Слънцезащитни кремове: Каква е разликата между минерални и химични?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Подготовката за летните приключения означава да имате добре подготвена плажна чанта или раница. Слънчева шапка? Провери! Бутилка с вода? Провери! Слънцезащитен крем? Разбира се! Но чакай — трябва ли да изберете минерален или химичен слънцезащитен крем?

Вероятно сте си задавали този въпрос, докато разглеждате рафта със слънцезащитни продукти.

Въпреки че двата вида слънцезащитни кремове постигат една и съща цел, те се различават по активните си съставки и начина, по който защитават кожата ви от вредните слънчеви лъчи.

Дерматологът д-р Тейлър Булок обяснява основните разлики между минералните и химичните слънцезащитни кремове и как да изберете подходящия за вас.

Разлики между слънцезащитните кремове

Първо и най-важно, няма съмнение, че трябва да нанасяте някаква форма на слънцезащита (обилно!), когато сте на слънце. Това ви помага да избегнете неприятни слънчеви изгаряния или слънчево отравяне и може да намали риска от кожни ракови заболявания като меланома.

Минералният и химичният слънцезащитен крем са двата основни типа слънцезащитни продукти на пазара — обикновено можете да разберете кой е кой по етикета на предната страна, както и по изброените съставки на гърба.

Как работят?

Ето разбор на съставките на химичните и минералните слънцезащии и колко добре работят.

Минерален слънцезащитен крем

Известен също като органичен или физичен слънцезащитен крем, минералният слънцезащитен крем е известен със своята по-тежка, по-гъста текстура в сравнение с химичните кремове. „Минералните слънцезащити се състоят от минерали и защитават кожата, като отразяват ултравиолетовата светлина от слънцето“, обяснява д-р Булок.

На гърба на бутилка с минерален слънцезащитен крем ще намерите активни съставки като:

  • Цинков оксид.
  • Титанов диоксид.

Съставките на минералния слънцезащитен крем работят като щит срещу слънчевите лъчи. Това е така, защото кремът всъщност седи на повърхността на кожата ви, отразявайки и разпръсквайки UV лъчите далеч от нея. Минералните слънцезащитни кремове обикновено са непрозрачни (непрозрачни) при нанасяне и започват да работят веднага след нанасянето.

Химичен слънцезащитен крем

Химичният слънцезащитен крем съдържа (познахте) химични съставки. Но какво означава това всъщност? „Химичните слънцезащитни кремове осигуряват защита от слънцето, като абсорбират слънчевите лъчи и предотвратяват достигането им до кожата“, обяснява д-р Булок.

Химичният слънцезащитен крем съдържа химични съединения като:

  • Авобензон.
  • Оксибензон.
  • Октиноксат.

Химичните съединения в химичния слънцезащитен крем работят като гъба, която абсорбира UV лъчите и след това ги преобразува в топлина, която се освобождава от кожата ви. Този тип слънцезащитен крем обикновено е прозрачен при нанасяне и изисква малко време да се абсорбира в кожата, преди да стане ефективен.

Плюсове и минуси на минералния слънцезащитен крем

Плюсове

  • Подходящ за чувствителна кожа. Минералните слънцезащитни кремове обикновено се понасят добре от хора с чувствителна кожа или склонни към кожни алергии. Те са по-малко вероятно да причинят дразнене или алергични реакции в сравнение с химичните кремове. „Тъй като минералните слънцезащитни кремове не съдържат химикали, те са предпочитани за употреба при деца“, отбелязва д-р Булок.
  • Подходящ за кожа, склонна към акне. Минералните слънцезащитни кремове са по-малко вероятно да запушат порите и да допринесат за появата на акне. Те са добър вариант за хора с мазна или склонна към акне кожа.
  • Незабавна защита. Минералните слънцезащитни кремове започват да действат веднага след нанасяне. За разлика от химичния крем, не е нужно да чакате да се абсорбира преди да излезете на слънце.

    Прочети повече: Слънцезащитен крем за бебета: Кога можете да използвате слънцезащитен крем и кой вид е най-безопасен?
Слънцезащитни кремове

Минуси

  • По-бавна нанасяне. Минералните слънцезащитни кремове често имат по-гъста, по-тежка текстура в сравнение с химичните кремове. Това може да ги накара да се чувстват по-тежки върху кожата. „Минералните слънцезащитни кремове понякога могат да бъдат по-трудни за разнасяне върху кожата“, добавя д-р Булок.
  • Оставя бял филм върху кожата. Един общ недостатък на минералните слънцезащитни кремове е, че могат да оставят бял филм върху кожата. Частиците от цинков оксид или титанов диоксид могат да бъдат видими, особено на по-тъмни тонове на кожата. Но някои модерни формули са създадени, за да минимизират този ефект.

Плюсове и минуси на химичния слънцезащитен крем

Плюсове

  • Лесна нанасяне. Благодарение на съставките си, химичните слънцезащитни кремове могат да се нанасят по-лесно благодарение на по-леката и по-размазваща се текстура.
  • Прозрачни върху кожата. За разлика от минералните слънцезащитни кремове, химичните кремове обикновено са прозрачни върху кожата, без да оставят бял филм.
  • Водоустойчиви формули. Химичните слънцезащитни кремове често имат по-добра водоустойчивост в сравнение с минералните. Те могат да запазят ефективността си за по-дълго време при излагане на вода или пот, което ги прави добър вариант за външни дейности и плуване.

Минуси

  • Може да предизвика алергични реакции или дразнене. Поради използваните съставки, химичните слънцезащитни кремове имат по-висок риск от предизвикване на алергични реакции в някои случаи. „Химичните слънцезащитни кремове могат да причинят парене, ако попаднат в очите“, предупреждава д-р Булок.
  • Не е незабавно ефективен. Химичните слънцезащитни кремове обикновено се нуждаят от около 20 минути, за да се абсорбират напълно и да станат ефективни след нанасяне. Важно е да ги нанесете предварително преди излагане на слънце, за да осигурите правилна защита.
  • Абсорбция в кожата. Химичните слънцезащитни кремове са проектирани да се абсорбират в кожата, за да работят ефективно. Има някои опасения относно абсорбцията на определени химични съставки на слънцезащитните кремове в кръвообращението.

По-добър ли е минералният слънцезащитен крем?

В крайна сметка, може би сте чували, че минералният слънцезащитен крем е по-добър вариант — но голяма част от това зависи от личните предпочитания.

„И минералните, и химичните слънцезащитни кремове имат своите предимства, но в крайна сметка най-добрият слънцезащитен крем за вас е този, който сте готови да използвате“, подчертава д-р Булок.

Минералният слънцезащитен крем стана предпочитан избор през последните години, след като изследвания показаха опасения относно някои съставки в химичните слънцезащитни кремове, като оксибензон и авобензон.

Според изследване от 2019 година, има доказателства, че активните съставки в слънцезащитните кремове могат да се абсорбират в кръвообращението и да предизвикат странични ефекти като обриви.

Междувременно, две от основните съставки в минералните слънцезащитни кремове бяха признати за безопасни от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2019 година.

Определено, както минералният, така и химичният слънцезащитен крем са по-добри от липсата на слънцезащита! Но ако се чудите как определени съставки могат да ви повлияят, консултирайте се с лекар или дерматолог.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни