Глогът е добре познато хранително и лечебно растение. Използва се от далечни времена заради целебните свойства на глога. Древната медицина вярвала, че плодът на растението Глог, освен че е много хранителен, също така коригира и намалява възбудата на жлъчката и високото кръвно налягане, намалява гаденето, укрепва възпаления стомах и черния дроб, лекува хронични заболявания на коремните органи и диария.
Съдържание
Къде намира приложение Глогът?
В народната медицина плодовете от глог се използват за лечение на умора, за подобряване на мозъчната функция, при главоболие, виене на свят, астма. Чаят от сушени плодове и листа от глог се пие при сърдечни болки, задушаване, хипертония и стомашно-чревни заболявания.
Плодовете на растението се използват в медицината
Целебните свойства на глога се използва широко в съвременната научна медицина. Настойката от плода се прилага като десенсибилизиращо средство при алергични заболявания. Плодовете, листата и цветовете на Глога, заради наличието на фенолни съединения, имат антиоксидантни свойства. Доказани са също имуномодулиращите, антиалергичните и противотуморни свойства на растението. Глогът е много широко използван и в сърдечната медицинска практика.
Разпространение и информация за целебните свойства на глога
Обикновеният глог е храст или малко дърво от рода Глог (Crataegus) от семейство Розоцветни (Rosaceae). В природата обхваща почти цялата територия на Европа. Расте в храсталаци, в широколистни и борови гори, по речни брегове. Особено добре се развива върху тежки глинести почви. Расте бавно, много е устойчив на суша и студ. На височина достига от 5 до 14 метра. Известен е екземпляр от този вид на възраст над 400 години с диаметър на стъблото 2.5 метра. Цветовете му са бели и ароматни, а плодовете са яйцевидни, червени или червено-кафяви на цвят, с диаметър 7-10мм. Целебните свойства на глога съдържат урсолова, хлорогенна, винена, кафеена и лимонена киселини, ситостерол, сапонини и флаваноиди, аскорбинова киселина, каротин, танини, сорбитол, холин, ацетилхолин.
Букет от полезни вещества за сърцето
В съвременната медицина и фитотерапия екстрактът от узрелите плодове на Обикновения Глог се използва като средство, което има стимулиращ ефект върху сърдечния мускул и при функционални нарушения на сърцето. Клиничните изпитвания показват, че течният екстракт от плодовете понижава кръвното налягане, повишава ефективността на сърдечния мускул, намалява болката и облекчава усещането за тежест и свиване в сърцето.
Флаваноиди – целебни свойства на глога
Флавоноидите имат съдоразширяващо действие и на тях се дължи едно от най-ценните целебни свойства на глога. Те засилват кръвообращението в коронарните съдове на сърцето и мозъка, стимулират съкращенията на сърдечния мускул и в същото време намаляват неговата възбудимост и честота. Едновременно с това намалява възбудимостта на централната нервна система и се подобрява сънят.
Други здравни ползи от прием на Глог
Препаратите с Глог се препоръчват при сърдечна аритмия, сърдечна слабост, ангина пекторис, тахикардия и сърдечни неврози. Наскоро е открита способността на екстракта от Глог да намалява нивата на холестерол в кръвта, което дава добър ефект при лечението на атеросклерозата. Тъй като понижава кръвното налягане, е подходящ и при хипертония. Екстрактът от Глог особено се препоръчва при заболявания и симптоми, свързани с климактериума при жените.
Как може да се възползваме от всички целебни свойства на глога?
В природната медицина екстрактът от Глог се използва както самостоятелно, така и в комбинация с други билки за широк спектър от здравословни проблеми. В натуралната хранителна добавка Трибор Бета на Здравитал специалната комбинацията между Бабини Зъби, Глог и Гинко Билоба е подбрана внимателно за максимална ефективност и още след първите няколко приема води до значително облекчаване на симптомите. Продуктът е предназначен за заболявания на сърдечно-съдовата система, регулиране на кръвното налягане и понижаване на нивата на холестерола.