Болка и шоково състояние

Възможно е студената пот да се появи, когато човек изпитва силна болка от нараняване или има камъни в жлъчката, бъбреците . „Студената пот се появява, когато болката задейства режима на борба или бягство на тялото ви. Адреналинът наводнява тялото ви, повишава кръвното ви налягане и ви кара да се потите.“ Студената пот, която се появява, когато изпитвате силна болка, също може да бъде предупредителен знак, че изпадате в шок. Шокът е животозастрашаващо спешно състояние, което показва, че вашите органи не получават достатъчно кръв. Това състояние изисква незабавна грижа.“

Наранявания, тежки алергични реакции също могат да доведат до шок. В допълнение към студена пот засегнатият изпитва:

  • Замаяност или припадък;
  • Гадене и повръщане;
  • Бледа или пепелява кожа;
  • Учестено дишане и пулс.
студената пот

7.  Стрес, тревожност и панически пристъпи

Стресът и безпокойството също предизвикват студена пот и тогава сърдечната честота и дишането може да се ускорят. Студената пот е често срещана по време на панически атаки. Пристъпите на паника причиняват симптоми, подобни на сърдечен удар, включително изпотяване, гадене и болка в гърдите. „Ако имате студена пот, незабавно потърсете медицинска помощ, за да изключите сърдечен удар“.

Опасна ли е студената пот?

Студената пот сама по себе си не е опасна, но основното състояние, което ви кара да се потите, може сериозно да влоши здравето. Затова докторът по вътрешни болести казва: „Студената пот може да е признак на сериозен здравословен проблем. Без подходящ медицински преглед не можете да знаете със сигурност дали студената пот се дължи на тревожност, стрес или инфаркт. Може да се почувствате добре, когато изпотяването спре, или може да се почувствате глупаво да търсите грижи, когато смятате, че симптомът е само временен. Но е по-безопасно да знаеш какво става, отколкото да изложиш живота си на опасност.“

По какво се различава студената пот от другите видове изпотяване?

  • Започва внезапно без видима причина – Започвате да се потите, въпреки че не правите нищо физически натоварващо и не сте в топла среда. Тоест е възможно реакцията да се появи по всяко време;
  • Идва, докато човек е буден – Този факт прави студената пот различна от нощното изпотяване. Нощното изпотяване може да накара човек да изпита студенина и потръпване, тъй като потта охлажда тялото. Реално погледнато топлината от бързото покачване на телесната температура е това, което предизвиква нощното изпотяване.

Можете ли да предотвратите студена пот?

На първо място е важно човек да разбере коя е основната причина, водеща до студена пот. Оттам нататък засегнатият би могъл да спазва определени стъпки, които да предотвратят състоянието:

  • Намаляване на стреса, нервното напрежение;
  • Контролиране на кръвната захар;
  • Търсене на специализирана помощ, ако има чести паник-атаки;
  • Лечение на основните заболявания, например хипертиреоидизъм и диабет.
Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни