Витамините – основни групи и видове

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
vitaminite-osnovni-grupi-i-vidove

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Витамините са неизменима съставка на храната, която ежедневно консумираме, реално представляват част от начина на живот. Те са важни за обмяната на веществата в целия организъм. В своята лекция водещият на предаването „Академия Здравитал“ професор Христо Деянов обърна внимание и към някой здравословни проблеми – хиповитаминоза, авитаминоза, Бери-бери, пелагра, остеопороза, спина-бифида, анемия.

Витамините – същност

витамините

Името идва от латинското „вита“, което значи „живот“. Терминал влиза в употреба преди около 100-150 години. Най-общо казано витамините биват органични вещества, нямат никаква енергийна стойност и служат като коензим за тялото. Те подобряват ендокринната функция, нервната система, сърдечно-съдовата дейност. Когато витаминният статус на даден пациент е в добро състояние, няма орган, който да не е повлиян положително. Веществата се делят на две големи групи. В първата категория попадат водноразтворимите, а във втората – мастноразтворимите.

Водноразтворимите витамини се приемат с храната, бързо метаболизират в организма, чрез отделителната система и бъбреците скоростно биват елиминирани. При мастноразтворимите процесът става много по-бавно, те остават в тъканите, органите, особено, където има мазнина. Безконтролната консумация на витамините от втората група е възможно да доведе до хипервитаминоза (предозиране). Точно обратният процес е авитаминозата – пълна липса на даден витамин в тялото, която води до характерно патологични състояния.

Водноразтворими витамини

Най-важният представител от витамините е витамин С (аскорбинова киселина). Аскорбиновата киселина се грижи за регулацията на всички органи, системи, обменни процеси. Освен това витамин С е известен със силните антиоксидантни свойства,  укрепващото действие към имунитета и улеснението за абсорбцията на желязото, калция, фосфора. Също така е с грижа към червените кръвни телца, костната система, тъканите, мускулите. Би било добре приемът на витамина да е чрез приетата храна (всички плодове, зеленчуци, коприва, копър, картофи) или сокове. Дневните нужди за човек с нормално тегло са около 90-100 милиграма. При интензивен начин на живот и спортуване няма проблем човек, посредством таблетки, да консумира  допълнително няколко грама. Ако даден индивид не е с толкова ускорен метаболизъм и взема повече от витамина, е възможно да пострада отделителната му система.

Втората голяма група от водноразтворимите е витамин В.

10 ползи при прием на витамини

Подкатегории на витамините В

витамините
  • В1 – той е с химичното наименование тиамин, като източници му са месо, черен ориз, пълнозърнести храни, пшеница, овесени ядки, бобови растения и други. Тиаминът е важен за централната и периферната нервна система, когато има голям дефицит може да възникне заболяването „Бери-бери“ – там има полиневритни увреждания на периферната нервна система, отоци, нарушение в обмяната на глюкозата, надуване на крайниците, слабост, безсилие;
  • В2 – Рибофлавин – има го в някой меса, ядки, плодове, зеленчуци, пшеница, ориз, пълнозърнест хляб, масло, бадеми, гъби, сьомга, мляко. Той се грижи за добро състояние на кожата;
  • В3 – Ниацин – безопасната дневна горна граница за прием на ден е 20-30 милиграма. Когато имаме дефицит може да възникне пелагра. Характерни за системното заболяване са дерматитът, деменцията и диарията, понеже бива увреден стомашно-чревния тракт. Ниацинът го има предимно в месото, фъстъците, рибата, бирена мая, сушени плодове, ядки, черен дроб;
  • В5 – Пантотенова киселина – срещаме я в месото, черния дроб, пъстървата, пълнозърнестите храни, млякото, скаридите, грах. Подпомага изграждането на имунитета и дава стабилност за тялото срещу инфекции;
  • В6 – Пиридоксин – това е естествен диуретик. Необходим е за изграждането на антитела, еритроцити, стероидни хормони. Има го често в зелето, яйцата, млякото, цитрусовите плодове, фъстъци, банани, пъпеш – хора с анемия трябва да консумират повече такива храни;
  • В9 – Фолиева киселина – важна е за състоянието на невралната тръба при новородени, защото при увреждане може да се образува спина-бифида. Спина-бифида е вродена аномалия в развитието на гръбначен стълб и гръбначен мозък;
  • В12 – Кобаламин – съдържа се в черен дроб, говеждо, свинско месо, сиренето, млякото, кашкавала, яйцата. Липсата на витамина е предпоставка за една от най-злокачествените анемии – пернициозната. Хората, диагностицирани с този проблем, са сънливи, ниско-енергични и с намален работен режим на сърдечно-съдова и нервна системи.

Мастноразтворими витамини

Витамин А – Ретинол

Той укрепва имунната система, стимулира растежа и развитието на целия организъм, допринася за здравата кожа и е от голямо значение за зрителния анализатор, репродуктивните процеси. Ретинолът има голямо действие в обмяната на белтъчния синтез и образуването на антитела. Основните източници на витамин А са: червени, оранжеви, жълти плодове и зеленчуци, цитрус, спанак, магданоз, коприва, мляко, яйчен жълтък, телешки черен дроб, рибено масло, моркови, броколи.

Витамин D – Калциферол

Необходим е за усвояването на калция и фосфора, с други думи, той е от ключово значение за здрави кости, зъби. Изпълнява транспортна функция, като пренася минералната вещества от кръвта до костите и обратно. Също така стимулира баланс между остеокластите и остеобластите. При липата му се появява характерната симптоматика за остеопорозата (прогресивно заболяване на костите, при което тъканта започва да се разрежда). Витамин D има важен принос спрямо клетъчния и хуморалния имунитет. Само калциферолът от групата подобни органични вещества се синтезира чрез кожата, посредством слънчевата светлина. В тази връзка е нужно да споменем, че човек трябва много да внимава с излагането на UV-лъченията, защото те повишават риска от кожен рак, меланом, тумори. Съставката се съдържа предимно в скумрията, сьомгата, сардините, риба-тон, черен дроб, яйчен жълтък.

Витамин Е – Алфа-токоферол

Витаминте Е представляват най-силния антиоксидант. Той подсилва имунната система, редуцира риска от проблеми с коронарните артерии на сърцето и мозъчни инциденти. Другата ключова роля на алфа-токоферола е насочена към репродуктивното здраве. При мъжете това се отнася за производството на качествена сперма, а при дамите – за изграждане на качествени фоликули. Витаминът бива набавян често от растителните мазнини, зехтина, зърнените култури, яйцето, спанака, копривата, авокадото, зелените зеленчуци, слънчогледовото олио.

Витамин К

Има пряко отношение за съсирването на кръвта. При недостиг на органичното вещество се повишава риска от хеморагична диатеза. Диагнозата е с придобит или вроден характер, представлява повишена склонност за кървене. Витаминът може да бъде намерен в черен дроб, соя, млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, броколи, кисело зеле.

Олигоелементи

Олигоелементите са минерални вещества, химически агенти. Сред тях се откроява желязото. Елементът е важен за доброто състояние на еритроцитите, кръвта, хемоглобина. Желязото го има в лещата, черния дроб, жълтъка, меда, зеленчуците, ядките. Нормалното му количество, в съчетание с меда, е предпоставка за здрав хрущял и стави. Тук отбелязваме и йодът, той е ключов за здравата коса, чупливостта на ноктите, помага за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Всъщност хипофизата и щитовидната жлеза управляват целия метаболизъм.

Йод има преди всичко в морските дарове. Цинкът като важен елемент има пряко отношение за имунната система. Кобалтът би могъл да бъде набавен от пилешкото месо, рибата, яйцата и когато той не достига, стартират анемични синдроми. Магнезият е сред най-разпространените минерали в човешкото тяло, външно е добре да го набавяме от зелените, листните зеленчуци, ядки, плодове, орехите, а хромът се взема от говеждото месо. Ако при диабетици, последното изброено вещество липсва, това би могло сериозно да влоши общото състояние.

Picture of Петя Василева

Петя Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни