Слънцезащитен крем за бебета: Кога можете да използвате слънцезащитен крем и кой вид е най-безопасен?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Бебетата не трябва да носят слънцезащитен крем преди да навършат 6 месеца, затова предпочитайте сянката и по-хладните части на деня за забавления на открито. Нека все пакразгледаме кой е най-подходящия слънцезащитен крем за бебета.

Нанасяне на слънцезащитен крем на вашето малко дете на плажа

Знаете, че слънцезащитният крем е важен за предпазване от слънчеви изгаряния и намаляване на риска от рак на кожата. (Ако все още не го знаете, приемете това като приятелско напомняне: използвайте слънцезащитен крем всеки ден.)

Но какво да кажем за вашите малки деца? Кога можете да сложите слънцезащитен крем на вашето бебе? И кой е най-безопасният слънцезащитен крем за тях?

Слънцезащитата е важна за всички. Но предпазването на бебетата е различно предизвикателство.

Разговаряхме с педиатъра д-р Бригита Морсей относно слънцезащитния крем за бебета, за да можете да ги предпазите по време на забавленията на слънце.

Кога можете да сложите слънцезащитен крем на вашето бебе?

Препоръките на Американската академия по педиатрия (AAP) предполагат, че бебетата не трябва да носят слънцезащитен крем, докато не навършат 6 месеца или повече.

Защо?

Първо, обмислете как всъщност работят някои слънцезащитни кремове.

„За да ви защитят химичните слънцезащитни кремове, те трябва да бъдат абсорбирани в кожата ви. Но доказателствата, които имаме, показват, че бебетата не могат да метаболизират съставките добре,“ споделя д-р Морсей.

От друга страна, минералните слънцезащитни кремове не трябва да бъдат абсорбирани от кожата ви. Те действат по-скоро като защитен щит, който предпазва кожата от увреждания от слънцето. Но нанасянето на минерален слънцезащитен крем на бебе също има своите недостатъци.

„Когато бебетата са покрити със слънцезащитен крем, това може да ги предпази от потене. Те не могат да изпаряват топлината,“ обяснява д-р Морсей. „Бебетата вече имат по-големи затруднения в регулирането на телесната температура. И когато нанесете слънцезащитен крем, това може да задържи топлината.“

Това казано, нека бъдем реалисти за момент. Не, нанасянето на слънцезащитен крем на бебето ви под 6 месеца не е идеално. Но по-лошо би било да се справяте с последствията от прекомерното излагане на слънце върху тяхната нежна кожа.

Така че, ако се окажете в ситуация, където слънцезащитният крем е единственият начин да предпазите бебето от слънцето, слънцезащитният крем е по-добър вариант от слънчево изгаряне, съветва д-р Морсей.

Какво да търсите в слънцезащитния крем за бебета

Когато пазарувате за слънцезащитен крем за бебета, знайте какво да търсите.

Д-р Морсей предлага тези съвети за избор на най-безопасния слънцезащитен крем за вашето бебе. (Бонус: същите правила важат и за вас и по-големите ви деца. Така че, споделете!)

Минерални слънцезащитни кремове

Помнете, минералните слънцезащитни кремове са тези, които не се абсорбират от тялото ви. Вместо това, те създават бариера, която предпазва кожата от проникване на слънцето. Те обикновено се считат за по-ефективни от химичните слънцезащитни кремове. И тъй като не се абсорбират от тялото ви, те може да са по-безопасни.

Ще знаете, че избирате минерален слънцезащитен крем, ако съдържа съставките цинков оксид или титанов диоксид.

„Цинковият оксид и титановият диоксид са и двете признати като безопасни и ефективни от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA),“ казва д-р Морсей. „Те са добре тествани и показано е, че работят добре и са безопасни.“

Някои хора не харесват минералните слънцезащитни кремове, защото имат репутация да оставят филм или бял слой върху кожата. Ако не сте опитвали такъв наскоро, може да бъдете изненадани. Някои от по-модерните формули са проектирани да бъдат по-прозрачни отколкото в миналото.

Широкоспектърен

Слънчевата светлина се състои както от UVA, така и от UVB лъчи. С времето, излагането на UVA причинява увреждания като бръчки и слънчеви петна. UVB лъчите причиняват слънчеви изгаряния и по-често се свързват с рак на кожата, включително меланома.

Слънцезащитните кремове, които са обозначени като „широкоспектърни“, помагат да ви предпазят и от двата вида UV лъчи.

Прочети повече: Как да си осигурим правилна слънцезащита?

Слънцезащитен крем за бебета

SPF 30+

SPF означава „фактор на слънцезащита“. Можете да намерите слънцезащитни кремове с диапазон от SPF от 15 или по-малко до 100.

Д-р Морсей предлага да избирате слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок за бебета, деца и повечето възрастни. Това блокира около 97% от UVA и UVB лъчите.

Водоустойчив

Нито един слънцезащитен крем няма да издържи на цял ден в басейна. Но слънцезащитните кремове, които са водоустойчиви, по-вероятно ще ви защитят — до известна степен поне.

Помнете, че „водоустойчив“ не е същото като водонепроницаем или устойчив на изпотяване. Нито един слънцезащитен крем няма да остане ефективен дълго след като е мокър, независимо от какво пише на етикета.

Всички слънцезащитни кремове ще се разпаднат във водата с времето. Но водоустойчивият слънцезащитен крем може да ви защити по-добре от този, който не е.

Нанасяйте и повторно нанасяйте

Дори най-добрият слънцезащитен крем не е ефективен, ако не се използва правилно. Затова трябва да бъдете внимателни и точни при нанасянето (и повторното нанасяне) на слънцезащитен крем.

Д-р Морсей препоръчва следните съвети, за да сте сигурни, че използвате слънцезащитния крем правилно:

  • Използвайте слънцезащитен крем всеки ден.
  • Нанасяйте около 30 минути преди да излезете навън.
  • Нанасяйте отново на всеки два часа, ако сте сухи.
  • Нанасяйте отново на всеки 40 минути, ако се намокрите.

Други начини да предпазите бебето от слънцето

Най-добрият ви залог е да държите бебетата под 6 месеца далеч от пряка слънчева светлина. Но това не означава, че бебето трябва да прекарва цялото лято в климатик. (Вие също се нуждаете от свеж въздух, в крайна сметка.)

В най-добрия случай, бихте могли да ги изведете дори и в горещите дни, като ги държите на сянка или покрити.

UVEBLOCK SPF50+ Слънцезащитен Спрей за Деца

34,10 лв.

УЛТРА ФЛУИДНА ТЕКСТУРА Бърза абсорбция  Немазна и нелепкава Не оставя “ бели следи” ОПАКОВКА: 200 ml

В наличност

Как?

Помислете за мерки за защита от слънцето като:

  • Чадъри.
  • Сенници за количка.
  • Шапки.
  • Защитно облекло, като ризи с дълги ръкави (и леки!).

Също така, опитайте се да избягвате най-горещите части на деня. Вместо това, заведете бебето на парка сутрин. Или се насладете на разходка след вечеря. Запазете средната част на деня за вътрешни дейности.

Дори след като вашето бебе навърши 6 месеца и започнете да използвате слънцезащитен крем върху него, все още трябва да вземате някои предпазни мерки. Просто защото носят слънцезащитен крем, не означава, че трябва да ги оставите в средата на плажа без защита.

„Дори и със слънцезащитен крем, можете да получите слънчево изгаряне. И никой не би пожелал това на бебе,“ подчертава д-р Морсей. „Увреждането на кожата е кумулативен ефект. Колкото по-рано започнете да я защитавате, дори и при бебетата, толкова по-добре.“

Слънчевата страна

Слънцезащитният крем е важен инструмент за защита на кожата ви от слънцето. Но бебетата под 6 месеца е по-добре да ограничат излагането си по други начини. И когато дойде времето да използвате слънцезащитен крем, бъдете внимателни. Използването на слънцезащитен крем трябва да бъде навик за цял живот. Започнете рано!

Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни